Válogatottunk csapatkapitánya BL-győztesként szeretné zárni az idényt

Az UVSE-nél eltöltött hosszú évek után Keszthelyi Rita tavaly légiósnak állt, és azóta már a Mataro vízilabdázójaként szórja a gólokat. A magyar klasszis a két ezüsttel zárult első idényt követően is marad a spanyol medencéknél, de most már aranyakat, Bajnokok Ligája-győzelmet remélve. A félresikerült fukuokai világbajnokság után pedig a válogatottal és – Bíró Attila leváltását követően – az új szövetségi kapitánnyal az olimpiai kvóta megszerzése Keszthelyi célja, amelyhez a következő két világverseny valamelyikén az éremkollekció bővítésére lesz szükség.

2023. 08. 31. 4:45
KESZTHELYI-NAGY Rita
Fukuoka, 2023. július 28. Keszthelyi Rita a nõi vízilabdatorna 5. helyéért játszott Egyesült Államok- Magyarország mérkõzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keszthelyi Ritának bejött a spanyolországi élet. Nőivízilabda-válogatottunk csapatkapitánya tavaly nyáron a magyar medencéket a Mataro hívására lecserélte, nyolc év, hét bajnoki cím és kupagyőzelmek sora után búcsút mondott az UVSE-nek. Májusban a jól sikerült első idény után szerződést hosszabbított a spanyol klubbal, és a folytatásra nézve az a célja, hogy társaival legyűrje az egyetlen mumust, a Sabadellt, amely a bajnoki és a BL-döntőben is elhappolta az aranyat a Mataro orra elől.

BÍRÓ Attila Keszthelyi Rita nőivízilabda-válogatott
A tokiói bronz örökre összekovácsolja a válogatott tagjait és az edzői stábot. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Szeretek itt lenni, kiválóan érzem magamat. Összességében jól játszottam, és csak a Sabadelltől, más csapattól nem kaptunk ki az idényben. E tekintetben szerencsétlenek voltunk, hogy a Bajnokok Ligájában is ők jutottak a döntőbe. Remélem, hogy idén is csak ők lesznek az igazi ellenfeleink, ez persze rajtunk is múlik majd – mondta lapunknak Keszthelyi Rita, aki a kellemes élmények ellenére sem döntötte még el, hogy hosszú távon is a spanyol csapatnál marad-e. – Még nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Soha nem írtam alá egy klubnál sem egy évnél hosszabb időre.

A Mataro kilátásait tekintve mindenesetre bizakodó a magyar játékos. – Úgy látom, hogy erősödtünk a nyáron, Laura Aarts nálunk folytatja, és egy friss világbajnok kapus érkezése nagy pozitívum. Remélem, hogy idén is ott leszünk a legjobbak között a Bajnokok Ligájában, esetleg felül tudjuk múlni a tavalyi szereplést. 

Nagyon szeretném megnyerni a BL-t, és a spanyol bajnokságot vagy a Spanyol Kupát is jó lenne behúzni, de nehéz lesz.

 

Keszthelyi: Nem csak az edzői stábé a felelősség

Keszthelyi a nyáron könnycsatornaműtéten esett át, ami miatt pihenésre volt ítélve. Előtte viszont mozgalmas nyara volt, a válogatottal többek között megjárta Fukuokát, de a Japánban megrendezett világbajnokság korántsem az elképzelések szerint alakult.

– Az előző évhez, a világbajnoki ezüsthöz képest nem ezt vártuk magunktól, így csalódást jelentett a hatodik hely. Már a felkészülési mérkőzések alatt és tavasszal, a Világligában is rengeteg gólt kaptunk minden mérkőzésen, és ezen nem sikerült a nyáron sem javítanunk. Szerintem ez okozta a vesztünket. Az új szabályok miatt több gól születik, és látszott, hogy nem találtuk meg a megoldást, miként működhetne jobban a játékunk. Ebben a többi csapat előttünk járt. Emellett hiányoztak a jó egyéni teljesítmények, amelyekkel csapatként is magasabb szinten teljesíthettünk volna.

A vb-n elért hatodik hely Bíró Attila szövetségi kapitány állásába került, aki 2015-ös kinevezése után a múlt héten távozott a posztjáról. Keszthelyi szerint nem csak az edzői stábot terheli felelősség.

– Nagyon sajnálom az edzői stábunkat, mert nagyon sokat dolgoztunk együtt – jegyezte meg. – Talán a külvilágnak nem mindig tűnt úgy, hogy a munkánk eredményt hozott, de 2017 és 2021 között felépítettünk egy új csapatot, amellyel olimpiai bronzérmet nyertünk, ez óriási siker, és örökre összeköt minket az edzői stábbal. Ha a vb-n nem a hatodik helyen végzünk, vagy ha sokkal jobban játszunk, akkor nem biztos, hogy így alakulnak a dolgok. Mindenesetre a csapat is felelős azért, ami történt.

A magyar válogatott kevesebb, mint egy évvel az olimpia előtt így még nem szerzett kvótát. A következő két tornán lesz erre lehetősége, a 2024-es izraeli Európa-bajnokságon a győztes, egy hónappal később pedig a katari vb-n a két döntős kvalifikálja magát a párizsi játékokra. Mondanunk sem kell, a csapatkapitány erre vágyik.

A vb-n elért hatodik helynél szeretnénk jóval előrébb végezni. Az első két világversenyen, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon az lenne a legfontosabb célkitűzés, hogy kvótát szerezzünk a párizsi olimpiára. Kevés időnk lesz arra, hogy az új edzővel megszokjuk egymást, úgyhogy ez bárhogy elsülhet. De attól függetlenül, hogy ki az edző, magunkkal szemben elvárásnak kell lennie, hogy – így vagy úgy – megszerezzük a kvótát – zárta gondolatait Keszthelyi.

Bíró Attila: Újratervezés

Jelenleg Budapesten élek, a családtagjaim viszont visszaköltöztek Egerbe. Hadd fogalmazzak úgy, az újratervezés stádiumát élem, ezért is tartózkodom jelenleg a fővárosban, de még nem tudom, mit hoz a sors – nyilatkozta a Bíró Attila a Ripostnak, hozzátéve, szerinte a női válogatottnak nem jelenthet gondot a párizsi kvalifikáció teljesítése, mert komplett csapatot hagy az utódjára.

Borítókép: Keszthelyi Rita a fukuokai világbajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.