Hamilton a csapattársával ütközött, Verstappen megnyerte az időmérőt

Ahogy a szabadedzéseket, úgy az időmérőt is a világbajnoki éllovas Max Verstappen uralta a Formula–1-es Spanyol Nagydíj hétvégéjén. A Red Bull hollandja mögött viszont felborult a papírforma, Fernando Alonso hazai pályán csak kilencedik lett, Lewis Hamilton pedig összeütközött a másik mercedeses George Russell-lel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 17:47
VERSTAPPEN, Max
Montmelo, 2023. június 2. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Spanyol Nagydíjának második szabadedzésén a montmelói pályán 2023. június 2-án. A futamot június 4-én rendezik. MTI/EPA/EFE/Siu Wu Fotó: Siu Wu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

volt a leggyorsabb mindhárom szabadedzésen Montmelóban, így nem keltett meglepetést, hogy az időmérőt is ő nyerte meg. Pályafutása során először szerezte meg az első rajtkockát ezen a pályán, amelyen ez különösen nagy előnnyel jár: az eddigi 32 itteni hétvégéből 23-szor a pole pozícióból rajtoló pilóta győzött a futamon.

VERSTAPPEN, Max
Max Verstappen örülhetett a végén. Fotó: Christian Bruna

Szemerkélő esőben kezdődött az időmérő, többen is a kavicságyban kötöttek ki a Q1-ben, ezért piros zászlóval megszakították a kvalifikációt. Később felszáradt a pálya, de sok minden felborult, főleg a Ferrari terve. Charles Leclerc óriási meglepetésre már a Q1 végén kiesett, s csupán a 19. helyet szerezte meg. Rajta kívül Bottas, Magnussen, Albon és Sargeant búcsúzott az időmérő első szakaszában.

Hamilton nekiment a csapattársának

Pierre Gasly ugyan továbbjutott, de három rajthelyes büntetést kapott, amiért többeket feltartott. A Q2 drámája a két Mercedes-pilóta előadásában született meg: hátulról érkezve a célegyenesben összeütközött saját csapattársával, George Russell-lel, aki a visszapillantóban nem figyelt Hamiltonra, igaz, nem is szóltak neki. Russell továbbjutása ezen mehetett el, végül 12. lett.

Bár Verstappen győzelme tükörsima volt, emiatt még nagyobb szenzációnak számít, hogy a másik Red Bull-versenyző, az összetett második helyén álló Sergio Pérez kiesett a Q2-ben, és csak a 11. helyen végzett.

Alonso helyett Sainz a hazai hős

A spanyol közönség hazai kedvenc dobogójáért szoríthat a vasárnapi futamon, de ezúttal nem Fernando Alonso brillírozott, aki az előző két időmérőn egyaránt az első sorba kvalifikálta magát. Most a Ferrari spanyolja, Carlos Sainz Jr. futott be a második helyre, így az idényben először rajtol majd az első sorból. Mögötte a harmadik helyre Lando Norris érkezett meg a McLarennel, ami akkora meglepetés, hogy az időmérő végén elmondta, maga sem érti, hogyan kerültek oda.

A vb-pontversenyt vezető 25 éves Verstappen győzelemre hajthat vasárnap, miután idén a negyedik, összességében pályafutása 24. pole pozícióját szerezte meg.

A teljes rajtsorrend:
   1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
   2. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Pierre Gasly (francia, Aston Martin)
   3. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
   4. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Nico Hülkenberg (német, Haas)
   5. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
   6. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
George Russell (brit, Mercedes)
   7. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri)
   8. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
   9. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
   10. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)

Borítókép: Max Verstappen nyerte a Spanyol Nagydíj időmérőjét (Fotó: MTI/EPA/EFE/Siu Wu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.