Nem mindenkinek tetszik a tíz-tizenöt perces hosszabbítás a futballmeccseken

A Bajnokok Ligája-mérkőzések nem fognak majd 100 vagy akár 110 percig tartani – jelentette ki Zvonimir Boban, az Európai Labdarúgó-szövetség sportigazgatója. A korábbi vb-bronzérmes horvát középpályás a saját tapasztalata alapján azt állítja, hogy a játékidő növelése nem tesz jót a labdarúgók fizikális állapotának.

Forrás: MTI2023. 08. 31. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) határozata értelmében a játékvezetőknek minden félidő végén annyit kell hosszabbítaniuk, amennyi időt elvettek a rendes játékidőből a gólörömök, cserék és ápolások. A cél az, hogy növeljék a tényleges játékkal töltött időt, azonban ez sokszor azt eredményezi, hogy a mérkőzések 90 helyett 100 vagy ennél több percig tartanak. 

A játékosok szakszervezete, a FIFPRO, valamint Kevin De Bruyne és Raphael Varane személyesen is felemelte szavát az új szabály ellen, amely szerintük a sűrű versenynaptárban még jobban kifacsarja majd a futballistákat. – Az ötlet teljesen abszurd – jellemezte az intézkedést Zvonimir Boban, az UEFA horvát sportigazgatója, az AC Milan korábbi középpályása. – A játékosok jólléte szempontjából ez egy kisebb vagy nagyobb tragédia, mivel akár 12, 13, 14 perccel is hosszabb lehet egy mérkőzés – fogalmazott. – Tapasztalatból mondom, hogy amikor már 60-65 perce játszol és kezdesz fáradni, várod a végét. Aztán egyszer csak jön valaki és azt mondja, még 15 percet rátesz. Sokszor beszélünk kritikusan a versenynaptárról és a túl sok meccsről, de nem halljuk meg a játékosok és edzők szavát… Őrület. Ez egyszerűen túl sok, tehát mi nem fogjuk alkalmazni. A mi irányelveink mások. 

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője is egyetért Bobannal, hangsúlyozva: az európai szövetség már öt éve azon dolgozik, hogy növelje az aktív játékidőt.
 – Van fontosabb dolog is, mint a többletidő pontossága. Az emberek azért szeretik a Bajnokok Ligáját, mert intenzív, fantasztikus, a játékosok soha nem állnak meg. Mi arra kérjük a bírókat, hogy a hosszabbítás helyett arra összpontosítsanak, hogy a játékmegszakításnál minél hamarabb újrainduljon a játék – mondta a korábbi kiváló sípmester.

Borítókép: Boban határozottan elutasítja az IFAB kezdeményezését (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.