Nem irányíthatja csapatát a Kecskemét sikeredzője

Mivel a Ferencváros a Bajnokok Ligájából ide szállt alá, a Konferencia-liga selejtezőjének ma kezdődő, második fordulójában négy magyar csapat is érdekelt. A Fradi papíron egyértelműen esélyes az ír Shamrock Rovers ellen, amelyet egy éve az Európa-liga főtáblájára jutásért magabiztosan múlt felül, de a megbízott vezetőedző, Máté Csaba nem csupán udvariasságból kerüli a hangzatos kijelentéseket. A Kecskemét a lett Rigát fogadja, a Debrecen az örmény Alashkert, a ZTE pedig a horvát Eszék vendégeként lép pályára. A Kecskemét dolgát nehezíti, hogy a vezetőedző Szabó Istvánnak egyelőre nincs pro licence, ezért Lóczi István helyettesíti a Konferencia-ligában.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 5:35
Kecskemét, Ferencváros, Konferencia-liga
Kecskemét 20230513 Labdarúgás NB1 bajnoki mérkõzés Kecskemét KTE - FTC Fotó Árvai Károly - Nemzeti Sport A képen: Bogdán Ádám , Vágó Levente , Mats Knoester Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debrecen négy, a Kecskemét tizenkét, a ZTE pedig tizenhárom év után szerepel ismét a nemzetközi porondon. A Kecskemét eddig csupán egyszer, a 2011-es kupagyőzelme után jutott ki a nemzetközi színtérre. A ZTE-nek – az egykor volt Intertotó-kupát nem számítva – ez a negyedik próbálkozása, az első, a Manchester United elleni BL-selejtezős párharc, a hazai győzelem máig emlékezetes. A DVSC egy évtizeden át rendszeres részvevője volt az európai sorozatnak, megjárta a Bajnokok Ligája és az Európa-liga főtábláját is, de a jelenlegi csapat e téren rutintalan. A Kecskemét korábbi egyetlen európai kalandja nem tartott sokáig, ugyanis a 2011-es kupagyőzelme után az Európa-liga második selejtezőkörében a kazah Aktobe két döntetlent követően idegenben szerzett góllal kiejtette.

SZABÓ István
Szabó István nem meccselhet a Konferencia-ligában. Fotó: MTI/Bús Csaba

Nikitscher Tamás hónapokra kidőlt

A Kecskemét dolgát megnehezíti, hogy az európai szövetség (UEFA) előírásai szerint csak pro licences végzettségű szakember adható meg vezetőedzőnek a nemzetközi meccseken. Szabó István még nem rendelkezik ilyen papírral, ezért a klub a múlt héten szerződtette Lóczi Istvánt, a szerdai sajtótájékoztatón már ő nyilatkozott. Persze a szakmai munkát továbbra is Szabó István irányítja.

További gond, hogy az alapemberek közül a középpályás Nikitscher Tamás hosszú időre kidőlt, a múlt pénteki felkészülési mérkőzésen súlyos térdsérülést szenvedett. A 23 éves játékosra műtét, majd hosszú rehabilitáció vár az elülső keresztszalag-szakadás miatt.

A háromszoros bajnok és egyszeres kupagyőztes Riga FC a lett bajnokság ezüstérmeseként kvalifikálta magát a Konferencialiga-selejtezőbe, formája pedig kifejezetten jó, ugyanis az izlandi vereséget megelőzően másfél hónapig veretlen volt tétmérkőzéseken, ennek köszönhetően 23 forduló után vezeti hazája bajnokságát, a kupában pedig negyeddöntős.

– Jó játékerőt képviselnek. A csapatunk úgy fogja fel a Konferencia-ligát, mint egy bónusz, remélhetőleg a megfelelő önbizalommal megyünk majd ki a pályára – mondta Lóczi István. 

A Széktói Stadionban 19 órakor kezdődő találkozót a Duna World közvetíti, a visszavágót jövő csütörtökön 19 órától rendezik a lett fővárosban. A párharc győztesére a holland Twente és a svéd Hammarby mérkőzéseken továbbjutó együttes vár a selejtező harmadik fordulójában.

Átmentené jó formáját a ZTE

Döntetlen körüli eredményben bízik Eszéken Boér Gábor, a Magyar Kupa-címvédő Zalaegerszeg vezetőedzője a horvát NK Osijek otthonában.

– Szeretnénk nyerni idegenben, de roppant nehéz összecsapásra számíthatunk. Döntetlen körüli eredménnyel már abszolút elégedettek lennénk, akkor teljesen nyílt maradna a továbbjutás kérdése – mondta Boér. – Remélem, a tétmérkőzésekre át tudjuk menteni a felkészülés alatt mutatott játékot és eredményességet.

A zalaiak hat edzőmérkőzést játszottak az elmúlt egy hónapban, mérlegük négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség, még a Bundesliga-negyedik, Bajnokok Ligája-csoportkörös Union Berlin ellen is nyertek (3-2).

A ZTE FC 13 év után játszik ismét a nemzetközi kupaporondon, 2010-ben 1-0-s összesítéssel búcsúzott az albán KF Tiranával szemben az Európa-liga-selejtező első körében. Horvát együttessel két párharcban találkoztak az egerszegiek: 2002-ben 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal jutottak túl az NK Zagreben a Bajnokok Ligája-selejtezőben, ennek köszönhetően mérkőzhettek meg a Manchester Uniteddel, amelyet 1-0-ra legyőztek a Puskás Ferenc Stadionban. Az angliai 5-0-s vereség után az UEFA-kupában folytatta a ZTE, s ott még nagyobb kudarcot szenvedett el, 9-1-es összesítéssel búcsúzott a Dinamo Zagrebbel szemben.

 

 

Az NK Osijek az előző szezonban harmadik lett a horvát élvonalban, az új idényt pedig a Slaven Belupo 6-1-es legyőzésével kezdte, és mivel 2017 óta rendszeresen szerepel az európai kupaporondon, jóval nagyobb nemzetközi tapasztalata van, mint magyar ellenfelének.

 

– Szeretnénk megmutatni, képesek vagyunk európai szinten is jó játékkal előrukkolni – mondta a ZTE válogatott játékosa, Mocsi Attila.

Az NK Osijek–Zalaegerszeg mérkőzés csütörtökön 20 órakor kezdődik és a Duna World közvetíti. A párharc továbbjutójára a román CFR Cluj vagy a török Adana Demirspor vár majd a harmadik számú európai kupasorozat selejtezőjének következő fordulójában.

Már kedden elutazott a Debrecen

A DVSC legszebb éveiben egy évtizeden át rendszeres részvevője volt az európai sorozatnak, de a jelenlegi csapat e téren rutintalan. A DVSC legutóbb négy éve szerepelt a nemzetközi porondon, legutóbb az Európa-liga 2019/2020-as idényének kvalifikációjában az olasz Torino elleni vesztes párharc során lépett pályára európai kupameccsen. A hajdúságiak azóta a másodosztályt is megjárták, majdnem négy év elteltével pedig Örményországban lépnek ki ismét a nemzetközi színtérre.

– Elvégeztük azt a munkát, amit a felkészülésre terveztünk. Az első három hét nagyon intenzív volt, aztán jöhetett a finomhangolás. Az, hogy a nemzetközi porondon szerepelhetünk, az előző idény megkoronázása. Remélhetőleg ott folytatjuk, ahol májusban abbahagytuk.

A csapat együtt maradt, tehát volt egy alap, amire tudtunk építkezni, így még előrébb léphetünk. Alaposan elemeztük az örmény rivális játékát, a Tivat elleni első meccsüket az ausztriai edzőtáborban együtt is néztük, felkészültünk belőlük. Elsősorban saját teljesítményünkre kell figyelnünk, és akkor nem lesz baj – mondta Megyeri Balázs.

Az Alashkert negyedik helyen zárta az örmény élvonal legutóbbi idényét, egy évvel ezelőtt pedig a Konferencialiga-selejtező első körében máltai ellenféllel szemben búcsúzott.

Szrdjan Blagojevics, a DVSC szerb vezetőedzője szerint jó felkészülést zártak, így a limitált költségvetés ellenére is sikerült megtalálni azokat a játékosokat a nyáron, akik erősítést jelentenek.

– Nehéz mérkőzésre számítok, mert az Alashkert az első körben 180 percen keresztül dominált montenegrói ellenfelével szemben, és idegenben 6-1-re tudott győzni. Jó és gyors támadójátékuk van, négy ember magasan fent játszik, megvan a megfelelő minősége a csatároknak, akik az egy az egy elleni párharcokban nagyon jók – elemezte a riválist a tréner. – Önbizalommal, türelmesen és motiváltan kell játszanunk, és akkor jövő héten, saját szurkolóink előtt kivívhatjuk a továbbjutást.

A DVSC már kedden elutazott Örményországba, ahol csütörtökön, közép-európai idő szerint 17 órakor lép pályára a selejtező második fordulójának első mérkőzésén. Az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti. A visszavágót jövő csütörtökön 21 órától rendezik Debrecenben, a párharc továbbjutója pedig az osztrák Rapid Wiennel találkozik a következő körben.

Nehéz megtippelni, mire lehet képes a Fradi

A Ferencváros, miként Máté Csaba és is utalt rá, a feröeri KÍ Klaksvík ellen kiesés után napokig a sebeit nyalogatta. A megbízott vezetőedző és a csapatkapitány is azt ígéri, mindent elkövetnek, hogy legalább a Konferencia-ligában megragadják az esélyt és visszanyerjék a szurkolók bizalmát.

Konferencia-liga, a magyar csapatok programja

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzések

17.00: Alashkert (örmény)–Debreceni VSC – tv: M4 Sport
19.00: Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) – M4 Sport
19.00: Kecskemét–Riga FC (lett) – Duna World
21.00: Osijek (Eszék, horvát)–ZTE

Borítókép: A Kecskemét az előző idényben kétszer is legyőzte a Fradit, ami a nemzetközi porondon is önbizalmat adhat (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.