Suhajda Szilárdot még nem lehet halottnak nyilvánítani

Ez különböző problémákat vet fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Bors2023. 06. 08. 15:04
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hegymászó-társadalom már halottnak tekinti Suhajda Szilárdot, jogilag nem teljesen így néz ki a helyzet. A Bors azt írja, ahhoz, hogy a profi hegymászót hivatalosan is halottnak lehessen nyilvánítani, három dolognak kell fennállnia, ezek

 az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállása.

A halotti anyakönyvhöz szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki, viszont a hegymászó esete elég speciális, ugyanis Suhajda Szilárd esetében a holttest nem áll rendelkezésre, azonban a hegymászó holttá nyilvánítása a családjának előbb-utóbb jogilag is fontos lehet, például a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt.

Berényi András ügyvéd a lapnak elmondta, hogy a jogszabályok szerint Suhajda Szilárdot eltűntként kell kezelni. Ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a halottá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk

Hozzáfűzte, hogy alapvetően az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre gyorsítható. Ebben az esetben az örökség és minden egyéb jogkövetkezmény beáll, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni.

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.