A Győr kikapott a címvédőtől, Martín nem nyer újabb BL-t az ETO-val

Nem tudott visszavágni a Győr a Vipersnek a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért. Az ETO már hétgólos hátrányban is volt, végül 37-35-re kikapott, Ambros Martín csapatában csak Stine Oftedal mutatott klasszis teljesítményt, a többiek elmaradtak a várttól. A Vipers vasárnap zsinórban harmadszor nyerheti meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 16:53
null
20230603 Budapest Győri ETO Kristiansand női kézilabda Final Four Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Final Four első mérkőzésén az elődöntőben megismétlődött a tavalyi döntő, a Győr ellenfele a címvédő norvét Vipers Kristiansand volt. Sandra Toft kezdett az ETO kapujában, Nze Minko és Rju volt a két átlövő, Oftedal irányított, Broch játszott a beállóposzton, Schatzl és Lukács volt a két szélső. Oftedal betörésből szerzett gólja vezette fel a döntőt, majd villámtempóban jutottak el 3-3-ig a csapatok. A tavalyi Final Four MVP-je, Markéta Jerábková pontosan lőtt, ugyanez a győriekről nem volt elmondható, s ha Naes Andersen kihasználja a ziccerét, három góllal is megléphetett volna a címvédő. Felsejlett a tavalyi döntő emléke: akkor is sokat rontott a Győr támadásban, idén is bántó hibákkal hozta helyzetbe ellenfelét Ambros Martín csapata. Az ellenfél pedig volt olyan erős, hogy élt az eséllyel. Jamina Roberts, a korábbi érdi, svéd átlövő tudatosan erőltette a betöréseket, és a korábbi siófokit, Katerina Jezicet sem tudta tartani az ETO.

Fotó: Mirkó István

9-5-ös Vipers-előnynél, a 10. percben kért időt Ambros Martín. A helyzet nem sokat változott. Illetve annyiban mégis, hogy Lunde újabb bravúrjával a plusz ötért ment a címvédő, de Vjahirjeva lövést rontott. Pillanatok alatt két gólra jött vissza az ETO, de az orosz zseni villanása majdnem mindenkit csendre intett. Elsősorban védekezésben maradt el a Győr a saját szintjétől, a Vipers tudatosan támadta Ana Gros oldalát, a szlovén átlövő lassabban ért vissza védekezni, és erre épített a rohamtempóban közlekedő norvég sztárcsapat. Lude pedig továbbra is stabilitást adott a védéseivel.

A két gólos hátrány percek alatt négyre nőtt, a Vipers másodjára kényszeríthette volna térdre az ETO-t, de nem lett meg az ötgólos vezetése, mert Toft védett. Ugyanakkor a hátrány nem csökkent, Anne Mette Hansen belemenését – jogosan – lefújták a játékvezetők.  Ole Gustav Gjekstad időt kért, érezte, hogy az öt gólos előnnyel akár a meccset is el lehet dönteni. A Vipers támadása után Vjahirjeva kiharcolt egy hetest, bántóan egyszerűen verte meg középen a védőket. A Toft helyett beálló Leynaud nem tudott védeni. Az ötből hat, a hatból hét lett. Vjahirjeva álompassza után Martín megint időt kért. Nem volt más választása: 20-13-ra vezetett a Vipers. Két góllla kozmetikázott az ETO, és még közelebb kerülhetett volna, de Blohm ziccerét védte Lunde. 

Stine Oftedal tartotta a lelket a Győrben, ő dobta az ETO góljainak a harmadát, hatot, de egyedül maradt, a többiek tudásuk alatt játszottak.
A Vipers az utolsó pillanatban szerzett Jerábková-góllal állította be a 23-18-as félidei eredményt.

A folytatásban sem sok minden változott. A Győr az öt-hat gól határán egyensúlyozott, hiába akart, nem tudta tartani a lépést a szenzációsan irányító orosz Vjahirjevával. 26-21-nél emberelőnyben ment előre az ETO a felzárkózásért, Nze Minko, az első félidőben visszafogottan játszó francia átlövő góljával csökkent a hátrány. 

Leynaud hetesvédése után felrobbant a csarnok a hangzavartól, Oftedal nyolcadik gólja után ugyanez történt. A mínusz négy után nem mászott meg további csúcsokat az ETO, sőt visszaállt az ötgólos különbség. Majd újra felcsillant a remény, bő negyedórával a vége előtt feljöhetett volna kettőre az előző szezon ezüstérmese: Anne Mette Hansen hetesét azonban védte Sofie Börjesson, a Vipers csereként beállt kapusa. Mínusz kettő helyett mínusz négy lett: Jamina Roberts góljával. Amikor újra lett volna esély, Lunde védett. 

33-30-nál volt az utolsó esély, Leynaud ziccervédése után újra a két gólos hátrány volt a tét, de Anne Mette Hansennél belemenést fújtak a játékvezetők. Jezic a túloldalon gólt lőtt, majd Ana Gros hibázott. Nyolc perccel a vége előtt 34-30-as norvég előnynél kérte ki az utolsó idejét Ambros Martín. Úgy tűnt, ezzel sem lesz beljebb, de végül váratlanul szorosan alakult a hajrá, Lunde segített a nehéz pillanatokban a Vipersnek. Vjahirjeva dobta a mindent eldöntő gólt a végén, ezzel nyert az ETO 37-35-re.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő: Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO 37-35 (23-18).
A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható.

Borítókép:  Faluvégi és társai nehezen bírtak Lundéval (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.