Mit súgott Jürgen Klopp a magyar játékosa fülébe, ami élete végéig elkíséri?

Szoboszlai Dominik rövid idő alatt elnyerte Jürgen Klopp elismerését a Liverpoolban, amelyben máris a német sztáredző egyik legfontosabb futballistája lett. Klopp nem először dolgozik magyar játékossal, Szoboszlai már a hatodik honfitársunk, aki az irányítása alatt megfordult. Nem mindegyikből lett sikertörténet. Hajnal Tamás kimaradt a dortmundi aranycsapatból, Bogdán Ádám potyázott a Liverpool mezében, Bajner Bálintnak mindössze húsz perc jutott, Szabics Imre kiesett, Bódog Tamás viszont karrierje legszebb időszakát köti Jürgen Klopp nevéhez – akárcsak jelenleg Szoboszlai Dominik.

2023. 10. 07. 5:47
English Premier League - Liverpool vs West Ham
epa10880963 Liverpool manager Jurgen Klopp and Dominik Szoboszlai of Liverpool react after the English Premier League soccer match between Liverpool FC and West Ham United in Liverpool, Britain, 24 September 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön az első közös tétmeccsük után azt mondta Jürgen Klopp, hogy egy bestia. Történt ez augusztusban, a Premier League első fordulójában, amikor a Liverpool 1-1-es döntetlennel kezdte az idényt a Chelsea otthonában, ahol Szoboszlai három különböző poszton is futballozott, és ezzel lenyűgözte a német edzőt. Azóta már-már megszokottá vált, hogy Klopp dicséri a 22 éves magyar középpályást, aki rövid idő alatt olyannyira alapemberré vált az angol csapatban, hogy edzője a Liverpool számára jelenleg kevéssé fontos kupasorozatokban igyekszik pihentetni őt, hogy a Premier League-ben a legjobb arcát mutassa. Ilyen kiváltságban csak a kulcsfigurák részesülnek.

English Premier League - Tottenham Hotspur vs Liverpool
Szoboszlai Dominik játéka Jürgen Klopp elismerését is kivívta (Fotó: EPA/Neil Hall)

Szoboszlai előtt Klopp öt magyar futballistával dolgozott együtt, de olyan sokat egyikükről sem áradozott a német, mint a Liverpool új nyolcasáról gyakorlatilag egy-két hónap leforgása alatt. Megvizsgáltuk, hogy milyen volt Klopp kapcsolata a korábbi magyar játékosaival, és ők hogyan élték meg a vele töltött éveket. Nem mindegyiküknek volt sikertörténet napjaink legkarizmatikusabb edzőjével dolgozni, de hogy emlékezetes volt nekik, az biztos.

A volt csapattárs, akit Klopp a mai napig nem feled

Bódog Tamás volt az első magyar labdarúgó, akit Jürgen Klopp edzett. Ők ketten először valójában csapattársak voltak, Bódog 2001-ben igazolt Mainzba, ahol akkor még Klopp is játékos volt. A korábbi válogatott védő nemrég adott nagyinterjút lapunknak, amelyben így mesélt a kezdetekről:

– Amikor Ulmból Mainzba igazoltam, ő akkor még játszott, bár sérülések miatt már sokat hiányzott. Ő sem volt egy varázsló a labdával, a mentalitásából élt, lelkes volt, mindig száz százalékra törekedett, magával ragadta a többieket. Aztán egyik napról a másikra edző lett, és megmaradt ugyanolyan közvetlennek, a beszélőkéje mindig is jó volt. Idő kellett, hogy szakmailag fejlessze magát, a fanatizmusa viszont az első perctől hatott, játékosként a falon is átmentél volna érte. Meccs közben elég volt csak kinézni a kispad felé, láttad, ahogy űz, hajt, és rögtön új erőre kaptál. Az őszinteség az egyik legnagyobb erénye, a szemedbe mondja, amit gondol.

A Mainz akkoriban a másodosztályban szerepelt, Klopp 2001-ben idény közben lett játékosból edző, és megmentette a kieséstől a csapatot, majd három évvel később története során először feljuttatta a klubot a Bundesligába. Bódog 89 meccsen játszott Klopp irányításával, az első élvonalbeli mérkőzésen gólt is szerzett. A baráti kapcsolat azóta is él közte és a Liverpool sztáredzője között, aki ebben az idényben már gratulált is a Berlinben mellett dolgozó Bódognak, amikor a Herthával győztek.

Az lehetett volna Dortmundban, mint Szoboszlai Liverpoolban

Klopp nevét a Dortmund edzőjeként ismerte meg a világ. 2008-ban került a nagy múltú német klub élére, amely akkoriban csak középcsapat volt a Bundesligában, három évvel később viszont megszerezte a bajnoki címet. A Klopp-féle építkezésben – akárcsak most Liverpoolban Szoboszlai – egy magyar középpályás volt az első újonnan beépített téglák egyike. Hajnal Tamás 2008 nyarán úgy érkezett a Bundesliga-újonc Karlsruhéból, hogy az előző idényben bekerült a liga év végi álomcsapatába nyolc góljával és kilenc asszisztjával.

Első dortmundi idényében Hajnal alapember volt Kloppnál, ám ahogy erősödött a sárga-fekete sereg, úgy szorult egyre inkább háttérbe. 2010 nyarán felkerült az első kerethez a 17 éves Mario Götze, valamint 350 ezer euróért megvette a Dortmund a Cerezo Osakából a japán Kagava Sindzsit, és ezzel Hajnal dortmundi karrierjének lőttek. A 2010–2011-es évadban egyetlen meccsen sem lépett pályára, a télen le is passzolták a Stuttgartnak. Pedig akkor a Dortmund kilenc év után újra német bajnok lett. Majd 2012-ben újra, 2013-ban pedig BL-döntőt játszott Klopp vezetésével.

Nagy találkozás évek múltán:

A német 58 meccsen vetette be Hajnalt, aki mégsem lett Bundesliga-győztes, ennek ellenére nem neheztel a legendás edzőre, akivel 2019-ben a Bajnokok Ligája-döntő előtt találkozott újra, amikor Klopp megölelte őt. – Jóban voltunk, különösen nagy megtiszteltetésnek tartottam, hogy új érkezőként az ő kérésére bekerültem a játékosokat képviselő bizottságba – nyilatkozta Hajnal a dortmundi kapcsolatukról.

Bogdán Ádám nem Klopp embere volt

Szoboszlai előtt Bogdán Ádám is volt Klopp játékosa a Liverpoolban. Nagyot szólt 2015 nyarán, amikor az angol sztárcsapat szerződtette a magyar kapust, főleg azért, mert reális esély volt arra, hogy rendszeres játéklehetőséget harcol ki magának. Akkoriban Simon Mignolet állt a Pool kapujában, akivel nem voltak maradéktalanul elégedettek, ezért nyúltak a Boltonban évek óta Angliában bizonyító magyarhoz.

Bogdán a kispadon kezdte a szezont még Brendan Rodgers edző vezetésével, de az első liverpooli Premier League-meccsén már Klopp állította a kezdőbe a Watford ellen, de az a találkozó rémálomszerűen alakult. A Liverpool úgy kapott ki 3-0-ra, hogy Bogdán a harmadik percben egy szöglet után kiejtette a kezéből a labdát, így Nathan Aké két méterről az üres kapuba lőhetett. 

Ezzel megingott a bizalom, Bogdán összesen öt meccsen játszott Kloppnál a Liverpoolban, ahol az edző inkább új kapusok után nézett – Loris Kariusszal lyukra futott, de Alissonnal megütötte a főnyereményt.

Bajner Bálint sosem feledi Klopp szavait

A Szombathelyen született Bajner Bálint pályafutása ígéretesen indult, tagja volt a 2008-as U19-es Eb-bronzérmes magyar csapatnak, és Angliából felfigyeltek rá, a West Ham Unitednél kötött ki. Később aztán, amikor sok be nem váltott ígéret után az olasz hatodosztályba igazolt, sokan keresztet vetettek a karrierjére. Csakhogy 2012-ben váratlan esélyt kapott a sorstól: a Dortmund csatárhiánnyal küzdő második csapata szerződtette. Ott csak a harmadosztályban szerepelt, de Bajner közel került a tűzhöz.

Olyannyira, hogy amikor a Jürgen Klopp vezette első csapatban a csatárok közül és Julian Schieber is az eltiltását töltötte, az akkor 22 éves magyar 2013-ban cirka húsz percet a Bundesligában is futballozott a Mönchengladbach elleni 1-1-en. 

Az volt a pályafutása csúcsa, de annál a húsz percnél többet is kapott Klopptól.

– Amikor a Bundesligában pályára léptem, azt súgta a fülembe Jürgen Klopp, hogy nem véletlenül vagyok itt, ide tartozom. Életem végéig el fognak kísérni a szavai – árulta el később Bajner.

Egy magyar, aki kiesett Klopp vezetésével

Jürgen Klopp edzői karrierjének mélypontja alighanem a Mainz élén eltöltött 2006–2007-es idény volt, amelynek a végén kiesett a csapattal a Bundesligából. Bódog addigra már visszavonult, de így is volt egy magyar játékosa a németnek: Szabics Imre.

A magyar válogatott csatár nehéz időszakon volt túl, a stuttgarti sikerek után addigra megfordult Kölnben is, ahol sérülés miatt alig játszott. Onnan 2006 nyarán igazolt a Klopp-féle Mainzba, de hiába volt többnyire kezdő, húsz meccsen mindössze két gólt szerzett, a csapat kiesett, és a klub meg is vált tőle az idény végén.

Szabics Imre
Jürgen Klopp példáját követve Szabics Imre is edzőnek állt (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

– Kölnben fél évig nem játszhattam, aztán kiestünk a Bundesligából. Nem válogathattam az ajánlatok között. Mainzban Jürgen Klopp volt az edző, aki már akkor is modern felfogással dolgozott, és sikeresek voltak, emiatt azonban szétszedték a csapatot – mesélte a lapunknak adott interjúban Szabics. – Nagy nyomás volt az érkezőkön, mindenki azt leste, hogyan tudjuk pótolni a távozókat. Végül egymás után kétszer estem ki az élvonalból úgy, hogy nem is olyan régen még BL-nyolcaddöntőn játszottam a Stuttgarttal a Chelsea ellen. Nagy volt a kontraszt.

Mindezt végiggondolva, mindössze tíz közös meccsük után is egyértelműnek tűnik, hogy Szoboszlai lehet a legsikeresebb magyar Jürgen Klopp kezei alatt.

Borítókép: Szoboszlai Dominik és Jürgen Klopp könnyen megtalálták a közös hangot Liverpoolban (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.