Ikrek küzdöttek meg egymással az idei Tour de France első sárga trikójáért

Spanyolországban, Bilbaóban kezdődött meg a 110. Tour de France országúti kerékpáros-körverseny, amelynek első szakaszát a brit Adam Yates nyerte meg ikertestvére Simon Yates előtt. Akik rivális csapatokban tekernek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 18:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 3406 kilométer össztávú Tour de France nyitóetapja Bilbaóból indult és oda is tért vissza a 176 fős mezőny, a baszkföldi dombos tájon több mint 3000 méternyi szintkülönbséget leküzdve. A támadások az utolsó emelkedőn indultak meg a baszk szurkolók sorfalai között, a lejtmenetre a 30 éves brit Yates ikrek, Simon (Jayco AlUla) és Adam (UAE) tekertek el, az esélyesek csoportjában pedig a Jumbo–Visma diktálta a tempót, amely Valter Attilával nem számolt a francia körversenyen. Igaz, a tartalékok közé beírta a nevét.

Az üldözők nem tudtak közelíteni a brit testvérpárhoz, amelyből a végén Adam tudta megszerezni pályafutása első Tour-szakaszsikerét és első sárga trikóját – amit az összetettben vezető viselhet –, megelőzve a 2018-as Vueltán győztes Simont. Az üldözősorból a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar szerezte meg a harmadik helyet, tizenkét másodperccel a győztes mögött. A Jumbo–Visma nagy sztárja, a címvédő dán is Pogacar csoportjával ért be a kilencedik helyen. A 15. helyezett versenyző és a csoportja azonban már 33 másodperc hátrányt összeszedett.

A szakaszon huszonkét kilométerrel a cél előtt az összetett dobogóra előzetesen esélyesnek tartott két bringás, az ecuadori olimpiai bajnok, 2019-ben Giro d’Italia-győztes Richard Carapaz és a Vuelta a Espanán háromszor második spanyol Enric Mas is földre került. Mindketten percekig maradtak a bukás helyszínén, előbbi vérző térddel végül továbbtekert, utóbbi viszont feladta a viadalt. Szombat este Carapaz csapata, az EF Education–EasyPost bejelentette: a bringás nem áll rajthoz vasárnap, miután a vizsgálatok törést mutattak ki a bal térdkalácsában, és a sebét három öltéssel varrták össze.

Tour de France, 1. szakasz, Bilbao–Bilbao, 182 km:
1. Adam Yates (brit, UAE) 4:22:49 óra
2. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 4 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 12 mp h.

Vasárnap a Vitoria-Gasteiz és San Sebastián közötti 208,9 kilométer megtétele vár a mezőnyre a 110. Tour de France-on, amely július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

az 55. helyen ért célba a női Giro d’Italia országúti kerékpáros-körverseny szombati második szakaszán. A pénteki prológot az időjárás miatt törölték, így gyakorlatilag szombaton a Bagno a Ripoli és Marradi közötti 102,1 kilométeres, egy hegyet tartalmazó szakasszal kezdődött meg a női Giro. Az etap épp az emelkedőn dőlt el, a világbajnok és címvédő holland Annemiek van Vleuten hagyta ott a magyar bajnok Vast is magában foglaló mezőnyt. A verseny televíziós közvetítését zavarta, a 40 esztendős Van Vleutent azonban nem hátráltatta a zivatar: a hegymenetben és az azt követő lejtőn 45 másodperccel távolodott el riválisaitól, így magabiztos előnyre tett szert. Vas – akinek nem az összetettbeli minél jobb eredmény elérése a célja a versenyen – közel hatperces lemaradással végzett az 55. helyen.

Borítókép:  Adam Yates már a célban, ikertestvérének, Simon Yatesnek néhány méter még hátravan (Forrás: Twitter/Tour de France)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.