Ekkora tömegbukás még nem volt az idei Tour de France-on + videó

A spanyol Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) nyerte meg a Tour de France mai 14. szakaszát a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) és a dán Jonas Vingegaard (Jumbo–Vsima) előtt. Ám a címvédő Vingegaard egy hegyi hajrában kibabrált a szlovénnal, így a nap során egy másodpercet rávert, és az összetettben tíz másodperccel vezet előtte. De nemcsak a szakasz vége volt eseménydús, hanem az eleje is: hat kilométerig sem jutott el a mezőny, amikor húsz percre félbe kellett szakítani a francia kerékpáros-körversenyt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 18:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France mai 14. szakasza Annemasse és Morzine les Portes du Soleil között 151,8 kilométeres penzumot jelentett a mezőnynek, s a bringásoknak öt kategorizált emelkedőt kellett leküzdeniük. Utolsónak az 1691 méter magas Col de Joux Plane-t, ahova 11,6 kilométeren átlagban 8,5, helyenként 10-11 százalékos meredekségű út vezetett, de nem ez volt a befutó helyszíne, a csúcs után tizenkét kilométeres lejtő végén kellett bezúdulni a célba.

 

S amire senki sem számított, a versenyzők az első csúcsig sem jutottak el könnyen, ugyanis 5,5 kilométernél olyan nagy tömegbukás történt, hogy húsz percre félbe kellett szakítani a szakaszt. Volt dolguk az orvosoknak, s akadt, akit kulcscsonttöréssel vitt el a mentő. A tömegbukásba mintegy harminc kerékpáros keveredett bele, legalább húsz bringás földre is került.  Négyen kiszálltak a versenyből, majd nem sokkal az újraindítás után még ketten, akik ezután törték össze magukat…

Az összetettben vezető, címvédő dán (Jumbo–Visma) és a kilenc másodperccel mögötte második szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), aki 2020-ban és 2021-ben megnyerte a francia körversenyt, nem keveredett bele a tömegbukásba. Pogacar szombatig három szakaszon is csipegetett a hátrányából, pénteken nyolc másodpercet vert Vingegaard-ra; a nagy kérdés az volt, szombaton változik-e a két ász között a különbség. Harminc kilométerrel a vége előtt egy 16 fős csoport haladt az élen, ebben Vingegaard és Pogacar is benne volt, s mindketten három segítőre támaszkodhattak.  S amikor már csak egy-egy emberük maradt, Pogacarnak jól jött Adam Yates segítsége. A szlovén elejtette a kulacsát, de a brit csapattársa odaadta neki a sajátját.

Elképesztő hangulat övezte a két favorit csatáját a hegycsúcs felé:

A Col de Joux Plane-en az elsőnek felérkezőnek 8, a másodiknak 5 másodperc időjóváírás járt, s Pogacarnak volt egy megindulása, amellyel öt-hat másodperccel meglógott Vingegaard-tól, de a dán visszakapaszkodott, sőt ő nyerte a hegyi hajrát. 

Ám a két favorit olyannyira egymásra figyelt, hogy a legkitartóbb üldözőikkel szemben elherdálták az előnyüket. A spanyol Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) a lejtmenetben ott is hagyta őket, és Adam Yates is visszaszivárgott. A vége az lett, hogy a 22 éves Rodríguez nyerte meg a szakaszt, a második helyért pedig az együtt beérkező Pogacar lehajrázta Vingegaard. Ez időjóváírásban két másodpercet jelentett Pogacarnak, de a hegytetőn hármat bukott, így a szakaszon Vingegaard egy másodpercet rávert a nagy riválisára, így most tíz másodperc az előnye az összetettben. A szakaszgyőztes Rodríguez annak is örülhet, hogy az összetettben feljött a harmadik helyre, egy másodperccel előzi meg az eddigi harmadik helyezett ausztrál Jay Hindley-t (Bora–hangsrohe).

Tour de France, 14. szakasz, Annemasse–Morzine les Portes du Soleil, 151,8 km:
1. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:58:45 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 5 másodperc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idővel
4. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) 10 mp h.
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 1:46 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 57:47:28 óra
2. Pogacar 10 másodperc hátrány
3. Rodríguez 4:43 perc hátrány
4. Hindley 4:44 p h.
5. A. Yates 5:20 p h.

 A hétfői pihenőnap előtt vasárnap egy újabb nehéz szakasz, a Les Gets les Portes du Soleil és Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométeres, hegyi befutóval záruló táv megtétele vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: A nagy bukás a szakasz elején (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.