Kerkez Milos döntetlen meccsen mutatkozott be a Premier League-ben

Pénteken megkezdődött, szombaton pedig folytatódott az angol élvonal, a Premier League (PL) 1. fordulója. Magyar szempontból roppant fontos volt ez a nap, hiszen a PL történetének a tizenegyedik magyar játékosa is debütált, Kerkez Milos kezdett a Bournemouth együttesében, és végig is játszotta a West Ham United ellen 1-1-re végződött mérkőzést.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 18:27
AFC Bournemouth v West Ham United - Premier League
1593416860 BOURNEMOUTH, ENGLAND - AUGUST 12: West Ham United's Jarrod Bowen is challenged by Bournemouth's Milos Kerkez during the Premier League match between AFC Bournemouth and West Ham United at Vitality Stadium on August 12, 2023 in Bournemouth, England. (Photo by Rob Newell - CameraSport via Getty Images) Fotó: Getty Images/Rob Newell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Premier League (PL) eddig nem a magyarokról szólt, 2023. augusztus 12-én 16 óráig mindössze tíz honfitársunk fordult meg a világ legerősebb bajnokságában. Az első Kozma István volt, aki 1992 februárjában szerződött a Liverpoolhoz, majd tizenkét évet kellett várni a következő magyarra: Gera Zoltán 2004-ben lett a West Bromwich Albion játékosa (később szerepelt a Fulhamben is), és ugyanekkor került Király Gábor és Torghelle Sándor a Crystal Palace-hoz. Őket követte Priskin Tamás (Watford), Fülöp Márton (Sunderland, Manchester City, WBA), majd következett Halmosi Péter (Hull City), Kurucz Péter (West Ham United) és Bogdán Ádám (Bolton, Liverpool), valamint Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers). 

 

Most meglett a tizenegyedik magyar is a Premier League-ben: a 19 éves ott volt a Bournemouth kezdőcsapatában a West Ham United ellen, és végig is játszotta a mérkőzést. Ő az angol klub történetének mindössze ötödik olyan játékosa, aki tinédzserként debütált a PL-ben. Gól nélküli első félidő után a West Ham támadója, Jarrod Bowen az 51. percben a tizenhatos előteréből ballal egy remek lövést zúdított a hazai kapuba, a hajrában pedig Antonie Semenyo lövése pattant meg az egyik vendég védőn, erre Dominic Solanke csapott le, az angol csatár a kapust is kicselezte, majd a hálóba lőtt. Maradt az 1-1, fordítani már nem tudott Andoni Iraola együttese, amely így döntetlennel kezdte a bajnokságot.

Az Arsenal és a Nottingham meccsre érkező hatalmas tömeget nem sikerült időben beengedni az Emirates Stadionba, így fél órával később kezdhették a csapatok a találkozót. A londoniakat nem zavarta meg a csúszás, a kezdő sípszótól dominálták a pályát, a vendégeknél alig láthattuk a labdát. A 26. percben Gabriel Martinelli egy csodálatos csellel juttatta el a labdát Eddie Nketiahhoz, aki biztos lábbal meg is szerezte a vezetést. Mindössze hat perccel később tovább növelte az előnyét az Arsenal gyönyörű góljával, a 21 éves játékos a tizenhatoson kívülről vállalta el és hihetetlen pontosan bebombázta a labdát a kapu jobb oldalába. A második játékrészben jó időre leült a mérkőzés, azonban a 82. percben a Nottingham szépítése felébresztette mindkét gárdát. Anthony Elanga az összes londoni védőt lefutva hozta fel a kapu elé a labdát, majd Taiwo Awoniyi elé helyezte, aki biztos lábbal fejezte be az akciót, ezután viszont már nem változott az eredmény, az Arsenal tehát győzelemmel rajtolt. 

Fotó: AFP

A Brighton 4-1-re könnyedén legyőzte az újonc Lutont, amelynek mégis volt mit ünnepelni, hiszen megszerezte első gólját a Premier League-ben. A Newcastle és az Aston Villa találkozója gyors gólváltással indult, ám ezután már csak a házigazdákról szólt a mérkőzés, Alexander Isak duplázott, 5-1 lett a vége.

Premier League, 1. forduló

Péntek

Burnley–Manchester City 0–3

Szombat

Arsenal–Nottingham Forest 2–1

Bournemouth–West Ham United 1-1

Brighton–Luton 4-1

Everton–Fulham 0-1

Sheffield United–Crystal Palace 0-1

Newcastle United–Aston Villa 5-1

Vasárnap
Brentford–Tottenham Hotspur 15.00 (tv: Spíler1)
Chelsea–Liverpool 17.30 (tv: Spíler1)

Borítókép: Kerkez Milos biztos pont volt a védelem bal oldalán (Fotó: Getty Images/Rob Newell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.