NBA: Magyar játékos nélkül kezdődik a furcsa idény

Magyar idő szerint szerda hajnalban a címvédő Denver Nuggets és a társrekordbajnok Los Angeles Lakers meccsével kezdődik el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2023/24-es idényének alapszakasza. A Lakers keretének már nem tagja Valerio-Bodon Vincent, aki az előszezonban pályra léphetett, de huszonkét éves magyar kosarasnak még nem kell lemondania az álmáról. Az NBA különös változtatást vezet be az idényre, az első szezonközi torna döntőjét decemberben rendezik Las Vegasban.

2023. 10. 24. 15:29
2023 NBA Playoffs - Los Angeles Lakers v Denver Nuggets
Nikola Jokics
DENVER, CO - MAY 16: Jamal Murray #27 and Nikola Jokic #15 of the Denver Nuggets attempt to rebound the ball during Round 3 Game 1 of the Western Conference Finals 2023 NBA Playoffs against the Los Angeles Lakers on May 16, 2023 at the Ball Arena in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2023 NBAE Garrett Ellwood/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images /AFP/Garrett Ellwood
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új koncepciót dolgozott ki az NBA, hogy még izgalmasabbá tegye az alapszakaszt. Míg a 2023/24-es idény érdemi része, a rájátszás majd csak szűk fél év múlva, április 20-án kezdődik, már decemberben is rendeznek döntőt a ligában, akkor derül ki, hogy melyik csapat lesz az új szezonközi torna első győztese. A történelmi lehetőség mellett a pénzdíj is csábító lehet a játékosok számára, de az igazi cél természetesen a bajnoki aranygyűrű. A címvédő Denver Nuggets trónjára pályázik többek között a LeBron James vezette Los Angeles Lakers is, egyelőre a magyar Valerio-Bodon Vincent nélkül. 

 Valerio-Bodon Vincent, LeBron James, NBA, Los Angeles Lakers
LeBron James az NBA sztárja, a magyar Valerio-Bodon Vincent egyelőre a tartalékligában szerepelhet (Forrás: X)

Magyar kosaras az NBA kapujában

Magyar résztvevő nélkül kezdődik el magyar idő szerint szerda hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2023/24-es idénye. Ezt a liga legtöbb szezonja előtt megállapíthattuk, alapszakaszmeccsen honfitársaink közül továbbra is csak Dávid Kornél szerepelt. Az idei előszezonban a tavalyi nyugati döntős Los Angeles Lakers színeiben egy mérkőzésen pályára lépett Valerio-Bodon Vincent is.

A huszonkét éves magyar játékos azonban az alapszakaszra nevezett kosarasok közé nem került be, viszont hamarosan aláírja szerződését az NBA G League-ben szereplő South Bay Lakersszel. Ezt a sorozatot tartalékbajnokságnak is nevezhetjük, aki itt kiemelkedően teljesít, az akár már idény közben is visszatérhet az anyaegyesülethez.

LeBron James visszatér a győztes útra

A főszerepet idén még nyilván nem Valerio-Bodon fogja játszani, a LeBron James vezette Lakers viszont az esélyesek köréhez tartozik. A liga történetének legeredményesebb pontszerzője két, 6-osban teljesített idény után visszatér a 23-as mezszámhoz, amelyben 2020-ban aranygyűrűig vezette a Lakerst.

Ez az apróság persze nem elég ahhoz, hogy az esélyesek csoportjának élére ugorjon James csapata, oda már csak illendőségből is a Denver Nuggetset soroljuk, amely Nikola Jokics főszereplésével címvédésre készül. A 2022-es bajnok Golden State Warriors a Phoenixből érkezett veterán irányító, Chris Paul részvételével térne vissza a csúcsra. A Suns nemcsak irányítót, edzőt is cserélt, Monty Williams helyét Frank Vogel vette át, aki 2020-ban a Lakers trénereként már szerzett bajnoki címet.

Az NBA megadja az idénykezdet módját, az első játéknapon éppen a négy legerősebbnek tartott nyugati együttes lép pályára, a Sport 1 a Denver Nuggets–Los Angeles Lakers (1.30) és a Golden State Warriors–Phoenix Suns (4.00) meccset is közvetíti.

Keleten szűkebbnek tűnik az esélyesek köre, igaz, tavaly a Miami Heat sem a papírformát érvényesítette, amikor nyolcadik kiemeltként egészen a nagydöntőig jutott. Jimmy Butleréknek ebben az idényben még nehezebb dolguk lesz, a Milwaukee Bucks az idény előtti átigazolási időszak legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy megszerezte a Portland Trail Blazers dobógépét, Damian Lillardot. A Boston Celtics éppen a Buckstól hozta el Jrue Holidayt, továbbá a lett Kristaps Porzingisszel erősített.

NBA-döntő decemberben?

Az NBA érdekes változtatást vezet be ebben az idényben annak érdekében, hogy izgalmasabbá tegye az alapszakaszt. Novemberben bizonyos mérkőzések beleszámítanak majd a szezonközi bajnokságba is, amelynek kieséses szakaszába négy-négy keleti és nyugati csapat jut be.

A minitorna rájátszása is egymeccses fordulókból áll majd, a két elődöntőt és a finálét decemberben Las Vegasban rendezik. A végső sikernek nyilván nem lesz akkora értéke, mint a bajnoki aranygyűrűnek, de a győztes csapat játékosainak járó fejenként félmillió dollár sem elvetendő motivációs alap.

Borítókép: Jamal Murray és Nikola Jokics az előző idényben bajnoki címig jutott a Denver Nuggets színeiben (Fotó: Getty Images/AFP/Garrett Ellwood)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.