Felszakadt a szépségtapasz: ötméteresekkel vereség az USA-tól

A magyar női vízilabda-válogatott a lelki tartásáról bizonyságot nyújtva szoros mérkőzést játszott az ötödik helyért az olimpiai bajnok Egyesült Államok csapatával. A mieink a találkozó legvégén a győzelemért támadhattak, végül a 11-11-es eredmény után ötméteresekkel (4-2) kikaptak, így a hatodik helyen zárták a fukuokai világbajnokságot. Se érem, se kvóta – jövőre mindenképpen javítani kell.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 11:21
GURISATTI Gréta; FARAGÓ Kamilla
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzés elején az Egyesült Államok elhúzott 4-1-re, de aztán Bíró Attila csapata felvette a ritmust és felzárkózott, két negyed után 5-5 volt az állás. Ezután ismét az amerikaiak szereztek vezetést, a végén két góllal, 11-9-re vezettek, de a mieink egyenlítettek, sőt az utolsó másodpercekben a győzelemért támadhattak, de Faragó Kamilla lövését védte Longan. 

A 11-11-es rendes játékidő után következtek az ötméteresek, s ebben az amerikaiak egyértelműen jobbak volta. Faragó, majd Hajdu hibázott, utána Leimeter és Szilágyi betalált, de a túloldalon senki sem rontott, így az Egyesült Államok 4-2-re megnyerte a párbajt és az ötödik helyen végzett.

A magyar válogatott pedig a hatodik lett. Bíró Attila csapata az egész tornán adós maradt az igazán jó játékkal. A csoportkörben csupán egy góllal, 11-10-re verte Kanadát, a Japán és az Új-Zéland elleni mérkőzés nem igazán mérvadó, de a házigazdától kapott 21 gól is ijesztő volt. Miként vízilabdában ezt megszokhattuk, a negyeddöntő talán a legfontosabb meccs, azt a mieink sajnos simán, 12-9-re elvesztették a mumus Spanyolország ellen. Az 5–8. helyért, lényegében már tét nélkül előbb 11-10-re legyőzték a görögöket, majd kikaptak az USA-tól, így futottak be a hatodik helyre.

 

Bíró Attila 2015 óta a női válogatott szövetségi kapitánya, világversenyen azóta ez a leggyengébb helyezés.

–  Talán még többet kellett volna tennünk annak érdekében, hogy szerencsésebbek legyünk, de a mérkőzés második felében sokkal több élet volt a csapatban, mint az elsőben, és talán pontosabbak is voltunk. A végére kipontozódott két játékosunk és nem tudtam azokat beállítani, akiket szerettem volna, de nem fogok mentségeket keresni, az ötmétereseket be kellett volna lőni – nyilatkozta Bíró Attila. Majd hozzátette, a felkészülési időszakban sérülések miatt egyetlen alkalommal sem tudtak teljes létszámban gyakorolni azokat az elemeket, amelyeket végül a vb-n igyekeztek alkalmazni.

– Ez egy ilyen szezon volt, de bízom abban, hogy a jövőben nem keresztezi majd az utunkat ennyi sérülés – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Garda Krisztina: Nem vagyunk boldogok...

– Alapvetően nem vagyunk boldogok, hogy ezt a meccset kellett játszanunk, mert nem tudtunk a négy közé kerülni. Természetesen ma is úgy ugrottunk vízbe, hogy szeretnénk győzni. Azt gondolom, hogy egy nagyon hajtós, küzdős mérkőzést vívtunk. Többször is vissza tudtunk jönni kétgólos hátrányból is – hogy az ötösök így sikerült, arra sajnos nehéz mit mondani. Ma is voltak jó megoldásaink, több is, sajnálom, hogy nem tudtunk korábban is ilyen szinten játszani hosszabb periódusokban, elöl és hátul is – értékelt Garda Krisztina.

A magyar válogatottnak jövő februárban, a dohai világbajnokságon kell biztosítania a részvételét a párizsi olimpián.

Világbajnokság, női vízilabdatorna:
az 5. helyért:
Egyesült Államok–Magyarország 15-13 (4-2, 1-3, 5-4 1-2) – ötméteresekkel: 4-2
Gólszerzők: Raney 3, Musselman, Roemer 2-2, Fattal, Sekulic, Steffens, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi 4, Máté 2, Szilágyi, Leimeter, Garda, Parkes, Faragó 1-1

döntő:
Hollandia–Spanyolország 17-16 (4-3, 2-3, 3-1, 3-5 – ötméteresekkel: 5-4)

bronzmérkőzés:
Olaszország–Ausztrália 16-14 (5-4, 5-6, 3-1, 3-1)

a 7. helyért:
Kanada-Görögország 14-12 (4-1, 1-4, 4-1, 1-4, 4-2) – ötméteresekkel

Borítókép: Vigasztalják egymást a magyar játékosok (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.