időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Suhajda Szilárdot még nem lehet halottnak nyilvánítani

Magyar Nemzet
Forrás: Bors
2023.06.08. 15:04 2023.06.08. 15:09
Suhajda Szilárdot még nem lehet halottnak nyilvánítani

Bár a hegymászó-társadalom már halottnak tekinti Suhajda Szilárdot, jogilag nem teljesen így néz ki a helyzet. A Bors azt írja, ahhoz, hogy a profi hegymászót hivatalosan is halottnak lehessen nyilvánítani, három dolognak kell fennállnia, ezek

 az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállása.

A halotti anyakönyvhöz szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki, viszont a hegymászó esete elég speciális, ugyanis Suhajda Szilárd esetében a holttest nem áll rendelkezésre, azonban a hegymászó holttá nyilvánítása a családjának előbb-utóbb jogilag is fontos lehet, például a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt.

Berényi András ügyvéd a lapnak elmondta, hogy a jogszabályok szerint Suhajda Szilárdot eltűntként kell kezelni. Ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a halottá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk

Hozzáfűzte, hogy alapvetően az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre gyorsítható. Ebben az esetben az örökség és minden egyéb jogkövetkezmény beáll, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni.

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.