Európa legjobb fogathajtói és díjugratói újra Szilvásváradon

A Szilvásvárad Masters versenysorozat keretében rangos nemzetközi viadaloknak ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont. Július közepén, már csütörtöktől fogathajtók, augusztus elején pedig díjugratók versengenek a nagy múltú helyszínen, Európa egyik legnagyobb lovasstadionjában. A szervezők várják az érdeklődőket az eseményeken.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 12:05
null
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-ben megálmodott Szilvásvárad Masters versenysorozat három lovassport szakágat fog össze, a díjlovaglás és díjugratás mellett nagy hangsúlyt helyezve a már jól ismert fogathajtó szakágra is. A sorozat célkitűzése, hogy Szilvásváradot ismét bekapcsolja a világ lovassport-vérkeringésébe, valósággá vált. Az elmúlt két évben minden eseményt figyelembe véve több mint négyezer ló érkezett Szilvásváradra.

A 6500 néző befogadására alkalmas, így Európa egyik legnagyobb, egyben legmodernebb lovas stadionja már bizonyított. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont arénájában 2021 nyarán rendeztek először nemzetközi szintű díjugrató versenyt a Szilvásvárad Masters versenysorozat keretében. A lovasközpont a világ azon kevés versenypályájának egyike, mely minden lovassport szakágat egy helyen tud kiszolgálni. Ez nem csak az egyik legnagyobb területű pálya Európában, ráadásul a versenypályája és melegítőpályája is négy évszakos talajjal rendelkezik.

Idén az előzetes nevezések alapján 69 fogat méri össze tudását. Mintegy 200 ló érkezik nemcsak hazai, hanem cseh, osztrák, román, szlovén, szerb, német istállókból és az Egyesült Államokból is. A fogatok fiatal lovak (5-6-7 éves), egyes fogat, kettes fogat és négyes fogat kategóriában versenyeznek.

Csütörtökön és pénteken a díjhajtást, szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik meg, a versenyek mindennap délelőtt kilenc órakor kezdődnek.

Az augusztus 3–6. közötti nemzetközi díjugrató versenyre még folyamatosan érkeznek a nevezések. Erre a versenyre a szervezők közel háromszáz lovat és húsz nemzet lovasát várják. A díjugrató verseny világkupa forduló is lesz egyben, olimpiai minősítő versenyszámmal, mely az egyéni kvóták megszerzését segíti a 2024-es párizsi olimpiára. A rangos viadalon a közönség a világ legjobbjait láthatja.

Borítókép: A négyes fogatok akadályhajtása mindig látványos verseny (Fotó: Császár Fotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.