Újra összecsaptak a gigászok a Touron, Pogacar faragott a hátrányából

A kanadai Michael Woods nyerte hegyi befutóban a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny kilencedik szakaszát, összetettben pedig a szlovén Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megőrző dán címvédő, Jonas Vingegaard mögött.

Magyar Nemzet
2023. 07. 09. 19:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France vasárnap az előzetesen az egyik legjobban várt szakaszával folytatódott, a Saint-Léonard-de-Noblat és Puy de Dome közötti 182,4 kilométeres 9. etap hegyi befutós volt, mégpedig a kiemelt kategóriájú, a tengerszint felett 1475 méter magasan levő Puy de Dome-on, ahova 13,3 kilométeres, 7,7 százalékos meredekségű emelkedő vezetett.

 

A szakasz előtt az összetettben a címvédő dán Jonas Vingegard (Jumbo–Visma) huszonöt másodperc előnnyel vezetett a francia körversenyen 2020-ban és 2021-ben diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) előtt, és az idei viadalon két hegyi szakaszon már meccseltek egymással. Előbb a dán, majd a szlovén volt a jobb, és sejthettük, hogy most sem egyszerre érnek be a célba.

Ide kellett feltekerni:

Úgy is lett, ahogy kalkuláltunk, és a két topfavorit azzal nem foglalkozott, hogy a szakaszt a szökevények csoportjából a kanadai Michael Woods (Israel–Premier Tech) nyerte meg, ő nem veszélyes rájuk az összetettben. Az esélyesek csoportjában a harmadik helyen álló ausztrál Jai Hindley (BORA-hansgrohe) korán leszakadt az utolsó kilométereken, ahol a szűk útra nem engedtek fel szurkolókat. Másfél kilométer volt hátra, mikor Pogacar megindult, csak Vingegaard tudta követni, de a szlovén tempója neki is sok volt. 

Pogacar azonban nagyon nem tudta megverni, csak nyolc másodpercet faragott a hátrányából, az összetettben vezető tmegillető ikonikus sárga trikót továbbra is Vingegaard viselheti. De az előnye már csak tizenhét másodperc.

Tour de France, 9. szakasz, Saint-Léonard-de-Noblat–Puy de Dome, 182,4 km, hegyi befutó:
1. Michael Woods (kanadai, Israel–Premier Tech) 4:19:41 óra
2. Pierre Latour (francia, TotalEnergies) 28 másodperc hátrány
3. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain Victorious) 35 mp h.
…13. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 8:19 perc hátrány
14. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 8:27 p h.
…19. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 9:33 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard 38:37:46 óra
2. Tadej Pogacar 17 másodperc hátrány
3. Jai Hindley 2:40 perc hátrány

A hétfői pihenőnap után kedden a Vulcania és Issoire közötti 167,2 kilométeres táv teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: A Tour de France mezőnyének hétfőn pihenőnapja lesz (Forrás: Twitter/Tour de France)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.