Djokovics: Nem érdekel, hogy kifütyülnek, nyerek újra és újra

Novak Djokovics történelmi lehetőség előtt áll, mégis magyarázkodni kényszerül. A Roland Garros közönsége a Carlos Alcaraz elleni győzelem után is kifütyülte őt. Djokovics csattanós választ adott arra a kérdésre, miként érinti őt a szurkolók reakciója. Nemcsak Alcaraz, hanem a másik világhírű szerb sportoló, az NBA-győzelemre törő Nikola Jokics is pártfogásába vette őt.

2023. 06. 10. 9:03
Djokovics, Alcaraz
Serbia's Novak Djokovic (R) shakes hands with Spain's Carlos Alcaraz Garfia after his victory during their men's singles semi-final match on day thirteen of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Philippe-Chatrier in Paris on June 9, 2023. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP) Fotó: AFP/Emmanuel DUNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a világelső Carlos Alcaraz elleni sikerével bejutott a francia nyílt teniszbajnokság döntéjébe, így egyetlen lépés választja el a huszonharmadik Grand Slam-torna-győzelmétől, amivel Rafael Nadalt is elhagyva egyedüli csúcstartó lehetne a tenisz történelmében. Ha a vasárnapi fináléban győz a norvég Casper Ruud ellen, Djokovics lábai előtt hever a világ. Gondolnánk. Csak hogy a világ egyre jobban elfordul tőle. A párizsi közönség már az Alejandro Davidovich Fokina feletti győzelem során is kifütyülte őt, s az Alcaraz elleni sikerét is füttyszóval hálálta meg.

Djokovics, Alcaraz
Novak Djokovics elárulta, mit mondott Alcaraznak a meccs után (Fotó: AFP/Thomas Samson)

– Nem érdekel. Nem az első és nem is az utoló alkalom. Nyerek újra és újra – Djokovics így válaszolt arra a kérdésre, hogyan érinti a közönség ellenszenve. Majd azt is elárulta, a mérkőzés után azzal vigasztalta Alcarazt, hogy sokszor nyerni fog Párizsban.

A közönség ellenséges reakcióját ezúttal az válthatta ki, hogy Djokovics nem adott kegyelmet sérült ellenfelének. A 20 éves spanyol játékos a harmadik szettben görcs miatt ápolást kért, de mivel a szabályok szerint a görcs nem ok az egészségügyi szünetre, a spanyolt egy elvett játékkal büntették. 

– Az első két játszma nagyon intenzív volt, már akkor éreztem a görcs jeleit a karomban. A harmadik szettben aztán nemcsak a combomat, hanem az egész testemet görcs rángatta – árulta el a találkozó után Alcaraz.

Ami azért is érdekes, mert fordítva gondolnánk. Novak Djokovics 36, Carlos Alcaraz pedig még csak 20 éves, mégis a veterán szerb bírta jobban fizikálisan a csatát. Miért? Hogy van ez?

Nos, Djokovics erőnléte egyrészt közismerten kiváló. Többször beszélt már arról, az hozott áttörést a pályafutásában, amikor rádöbbent, hogy gluténérzékeny, emiatt átalakította az étkezési szokásait, s azóta sokkal gyorsabban regenerálódik.

Másrészt Alcaraz nagyon masszív izomzatú sportoló. Ennek köszönhetően egyrészt nagyon gyors és dinamikus, ám a sprinterek nem bírják a maratoni távot… A Djokovics elleni összecsapás már a hatodik mérkőzése volt a Roland Garroson, s ez a terhelés felemésztette az ifjú spanyolt.

 

Alcaraz Djokovics védelmére kelt

Alcaraznak ebben mindenképpen fejlődnie kell. A sportszerűség azonban már most, ilyen fiatalon is dicséretes erénye. Emlékezhetünk, akkor sem keresett kifogásokat, amikor Rómában Marozsán Fábián legyőzte őt, s a Djokovics elleni vereség után sem panaszkodott az ellenfelére.

 

Először arról kérdezték, befolyásolta-e a mérkőzést az, hogy Djokovics az elvesztett második játszma után bement az öltözőbe.

– Sokan ellentmondást látnak abban, hogy nekem voltak gondjaim, mégis ő ment az öltözőbe. Azt feltételezik, azért tett így, hogy megtörje a mérkőzés ritmusát és megállítson engem. Én nem így látom, ez nem befolyásolt az ég adta világon semmit sem. Az első szettben tapasztalt nyomás folytatódott a másodikban. Annak a fizikai tehernek lett következménye, amit Novak gyakorolt rám. Sajnos erőnlétileg nem tudtam tartani vele a lépést – felelte Alcaraz.

Djokovicsot azért is bírálják, ahogy egy-egy pontot ünnepelt. Ökölbe szorított kézzel, triumfálva – egy sérült játékos fölött. Alcaraz azonban ebben sem lát kivetnivalót.

– Nem okolom őt semmiért. Nehéz kihívás olyan riválissal játszani, aki nincs százszázalékos állapotban. Le kell zárni a meccset. A dolgok megváltozhatnak, a gödörbe került játékos erőre kaphat, ám az ellenfele nem engedheti meg magának, hogy lazítson. Az ökölrázás segít az összpontosítás az intenzitás fenntartásában. Semmiért sem okolom Djokovicsot. Hasonló esetben valószínűleg én is így viselkednék, mint ő. Nem olyan könnyű befejezni egy meccset – tette hozzá Alcaraz.

Nikola Jokics: Djokovics Szerbia büszkesége

E napokban nemcsak Novak Djokovics, hanem egy másik szerb sportoló is történelmi siker előtt áll. Az észak-amerikai profi kosárlabda-liga, az NBA sztárja első bajnoki címére hajt. A csapata, a Denver Nuggets a Miami Heat feletti újabb, ezúttal idegenbeli, 105-98-as győzelmével összesítésben 3-1-re vezet a fináléban, tehát egyetlen győzelemre van az aranygyűrű megszerzésétől. 

– Bámulatos, amit elért a sportágában, történelmet ír. A legjobb lehet, ha már most nem az. Hatalmas büszkeség, hogy Szerbia követeként tisztelhetjük őt, boldogok a szerbek, hogy ilyen honfitársuk van – méltatta Jokics Djokovicsot, elárulva, a teniszező bátorító üzenetet is küldött neki.

 

A Casper Ruud elleni döntő sem lesz könnyű

Djokovicsnak persze nincs könnyű dolga. A norvég Casper Ruud kiváló formában van, három szettben, 6:3, 6:4, 6:0-ra lemosta Alexander Zverevet a pályáról a másik elődöntőben. Djokovics egyszer már megtorpant egy történelmi siker kapujában. 2021-ben egyetlen mérkőzés választotta el attól, hogy teljesítse a Grand Slamet, azaz ugyanabban a naptári évben mind a négy nagy tornát megnyerje, ám a US Open fináléjában az orosz Danyiil Medvegyev legyőzte őt. Vasárnap Casper Ruud ellen sem lesz könnyebb dolga, mint anno Medvegyev ellen.

A Djokovics–Alcaraz mérkőzés összefoglalója:

Borítókép: Novak Djokovics és Carlos Alcaraz között szent a béke (Fotó: AFP/Thomas Samson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.