időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Megvan a második magyar érem a birkózó-világbajnokságon

Forrás: MTI
2023.09.23. 20:10 2023.09.23. 20:17
Megvan a második magyar érem a birkózó-világbajnokságon

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Az olimpia műsorán nem szereplő kategória 2022-es magyar Európa-bajnoka pénteken előbb az üzbég Zsamol Zsumbajevet, majd a címvédő szerb Ali Feizollah Arsalant verte, az elődöntőben pedig a japán Harada Singót is felülmúlta. Fritsch pénteken a döntővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy riválisával, a francia Ibrahim Ghanemmel két kőkemény meccset vívott eddig, de mindkétszer nyerni tudott, így bízott az újabb sikerben. 

A fináléban gyorsan láthatóvá vált, hogy egyenlő erők küzdenek a szőnyegen. Az állóharcban egyik fél sem tűnt egyértelműen jobbnak a másiknál. A bíróknak azonban választaniuk kellett, és ők úgy ítélték meg, hogy a BHSE sportolója a passzívabb, ezért őt figyelmeztették (0-1). Ghanem így parterhelyzetből kezdeményezhetett, ám hiába próbált több alkalommal is pörgetni, a magyar keményen védekezett, így nem volt értékelhető akció. 

A szünetig a korábbiakhoz hasonló küzdelem folyt a szőnyegen, majd a pihenőt követően mindkét birkózó komoly energiákat mozgósított. Fritsch azért, hogy leküldethesse ellenfelét, Ghanem pedig éppen ennek elkerülése érdekében. A küzdelemben valamivel a magyar tűnt meggyőzőbbnek, de 40 másodperc után a francia előrebillentette, Fritsch ekkor kézzel kitámasztott, de a következő pillanatban fájdalmasan kapott az ujjaihoz, Ghanem pedig ezt kihasználva mögé került (0-3). 

Fritschnek láthatóan komoly fájdalmai voltak, de lentről jól védekezett, majd egy rövid ápolás után folytatta a küzdelmet, és mindent megtett, hogy akciót csináljon, ám nem járt sikerrel, így 3-0-ra elveszítette a mérkőzést.

Szomorú vagyok. Annál az esetnél szerencsétlenül támasztottam le és rossz irányba mozdult el az ujjam. Azt éreztem, hogy ha ott rendesen le tudok támasztani, akkor abból visszajövök és még bőven partiban lettem volna

 – nyilatkozta a BHSE kötöttfogású versenyzője. Hozzátette, hogy a meccs során később még egyszer komoly fájdalmat érzett az ujjában. Ugyanabban, amelyik tavaly is okozott neki kellemetlenségeket, amikor olyan fertőzés volt rajta, hogy nem tudott vele fogni. „Az ezüstérem egyszer biztos szépen fog majd csillogni, de most nagyon rosszulesik” – fogalmazott a vb-ezüstérmes. 

Fritsch Róbert a magyar küldöttség második érmét nyerte a vb-n azután, hogy Muszukajev Iszmail kedden aranyérmes lett a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában. Vasárnap a 87 kilogrammos kategóriában a kötöttfogású Losonczy Dávid a döntőben birkózik.

Borítókép: Fritsch Róbert szerezte a magyar küldöttség második érmét (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.