„Nyugodj békében, román sport!” – tette közzé Novák Károly Eduárd

Az átalakuló román kormány csökkenti a minisztériumok számát, és ennek áldozata lett az önálló, sportért felelős tárca. A megszűnő román sportminisztériumot 2020 decembere óta Novák Károly Eduárd, erdélyi paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpárversenyző vezette, aki röviden, ám annál velősebben kommentálta a történteket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„RIP sportul romanesc”, azaz „nyugodj békében, román sport” – ezt az üzenetet írta ki a Facebook-oldalára kedd este Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere. Pontosabban úgy is fogalmazhatnánk, hogy volt sportminisztere, ugyanis az átalakuló román kormány megszünteti a Novák-vezette tárcát.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Romániát vezető nagykoalíció tagjai a korábbi terveknek megfelelően kormányfőt váltottak: a Nemzeti Liberális Pártot képviselő Nicolae Ciuca helyébe a Szociáldemokrata párthoz tartozó Marcel Ciolacu lépett. A kormányátalakítás során azonban komoly nézeteltérés alakult ki a minisztériumok elosztása miatt, amelynek eredményeként a Maszol cikke szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bizonyosan kilép a kormánykoalícióból.

Novák Károly Eduárd az RMDSZ felkérésére volt sportminiszter, márpedig az új kormány két tárcát megszüntet, s ezek közül az egyik az ő minisztériuma, amelynek a feladatait a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium veszi át.

Novák átfogó sportstratégia megvalósításába kezdett bele, s a lapunknak adott interjúban elárulta, ennek központi eleme volt a sport megszerettetése a gyerekekkel, az iskolai testnevelésórák számának a növelése többek között.

A sport szeretetét a saját példáján keresztül is közvetítette: 1996 januárjában egy autóbalesetben elveszítette a lábfejét, és reményteljes gyorskorcsolyázó-pályafutása egy csapásra véget ért, ennek ellenére továbbra is sportolt, a kerékpárban találta meg önmagát.

2021-ben – már aktív sportminiszterként – az ötödik paralimpiáján a negyedik érmét szerezte Tokióban, ahol ezüstérmes lett a 4000 méteres kerékpáros üldözőversenyben. Korábban 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban az országúti időfutamban is ezüstérmes volt, s az angol fővárosban a 4000 méteres üldözőversenyben paralimpiai bajnok volt.

Borítókép: Novák Károly Eduárd minisztériuma megszűnik (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.