Történelmi bejelentés: indul a Sportoló nemzet program Magyarországon

Sportnemzetből sportoló nemzetté is szeretne válni hazánk. Minden lehetőséget igyekeznek megteremteni a mozogni vágyóknak kicsiktől a szépkorúakig. Erről szól a Sportoló nemzet program, amelynek a részleteiről Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Schmidt Gábor helyettes államtitkár és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének az elnöke adott tájékoztatást.

2023. 09. 30. 21:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sport egy életen át!” – mottóval indul útjára a Sportoló nemzet program Magyarországon. A Mandiner.hu cikkéből kiderül, hogy a sportirányítás célja, hogy az a több százezer magyar állampolgár, aki szeretne rendszeresen sportolni, lehetőséghez, esélyhez jusson. A sportegyesületek, az oktatási intézmények és az állami fenntartású nagy sportközpontok megnyitják a létesítményeiket. A közösségbe belépők mind a testmozgáshoz, mind a sportesemények látogatásához kedvezményekben részesülnek. A részletekről a – a Led’s run elnevezésű nyitóprogramnak otthont adó – Puskás Arénában számoltak be az illetékesek.

Fotó: Mandiner.hu

„Örömteli ünnep ez a mostani” – adott hangot elégedettségének Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Az új kezdeményezés nem egy egyszeri kampány, hanem annak a feltételeit igyekszik megteremteni, hogy a gyermek- és felnőttkorú lakosság sportaktivitása növekedjen. Rendszeresen és szervezett keretek között, életvitelszerűen, egy egész életen át – ahogy a jelmondata is hirdeti: „Sport egy életen át!”. A program keretében olyan körülményeket és lehetőségeket kívánnak biztosítani a Nemzeti Sportügynökséggel és a Sportszervezetek Országos Szövetségével karöltve, hogy a mozgás könnyen beilleszthető legyen a mindennapi életvitelbe, a komfortzónán belülre kerüljön, legyen az élet természetes része.

Schmidt Ádám azt is tudatta, lehet regisztrálni és igényelni a Sportoló nemzet klubkártyát. Az október elsejétől hatályba lépő rendszer számos előnnyel jár a tagok számára. A fővárosban tíz, egyes vidéki uszodákban harminc százalékkal olcsóbban lehet bérletet váltani.

– A Sportoló nemzet program ereje a komplexitásában rejlik – fogalmazott Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

Az egykori magyar bajnok, majd edzőként tevékenykedő kajakos, a szövetség elnöke személyes példáján keresztül hangsúlyozta, mekkora jelentőséggel bír egy sportolói közösség, amely összetartozást jelent és élményeket nyújt. Mint mondta, kulcsszereplők az edzők, testnevelők, ezért is indították el a trénereket támogató programjukat, újították meg a diákolimpiai versenyrendszert és a jó tanuló, jó sportoló kiírást.

Hatalmas feladat hárul a sportegyesületekre, amelyek az oktatási intézményekkel együtt biztosítják majd – a remények szerint – megemelkedő igények ellátását. A 900 tagszervezetet, több mint 210 ezer sportolót tömörítő Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a napokban is megmutatta az erejét: országszerte több mint száz helyszínen több tízezer érdeklődő előtt nyitotta meg a kapuit az európai sporthét keretében. Valami hasonló kihívás vár a klubokra a Sportoló nemzet programban, amely óriási lépés lehet afelé, hogy hazánk egésze egészségesebb legyen. A sport az életminőség javítására, a fizikai és mentális jólét fenntartásának, valamint a szociális kapcsolatok építése és ápolása miatt is fontos. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke kiemelte a sport egészségmegőrző és közösségteremtő erejét. A Sportoló nemzet programot pedig történelmi jelentőségűnek titulálta. 

Borítókép: Történelmi bejelentést tettek a sportvezetők (Forrás: Mandiner.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.