Itt a hollywoodi folytatás: Simone Biles csodás visszatérése

Simone Biles hatalmas fölénnyel nyerte meg a női egyéni összetett versenyt a torna-világbajnokságon. Biles a huszonegyedik vb-címét szerezte, és még hátra vannak a szerenkénti döntők. A négyszeres amerikai olimpiai bajnoknő természetesen mind a négy szeren finalista. A 26 éves sztár a tokiói kisiklás után a párizsi olimpián ismét favoritként indul.

2023. 10. 07. 8:15
Simone Biles
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a selejtezők során lehetett látni, hogy szenzációs formában tért vissza, ugrásban például egészen kiválóan teljesített. Aztán az Egyesült Államok együttesével győzött a csapatversenyben, péntek este pedig győzött női összetettben. A 26 éves, négyszeres olimpiai bajnok klasszis teljesítményéről minden elmond, hogy a négy szerből hármon, ugrásban, talajon és gerendán is a 24 fős mezőny legjobb gyakorlatát mutatta be, felemás korláton pedig a hatodik legjobb pontszám volt az övé, és az összetettben elért 58,399 pontjánál a címvédő, ezúttal második brazil Rebeca Andrade több mint másfél ponttal szerzett kevesebbet.

BILES, Simone, torna., világbajnok, visszatérés
Simone Biles a neki természetes közegben: a levegőben… (Fotó: Virginia Mayo)

Simone Biles éppen tíz éve, a 2013-as, ugyancsak antwerpeni világbajnokságon szerzett két aranyéremmel robbant be a nemzetközi élmezőnybe, utána éveken át uralta a sportágat. A nanningi (2014), glasgow-i (2015) és dohai (2018) világbajnokságot négy-négy arannyal zárta, 2019-ben Stuttgartban ennél is jobban szerepelt, öt aranyat gyűjtött és persze közben a 2016-os riói olimpián is csillogott, ott is négy arannyal gazdagodott. 

 

Filmet is készítettek Simone Biles pályafutásáról

Közben 2018-ban Az olimpiai arany ára (Courage To Soar) címmel életrajzi film is készült róla, amit nagy sikerrel vetítettek, megtudhattuk róla többek között, hogy a ma 26 éves tornásznőt háromévesen fogadta örökbe anyai nagyapja, és annak második felesége, s hogy Károlyi Márta, Károlyi Béla felesége is egyengette a pályafutását, természetesen a tornában elengedhetetlen szigorral. 

A filmből kihagytak persze néhány kínos epizódot.

1. Simone Biles figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenved, miután orvosi dokumentációi kiszivárogtak az interneten. „Nincs semmi olyan, amit szégyellni kellene, és semmi olyan, amit félnék az emberekkel közölni” – reagált erre. Arra azonban már többen csóválták a fejüket, amikor kiderült, hogy a riói olimpia alatt az állapot kezelésére használt Ritalint (metilfenidát) szedett orvosi, úgynevezett TUE-engedéllyel. Ez a szer a koncentrációt és a fókusz megtartását segíti – egyértelműen szerepel a doppinglistán – s bizony orvosi engedély ide, vagy oda, azért pozitívan befolyásolhatja a versenyző eredményét. Bilesnak Rióban nem a tanulási nehézségeit kellett ellensúlyoznia, egyetlen dologra kellett összpontosítania, a tornára.

2. Kimaradt a filmből az amerikai tornát mételyező szexuális zaklatásos ügy, amely Larry Nassar nevéhez kötődik, így azt sem tudjuk, Biles ebben mennyire volt érintett.

3. S persze a 2018-ban kiadott filmben nem szerepelhetett Simone Biles pályafutásának válsága: a tokiói olimpián lelki problémákkal küzdve több számtól is visszalépett. Ugyanakkor honfitársai elől vette el a lehetőséget.

 

Lelki válság, mentális kimerültség

Sokan arra gyanakodtak, ez a zaklatási ügy szorongásként jelentkező tünete, ő maga mentális fáradtságra panaszkodott, de aztán kiderült, térérzékelési probléma lépett fel nála, a tornában honos angol nevén a twistie nevű betegség.

Talán az sem használt a felkészülésének, hogy a tokiói olimpia előtt túl sokat szerepelt a Black Lives Matter mozgalom arcaként is megnyilvánuló sportoló. Az egyetemi diplomát is feladta a UCLA-n, csak hogy profi lehessen és minél több pénzt kereshessen. Végigjárta az ismert tévéműsorokat, szerepelt a Dancing with the Stars táncos tévéműsorban is, amelyben persze könnyű dolga volt tornászként. 

Dicsőséges visszatérés két év után

Két évet, egész pontosan 732 napot hagyott ki, hogy aztán úgy folytassa, ahogy azt megszokhattuk tőle. Biles nem csupán pontos és erős, ő az egyedüli tornásznő a világon, aki rendszeresen úgynevezett H, vagy annál is nehezebb, I és J nehézségi fokú elemeket mutat be. 

Biles a visszatérés előtt kétszer is hallatott magáról, tavaly Joe Bidentől megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, idén pedig férjhez ment Jonathan Owens NFL-játékoshoz.

Úgy látszik, minden a legnagyobb rendben van körülötte. Noha már 26 éves, amivel a női tornában szinte veteránnak számít, mégis nem hogy állja a versenyt, kimagaslik a mezőnyből, egyértelműen ő a párizsi olimpia favoritja. Aztán következhet Az olimpiai arany ára második része…

Torna, világbajnokság, női egyéni összetett döntő:
1. Simone Biles (Egyesült Államok) 58,399 pont
2. Rebeca Andrade (Brazília) 56,766
3. Shilese Jones (Egyeslt Államok) 56,332

Borítókép: Simone Biles újra lenyűgözte a világot (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.