Japánban nem veszik tudomásul, hogy Milák Kristóf nem jött el a vb-re + videó

Új korszak kezdődik Fukuokában, hirdeti a vizes világbajnokság méretes plakátja a szurkolói zóna egyik bejáratánál, ahol sokan megállnak fotózkodni. Az úszóvilág legnagyobb sztárjaival adják el az eseményt, apró szépséghiba, hogy a plakáton szereplő Milák Kristóf nincs is itt a vb-n. Nekünk viszont itt van helyette Márton Richárd, aki ma döntőt úszik Milák királycsináló számában, 200 pillangón.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 26. 6:26
null
Kaposvár 20221117 Úszás 2022 Rövid pályás országos bajnokság OB Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Milák Kristóf Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valahol büszkének kell lennünk arra, hogy rákerült a fukuokai vb és annak hivatalos sportszergyártó partnere közös plakátjára, melyen olyan sztárúszók mellett kapott helyet, mint Sarah Sjöström, David Popovici, Siobhan Haughey és a helyi japán hősök (Mizunuma Naoki, Imai Runa, Irie Rioszuke). Ám míg az említettek mind szerepelnek a vb-n, közülük egyedüliként Milák nem jött el Fukuokába, mert kimerültségre hivatkozva lemondta a szereplését.

Milák Kristóf legalább egy plakáton itt van Fukuokában a vizes vb-n.

Így aztán a japánok csak ezen a csaknem életnagyságú fotón találkozhatnak a 200 pillangó magyar királyával, miközben megállnak szelfizni az uszodákhoz vezető bejáratnál. Milák hiányát már vasárnap megérezte a magyar gyorsváltó, amely vele stabil döntős lehetett volna, nélküle viszont a 11. helyen kiesett az előfutamban.

Ma pedig igazán hiányzik Milák a fukuokai Marine Messe Hall A medencéjéből, ahol a 200 méteres pillangóúszás döntőjére kerül sor, s ugye ő a szám regnáló olimpiai, Európa- és világbajnoka, világrekordere, minden idők öt legjobb időeredményének birtokosa.

Milák nincs, de van helyette Márton Richárd

Az ő hiányában is lesz kinek szurkolni a magyar idő szerint 13.53-kor kezdődő döntőben, hiszen Milák edzőtársa, Márton Richárd – aki a tavalyi római Eb-n ezüstérmes volt – egyéni csúccsal és a hatodik legjobb idővel bejutott a fináléba 200 pillangón, és Sós Csaba szövetségi kapitány szerint az éremszerzésre is lehet esélye.

Márton mesébe illő utat járt be: négy évvel ezelőtt, amikor Milák megúszta az első világcsúcsát a dél-koreai vb-n 200 pillangón, ő már felhagyott az úszással, és biciklis futárként dolgozott.

– Pontosan emlékszem, mikor és hol láttam Kristóf első világcsúcsát – mesélte lapunknak Márton. – Éppen ebédszünetet tartottam, és egy padon ülve a telefonomon néztem meg, ahogy világbajnok lett. Arra gondoltam, bárcsak én is ott lehetnék. Hiányzott az úszás, de eszembe sem jutott, hogy van visszaút, most meg itt vagyok a vb-n Fukuokában. Számomra is hihetetlen fordulat, még ha el is telt közben néhány év.

Ki foglalhatja el Milák üresen hagyott trónját?

Jobban belegondolva találó az új korszakot hirdető vb-plakát, mert 200 pillangón valóban új korszak kezdődik – ma új világbajnoka lesz a számnak, Milák üresen hagyott trónját valaki elfoglalja. Erre többen is pályáznak, köztük a hazai kedvenc, Honda Tomoru, aki két éve a tokiói olimpián volt második Milák mögött, a 400 vegyes friss világrekordere, Léon Marchand, akinek tavaly a budapesti vb-n jutott ezüst Milák mellett és az elődöntőben a leggyorsabb amerikai Carson Foster is.

És persze ott van Márton, aki szerint neki az elsőtől a hatodik helyig bármi benne van a pakliban. Az lenne csak igazán a filmekbe illő, ha ő lépne Milák helyébe.

Életképek a fukuokai vb szurkolói zónájában egy ismerős arccal:

Borítókép: Milák Kristóf nem utazott el a fukuokai világbajnokságra (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.