A sárga trikóst egy néző kis híján kiiktatta a Tour de France-ról + videó

Az idei Tour de France a címvédő Jonas Vingegaard és a kétszeres bajnok Tadej Pogacar párharcáról szól. A vasárnapi, tizenötödik szakaszon egy felelőletlen, szelfiző szurkoló azonban majdnem átírta a francia kerékpáros-körverseny forgatókönyvét. A sárga trikós Vingegaard csak remek reflexeinek köszönhetően kerülte el a bukást, csapattársa, Nathan Van Hooydonck nem volt ilyen szerencsés. Vingegaard és Pogacar között összetettben nem változott a különbség.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 16:37
VINGEGAARD, Jonas
Grand Colombier, 2023. július 14. Az összetettben vezetõ sárga mezét viselõ Jonas Vingegaard, a Jumbo-Visma dán versenyzõje és a mezõny többi tagja felfelé kaptat Grand Colombier-hágón a Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 13., Chatillon-Sur-Charlaronne és Grand Colombier közötti 137,8 kilométeres szakaszán 2023. július 14-én. MTI/AP/Daniel Cole Fotó: MTI/AP/Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a szombati szakaszon sem voltak elégedettek a kerékpárosok az út mellett szurkoló nézőkkel. Tadej Pogacar egyik megindulása után közvetlenül azért kényszerült visszavenni a tempóból, mert nem fért el a mezőnyt kísérő motorosok mellett, akik viszont az útra özönlő szurkolók miatt nem tudtak haladni. végül egy másodperccel növelte előnyét a szlovén előtt a szakaszon, a Tour de France versenyigazgatósága pedig az érintett motorosokat, valamint a járműveken utazó fotóst, illetve operatőrt büntette meg fejenként ötszáz euróra, továbbá egyikük sem lehetett ott a vasárnapi szakaszon.

Jonas Vingegaard sárga trikós
A sárga trikós Vingegaard megúszta a veszélyes helyzetet. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

De a tizenötödik etapon sem volt minden rendben. Az egyik szurkoló szelfizni próbált, de a mezőny elé nyújtott telefonja óriási bukást okozott. Sepp Kuss (Jumbo–Visma) akadt bele a készülékbe, ő is óriásit bukott, de mögötte is többen elestek, a legnagyobbat csapattársa, Nathan Van Hooydonck.

A címvédő és sárga trikós Vingegaard kis híján, segítőihez hasonlóan szintén belekeveredett a bukásba, csak kiváló reflexei mentették meg.

Az útvonal önmagában is nehéz volt, öt komoly emelkedőt, köztük három első kategóriás hegyet másztak meg a versenyzők. A bukás után az esélyesek elengedték a szökést, a győztes is ebből a csoportból került ki, a holland Wout Poels a Bahrain Victorious csapat második szakaszsikerét aratta a Touron.

Pogacar és Vingegaard csak egymásra figyelt, s bár volt néhány kisebb támadási kísérlet, egymás mellett szelték át a célvonalat. A harmadik hét előtt továbbra is mindössze tíz másodperc a dán címvédő előnye szlovén riválisával szemben.

A hétfői szünnap után kedden következik a Tour de France idei egyetlen időfutama.

Tour de France, 15. szakasz, Les Gets–Saint Gervais (179 km)

1. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 4:40:45 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 2:08 perc hátrány
3. Mathieu Burgaudeau (francia, TotalEnergies) 3:00 p h.

Az összetett élmezőny

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 62:34:17 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 10 másodperc h.
3. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 5:21 perc h.

Borítókép: A szurkolók kiváló hangulatot teremtenek az utak mellett, de sajnos nem mindegyikük tudja, hol a határ (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.