Szűk győzelem a görögök ellen Magyari Alda fontos védéseivel

Végig szoros volt, de egyszer sem volt hátrányban a magyar női vízilabda-válogatott Görögország ellen, így megérdemelt 10-9-es győzelmet aratott az 5–8. helyért zajló helyosztó első mérkőzésén a fukuokai vizes világbajnokságon. A kilenc védést bemutató Magyari Alda teljesítménye nagyon kellett a sikerhez. Az ötödik helyért megismétlődik a tavalyi vb-döntő párosítása: a címvédő Egyesült Államok lesz az utolsó ellenfél pénteken.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 26. 9:31
null
NEW ZEALANND-HUNGARY Fotó: Istvan Derencsenyi/World Aquatics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila szövetségi kapitány a spanyoloktól elszenvedett negyeddöntős vereség után azt mondta, hogy nincs nagy tapasztalat abban, hogyan motiválják a játékosokat a helyosztón, mert a korábbbi három vb-jén csak egyszer nem jutottak a legjobb négybe, de szeretnék két győzelemmel zárni a fukuokai tornát. A jelenlegi helyzetben a maximum az ötödik hely megszerzése lehet, ehhez első lépésben Görögországon keresztül vezetett az út. A legutóbbi két egymás elleni meccset idén mi nyertük meg: a Világkupa-selejtezőben 14-12-re győztünk, a Los Angeles-i negyeddöntőben pedig 20-13-ra.

Keszthelyi Rita megdobta a 700. gólját a válogatottban. Fotó: Istvan Derencsenyi/World Aquatics

Magyari Alda védéseivel kezdődött a meccs, másodszor ráadásul emberelőnyben nem tudtak túljárni az eszén a görögök. Fordulásból Faragó Kamilla góljával megszereztük a vezetést. Az első görög találat ugyan Magyari hóna alatt csúszott a kapunkba, de az első negyed mégis kapusunkról szólt, aki öt védést mutatott be. Vezettünk is 2-1-re.

A második negyedben is folytatódott a Magyari-show, nagyszerű formában védett, ha kellett, arccal blokkolta a görögök lövését. Garda nagy gólt lőtt, Keszthelyi Rita pedig válogatott pályafutása 700. találatát szerezte meg, de a görögök tapadtak, a második felvonás 2-2-vel ért véget, tehát őriztük az egygólos előnyt, bár lett volna lehetőség jobban elhúzni.

Úgy tűnt, a harmadik negyed elején végre sikerül leszakítani a görögöket, Keszthelyi ötméterese után 5-3 volt ide. Gyorsan elolvadt azonban az előny, Faragó kiállítása után szépítettek, majd egyenlítettek a görögök. Innentől folytatódott a macska-egér játék: mi elmentünk eggyel, ők egyenlítettek. Így ment egészen a negyed végéig, amikor Faragó előbb gólt lőtt, majd blokkolt, és az ellentámadásból Keszthelyi visszaállította a kétgólos különbséget.

Az utolsó negyed elején hárommal is meglóghattunk volna, de Gurisatti lövése emberelőnyben a kapufán halt el. A görögök kapaszkodtak, de 9-8 után újra mi jöttünk. Négy perccel a vége előtt megint két góllal vezettünk, s bár később a görögök az egyenlítésért többször is támadhattak, Magyari, aki kilenc védéssel zárt, lehúzta a rolót. A vége 10-9 lett.

Mivel a helyosztó másik meccsén az Egyesült Államok kiütötte Kanadát, pénteken megismétlődik a tavalyi világbajnoki döntő, csak ezúttal az ötödik helyért játszunk a címvédő amerikaiakkal. Remélhetőleg nemcsak a tét, hanem akkor már az eredmény is változik.

Vizes vb, Fukuoka, női vízilabdatorna, helyosztó az 5-8. helyért:
Magyarország–Görögország 10-9 (2-1, 2-2, 5-4, 1-2)

Korábban:
Egyesült Államok–Kanada 16-4

Borítókép: Gurisatti Gréta és a magyar válogatott is a görögök fölé nőtt a vb-n (Derencsényi István/World Aquatics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.