Milák nem csak önmagát, a többi magyar úszót is bünteti

Már többszörösen túl vagyunk a sokkon, miszerint a magyar sport talán legfényesebb csillaga, Milák Kristóf nem indul az idei úszó-világbajnokságon, ám itt az ideje, hogy mostantól azokkal foglalkozzunk, akik a magyar színeket képviselik a vizes vb-n. A szokás szerint monstre – a medencés és nyílt vízi úszás, a vízilabda, a szinkronúszás, a műugrás, valamint óriás-toronyugrás versenyeit magában foglaló – esemény péntek hajnalban kezdődik, helyesebben kezdődött meg Japánban, közelebbről Fukuokában, egyből magyar résztvevőkkel, s szombaton már magyar éremszerzésben reménykedhetünk a 10 km-es nyílt vízi úszás női versenyében.

2023. 07. 14. 4:45
vizes vb
Japan's Yukiko Inui competes to take gold in the women's solo technical artistic swimming finals during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at the Alfred Hajos Swimming Complex in Budapest on June 18, 2022. (Photo by Peter Kohalmi / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fukuoka sportdiplomáciai kényszermegoldások után lett a 2023-as vizes világbajnokság házigazdája. Az előzmények egészen addig nyúlnak vissza, hogy a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es vb rendezésétől. Az eredetileg a 2021-es eseményre pályázó Budapest ugrott be, megmentve a nemzetközi szövetség, a FINA becsületét. A 2021-es vb-re ezért új pályázatot írtak ki, amelyet Fukuoka nyert el. Ám közbeszólt a Covid, az olimpiát 2020-ról 2021-re halasztották, így a vb is tolódott egy évet. Japán azonban a járvány miatt tavaly sem állt készen, ismét Budapest lett a beugró. Miként a 2020-as olimpiát és labdarúgó Európa-bajnokságot 2021-ben rendezték meg, 2022-ben voltaképpen a 2021-es vizes vb-t láthattuk. Idén remélhetőleg végleg helyreállt a rend, s Fukuoka végre teljesítheti vállalt kötelezettségét.

Jansik Szilárd, vizes vb
Jansik Szilárd, férfivízilabda-válogatottunk kiválósága készít szelfit a japán önkéntesekkel (Forrás: Waterpolo.hu)

 

 A Japán déli részén fekvő városban 2001 után másodszor rendeznek világbajnokságot. A huszonkét évvel ezelőtti vb-t magyar szempontból Kovács Ágnes aranyozta be a 200 méteres mellúszásban aratott győzelmével. Női vízilabda-válogatottunk ezüstérme is szép emlék, az olimpiai bajnok férfiak ötödik helyezését azonban egyértelműen csalódásként éltük meg.

 

 

Vízilabdában a döntő ér olimpiai kvótát

Nem megbántva a társait, távollétében ezúttal is a pólósok lesznek leginkább fókuszban, annál is inkább, mert a két döntős mindkét szakágban olimpiai kvótát szerez. A nemzetközi versenynaptár rendkívül sűrű – jövőre, az olimpia évében, januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig vb-t is rendeznek –, természetesen üdvös lenne a párizsi részvételt már Fukuokában biztosítani. (A vízilabdatornával részletesen majd külön foglalkozunk.)

Medencés úszásban, megszokhattuk, más a rendszer, ott elsősorban szintidőt kell teljesíteni, de például a váltóknak a kettőből ez az első lehetőség az indulási jog megszerzésére, számonként az első három biztosan ott lesz a párizsi játékokon.

Ritkán esik szó erről, Milák Kristóf hiánya bizony e tekintetben is súlyos veszteség, mindkét gyors-, valamint a vegyes váltónknak is húzóembere lenne, nélküle szinte lehetetlennek tűnik a kvótaszerzés.

 

Olasz erősítéssel

Fukuokában először ma hajnalban a műugrók és a szinkronúszók mutatkoznak be. A magyar csapat mindkét szakágban olasz erősítéssel száll versenybe. Műugrásban a női 1 méter selejtezőjében Kun Patrícia mellett Mosena Estilla a másik indulónk. Szinkronúszásan pedig Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika akotja a magyar csapatot. Kettejük között különség, hogy – noha a vezetékneve olasz felmenőkre utal – Bastianelli Angelika Magyarországon nevelkedett, Mosena Estilla viszont Olaszországban, Bellunóban született. 

Árkovics Petra, a szinkronúszók szövetségi kapitánya bízik benne, hogy a 15 éves Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika felülmúlja a tavalyi magyar szereplést, amikor is hazai környezetben Farkas Dóra Linda és Gács Boglárka a technikai versenyben a 19. lett.

– Az elmúlt fél évben rengeteget versenyeztek a lányok, jól fogadták őket a bírók, és versenyről versenyre sikerült fejlődniük. Az új pontozási rendszerben a legfontosabb, hogy amit én felírok az edzőkártyára, azt a lehető legpontosabban végrehajtsák – nyilatkozta a szakember a fiatal párosról, amely a Lengyelországban rendezett Európa Játékokon 15. és a 11. helyen zárt.

A műugrókról Ligárt Balázs szakvezető elmondta, a fukuokai világbajnokság a második fázisa annak az útnak, amelynek végén reményei szerint lesz magyar induló a párizsi olimpián 3 méteren. A vb-ről a döntősök jutnak olimpiai kvótához, de jövő februárban Dohában már a középdöntő is párizsi repülőjegyet ér, ráadásul sok országnak ekkor már lesz kvótája, így akkor már a 20–23. hely is ötkarikás indulást érhet. Hozzátette: ennek fényében minden olyan fukuokai eredmény, amely ehhez a helyezéshez közel van, már bizakodásra adhat okot a jövőre nézve. Székffy Nóra személyében egy magyar pontozóbíró is közreműködik majd a vb-n, aminek sportdiplomáciai szempontból van jelentősége, ugyanis ezáltal jó esélye van arra, hogy a párizsi olimpián is ott legyen.

 

 

Magyar éremesélyek nyílt vízen

Szombaton egy harmadik „olasz”, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, Tokióban 10 km-en negyedik Olasz Anna szerezheti meg az első érmünket a világbajnokságon a nyílt vízi úszás női 10 km-es számában. Mellette Fábián Bettina a másik magyar induló. Vasárnap ugyanezen a távon – mindkét nemnél továbbra is a 10 km a szerepel az ötkarikás programban – a férfiak következnek. A nőknél is a férfiaknál is az első három szerez kvótát. Tokió ezüstérmese, valamint Betlehem Dávid helyzetét megkönnyíti Párizsra gondolva, hogy – amennyiben a magyarok közül más nem szerezne kvótát – ők a medencés országos bajnokságon 1500 méteren már teljesítették a kvalifikációt, ami a nyílt vízi szakágban való indulásra is feljogosítja őket.

Persze a vb önmagában is fontos. Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint a férfiaknál a két magyar, továbbá az olasz Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza, a francia Marc-Antoine Olivier és az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock kiemelkedik a mezőnyből.

A nőknél a 18 esztendős Fábián Bettina már most kezd közelíteni az élmezőnyhöz, hasonlóképpen, mint annak idején Olasz Anna, aki 20 évesen világbajnoki ötödik volt, és közel egy évtized múltán is ott van a legjobbak között. Gellért Gábort szerint mindkét magyar női versenyző a legjobb nyolc között végezhet.

Vizes vb, a magyarok pénteki programja

Műugrás: női 1 méter, selejtező 3.00 (Mosena Estilla, Kun Patrícia)
Szinkronúszás: női páros, technikai, selejtező 8.00 (Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika).

Borítókép: A hazaiak kedvence, Inui Jukiko tavaly éppen Budapesten szerezte Japán első aranyérmét szinkronúszásban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.