Budapest világbajnoka kihirdethette az igazát az amerikai csőd után

Múlt vasárnap fejeződött be az idei férfi kosárlabda-világbajnokság. A Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Japánban rendezett vb a német kosárlabda-válogatott történelmi aranyérmével ért véget. Az állandó esélyes, az Egyesült Államok csak a negyedik helyen végzett, a Team USA ugyanakkor a jövő évi olimpiára a tervek szerint sokkal erősebb kerettel érkezik majd. Az amerikai szereplés érdekes megvilágításba helyezte a budapesti atlétikai vb-n három aranyérmet nyert Noah Lyles vitaindító megállapítását.

2023. 09. 12. 4:47
null
Manila, 2023. szeptember 10. Az aranyérmes német válogatott ünnepel, miután 83-77-re legyõzte Szerbiát a férfi kosárlabda-világbajnokság manilai döntõjében 2023. szeptember 10-én. Németország elõször nyerte el a címet. MTI/AP/Aaron Favila Fotó: MTI/AP/Aaron Favila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kosárlabda-vb értékelését egy másik világbajnoksággal, az augusztusi budapesti atlétikai vb-vel kell kezdenünk. aki három aranyérmet (100 m, 200 m, 4x100 m váltó) nyert a magyarországi versenyen, a 200-as győzelme után hangzatos nyilatkozatával is felhívta magára a figyelmet, amelyben kifogásolta, hogy az NBA győztesei világbajnoknak hívják magukat. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság néhány sztárja nekiugrott a sprinternek a közösségi médiában, a kosárlabda-vb után azonban nem a dobogóról is lemaradt Team USA, hanem története során először a német kosárlabda-válogatott mondhatja valóban világbajnoknak magát.

Noah Lyles Budapest világbajnok
Noah Lyles, nyakában a világbajnoki aranyéremmel (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Noah Lyles részben saját magára akarta felhívni a figyelmet, s arra vágyott, hogy a világ leggyorsabb embereként megkapja azt a felhajtást, amiben az NBA bajnokai részesülnek. Nos, ha a budapesti futásai közvetlenül nem is, a nyilatkozata mindenképpen ráirányította a figyelmet.

– Minek a világbajnokai? Az Egyesült Államoknak? Ne értsenek félre, szeretem a hazámat, de azért az még nem a világ – értetlenkedett Lyles.

Noah Lyles nem hagyta ki a ziccert

Az NBA-játékosok közül többen felhúzták magukat a megjegyzésen, és Draymond Green is csípős nyelvű megjegyzést tett Lylesra a közösségi médiában, az aktuális NBA-bajnok Denver Nuggets tagja, Aaron Gordon pedig közölte, hogy ő bizony legyőzné 200 méteren a táv világbajnokát.

A felsorolt játékosokban közös, hogy egyikük sem volt az amerikai kosárlabda-válogatott tagja az idei világbajnokságon. Míg a 2004-es kudarc óta az olimpiát rendre komolyan vette és meg is nyerte a Team USA, a világbajnokság nem tudja megmozgatni a legnagyobb NBA-sztárok fantáziáját. A B válogatott ugyan képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, de attól messze van, hogy biztos győztesnek tekinthesse magát, mint az 1992-es barcelonai olimpia Dream Teamje, a legutóbbi hét világbajnokságból mindössze kettőt nyert meg az Egyesült Államok válogatottja.

Idén a középszakaszbeli, litvánok elleni vereség még belefért, a negyeddöntőben Steve Kerr tanítványai legázolták az olaszokat, utána viszont a németek elleni elődöntőt, majd a Kanadával vívott bronzmeccset is elveszítették.

Lyles nem hagyta ki a ziccert, posztolta az elődöntő eredményét saját költői kérdésével, igaz, később törölte ezt a bejegyzését. Ettől még tény maradt: az amerikai csapat nem lett világbajnok kosárlabdában.

A németek a bolygó bajnokai

A világbajnokságot a német kosárlabda-válogatott nyerte, története során először, korábban a 2002-es bronz volt a csapat legjobb szereplése. Akkor Dirk Nowitzki, idén Dennis Schröder volt a csapat vezére, és egyben a vb legjobb játékosa.

A németek veretlenül vívták meg a két csoportkört, majd az egyenes kieséses szakaszban Lettországot, az Egyesült Államokat, végül a fináléban a Nikola Jokics nélkül felálló Szerbiát győzték le. Schröder mellett további három NBA-játékos (Franz Wagner, Daniel Theis, Moritz Wagner) szerepelt a világbajnok tizenkét fős keretében.

A francia Nicolas Batum pedig nem is mulasztotta el az alkalmat, hogy gratuláljon a Föld bolygó bajnokának, Németországnak.

Az elődöntősök (Németország, Szerbia, Kanada, Egyesült Államok) mellett saját kontinense legjobbjaként a vb-n olimpiai kvótát szerzett Ausztrália, Japán és Dél-Szudán is. Utóbbi történelmet írt, a 2011 óta független afrikai országnak eddig mindössze öt olimpikonja van, Párizsban viszont először csapatsportágban is részt vehetnek dél-szudáni sportolók az ötkarikás játékokon.

Lesz-e Dream Team az olimpián?

A világbajnoki státus körül kialakult vita jól jelzi az amerikaiak hozzáállását a kosárlabdához. Úgy tűnik, Duranték szerint nekik nincs mit bizonyítaniuk, a pénzügyileg legvonzóbb ligában szerepelhetnek, ahová a világ minden pontjáról vágynak bekerülni a kosarasok. 

Az olimpiai és a vb-szereplésből messze nincs akkor hasznuk az amerikaiaknak, s az utóbbi években a hazaszeretet kinyilvánításának sincs nagy divatja az amerikai NBA-játékosok körében. LeBron James a legutóbbi, tokiói olimpia helyett inkább a filmbemutatójára koncentrált, a hírek szerint viszont 2024-ben ismét indulna az ötkarikás játékokon.

Bár az NBA-szezon alakulása még sok sztár tervét módosíthatja, ha James valóban ott lesz Párizsban, akkor bizakodhatnak a sztárparádéban az amerikaiak, hiszen a Los Angeles Lakers szupersztárjának többek között az is erőssége, hogy meggyőzze kollégáit arról, hogy vele egy csapatban küzdjenek.

Ha pedig az amerikaiak a vb-n látott B válogatott helyett valódi álomcsapatra emlékeztető névsorral utaznak az olimpiára, akkor még mindig az aranyérem fő esélyesei lesznek.

Borítókép: A felirat egyértelmű: kosárlabdában a németek a világbajnokok (Fotó: MTI/AP/Aaron Favila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.