Szoboszlai és Gazdag voltak a héten a légió gólfelelősei

A magyar válogatott a héten két mérkőzésen is pályára lép, csütörtökön Szerbiában játszik Európa-bajnoki selejtezőt, vasárnap pedig Csehországot fogadja a Puskás Arénában felkészülési meccsen. Marco Rossi szövetségi kapitány keretében természetesen több légiós is szerepel, akik a múlt héten vegyes képet mutattak. Szoboszlai Dominik ezúttal is a Liverpool legjobbja volt, megszerezte első gólját a Premier League-ben, de például Sallai Roland csúfos vereséget szenvedett a Freiburgban, őt pedig a szünetben lecserélték. A légió másik gólfelelőse Gazdag Dániel volt, aki ezúttal betalált a Philadelphia mérkőzésén az MLS-ben.

2023. 09. 04. 5:50
Liverpool v Aston Villa - Premier League - Anfield
Liverpool's Dominik Szoboszlai (second left) celebrates scoring their side's first goal of the game during the Premier League match at Anfield, Liverpool. Picture date: Sunday September 3, 2023. (Photo by Peter Byrne/PA Images via Getty Images) Fotó: Getty Images/Peter Byrne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a légiósokról szóló összeállítás többször is szereplésével kezdődik. A magyar válogatott csapatkapitánya futballozik a legmagasabb szinten, a Premier League egyik legtekintélyesebb csapatának a tagja, mi több, hétről hétre főszereplője – most ráadásul új fejezetet is nyitott liverpooli pályafutásában. Csapata az Anfield Roadon az Astan Villát fogadta, és Szoboszlai Dominik a 3. percben pazar lövéssel szerzett vezetést – 2012. december 22. óta ez volt az első magyar gól a PL-ben, akkor Gera Zoltán volt eredményes a West Bromwich Albion játékosaként a Norwich ellen. A Liverpool támadó középpályása a negyedik magyar állampolgárságú futballista, aki eredményes volt a Premier League-ben, korábban Priskin Tamásnak, Gera Zoltánnak és Buzsáky Ákosnak sikerült gólt szereznie az angol élvonalban. A Liverpool 3-0-ra nyert, a magyar futballistát ezúttal sem cserélte le Jürgen Klopp.

Fotó: Getty Images/Matt McNulty

A Liverpool szokásához híven a klub honlapján szavazást írt ki, melyben a találkozó legjobb játékosára lehetett szavazni. A szavazást a magyar válogatott csapatkapitánya, az első liverpooli gólját szerző Szoboszlai Dominik nyerte. A Premier League másik magyarja, roppant bosszús lehetett a Bournemouth meccse után. A csapata a Brentford vendége volt, úgy tűnt, elhozza a három pontot, de a hazai csapat a 93. percben 2-2-re tudta menteni a mérkőzést, Kerkez Milos végig a pályán volt, és megint jól látta el a dolgát. A harmadosztályban a Barnsley 2-0-ra nyert a Cheltenhalm otthonában, de Callum Styles nem kapott helyet a keretében, Hegyi Krisztián pedig a kispadon örülhetett annak, hogy a Stevenage 3-0-ra legyőzte idegenben a Leyton Orientet.

 

A másik topliga, amelyben találunk honfitársakat, a Bundesliga. egész biztosan nem túl vidáman érkezik meg a válogatott telki edzőtáborába, ugyanis a Freiburg 5-0-s vereséggel utazott haza Stuttgartból, őt pedig a szünetben lecserélték. viszont boldogan készülhet a szerbek és a csehek ellen, hiszen visszakerült a Hoffenheim kezdőjébe, és végigjátszotta a Wolfsburg ellen 3-1-re megnyert hazai meccset. A sérült Schäfer Andrást még mindig nélkülöző Union Berlin a és csapatát, az RB Leipziget fogadta, a vendégek Willi Orbánnal a védelemben 3-0-ra nyertek. Gulácsi Pétert meghívta a válogatottba, sőt a csehek ellen vasárnap este tervezi a beállítását a csapatba, ehhez képest a Leipzig még csak nem is nevezte a sérülése utáni visszatérésére készülő magyar kapust.

 

Mocsi Attila bevált a török élvonalban

A német másodosztályban a Hamburg Németh Andrást a 77. percben bevetve győzte le 2-0-ra a Rostockot. A Hertha különös mérkőzésen szenvedett 6-4-es vereséget Magdeburgban, hiszen együttese négyszer is vezetett idegenben, mégis kikapott, Dárdai Bence a kispadon ült, Dárdai Márton végigjátszotta a meccset, ifj. Dárdai Pált a 71. percben lecserélte az édesapja. És, ha már másodosztály, az olasz Serie B-ben a héten két fordulót is rendeztek. Kedden a Pisa, Balogh Botond a Parma kispadját koptatta, a két csapat összecsapását az utóbbi nyerte vendégként 2-1-re. A Pisa szombaton kikapott Modenában is 2-0-ra, Nagy Ádám végig a pályán lehetett, Balogh Botond viszont ismét a be nem cseréltek között maradt, amikor a Parma hazai pályán 0-0-ra végzett a Reggianával. A belga második vonalban a Lommel Vancsa Zalánt végig bevetve 2-1-re nyert a Lierse stadionjában.

 

A török élvonalban a Rizespor újoncként remek formát mutat, egy hete a Trabzonsport idegenben verte meg, most a Karagümrüköt fektette két vállra 1-0-s eredménnyel, Mocsi Attila végig a részese volt a sikernek. Az izraeli Ligat ha’ Al-ban a Maccabi Bnei Raina–Hapoel Beer Seva mérkőzés 1-1-re végződött, Koszta Márk az egész meccset a pályán töltötte a hazai csapatban. A francia első osztályban a Le Havre Loic Negóval a soraiban 2-0-ra nyert otthon a Lorient ellen, az első találatot a magyar válogatott védő készítette elő. A ciprusi Omonia Nicosia Lang Ádámot végig a pályán tartva győzte le 2-1-re az APOEL-t egy mindkét oldalon két kiállítást hozó mérkőzésen.

 

Válogatott klubcserék

Két olyan magyar futballista is klubot váltott, akik korábban már tagjai voltak a válogatott keretének, ám most nem számít rájuk Marco Rossi. Bolla Bendegúz az angol Wolwerhamptontól kölcsönben visszament Svájcba, de nem eddigi csapatához, a Grasshoppershez, hanem a Servette játékosa lett, amely egyelőre nem nevezte őt a soros bajnoki mérkőzésére. A másik Kecskés Ákos, az osztrák LASK-nál került a margóra, most viszont a romániai Sepsi OSK-hoz írt alá három évre, ahol Varga Roland csapattársa lett, a bemutatkozásra hétfőn este lesz először lehetősége, amikor a klubja az UTA Aradot fogadja majd.

 

Sallói Dániel gólpassza

Európán kívül három magyar válogatott játékos vitézkedik, Dél-Koreában az Ulszan Hyundai Ádám Martinnal a csapatban kapott ki hazai pályán 2-0-ra a Kvangdzsutól. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a Kansas City otthon 2-1-re győzte le a St. Louis Cityt, Sallói Dániel végigjátszotta a mérkőzést, és az első találatnál ő adta a gólpasszt. csapata, a Philadelphia Union magyar idő szerint hétfőn hajnalban fogadta a New York Red Bullst. Gazdagék 4-1-re győztek, a magyar játékos a negyedik gólt szerezte.

A Philadelphia Twitter-oldala kiemeli, hogy Gazdag a találatával a klub történetének második legtöbb gólt jegyző játékosa (37) lett. Jól látható, hogy a magyar játékos a gólöröm kezdetén a térdéhez kapott, két perccel később, a 78. percben le is cserélték. Ez aligha jó hír Marco Rossinak...

Borítókép: Szoboszlai Dominik történelmi gólját ünnepli a társaival (Fotó: Getty Images/Peter Byrne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.