Usain Bolt óta senkinek nem sikerült, Noah Lyles Budapesten megtette

A nők között a jamaicai Shericka Jackson, a férfiak mezőnyében az amerikai Noah Lyles lett a 200 méter bajnoka a budapesti atlétikai vb-n. Mindkét ügyességi versenyszámban a hatodik kísérlettel nyert az esélyes, a magyar női 4×100-as váltó országos csúcsot futott a hazai világbajnokság elődöntőjében.

2023. 08. 25. 21:58
Noah Lyles
Atlétikai vb - Férfi 100 méteres síkfutás Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek este futották a 200 méteres döntőket a budapesti atlétikai vb-n. A nők között Sha’Carri Richardson kisebb, a férfiak mezőnyében nagyobb eséllyel pályázott a 100 méteres győzelme után a klasszikus sprintduplára.

Sha'Carri Richardson Shericka Jackson Gabrielle Thomas
Sha’Carri Richardson (balra) a 100, Shericka Jackson (középen) a 200 méter bajnoka lett a budapesti atlétikai vb-n (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Lyles az elődöntőbeli dráma után a fináléban megmutatta, hogy tényleg ő a világ leggyorsabb embere. S bár a beígért világcsúcs elmaradt, a győzelemhez 19,52 is elég volt. Lyles a jamaicai legenda, a 19,19 másodperccel továbbra is világrekorder Usain Bolt óta az első férfi, aki nagy világversenyen (vb vagy olimpia) megnyerte a 100 és a 200 méteres síkfutás aranyérmét is.

Lyles mögött még ketten futottak húsz másodpercen belül: honfitársa, Erriyon Knighton (19,75) lett a második, a 100-on ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo (19,81) ezúttal harmadikként ért célba.

A női döntőben Richardson 21,92-es egyéni csúcsot futott, de így is csak a bronzérmet szerezte meg. A győzelemre ezüstérmes honfitársának, Gabby Thomasnak (21,81) sem volt esélye, a címvédő jamaicai Shericka Jackson minden idők második legjobb eredményét érte el a távon, 21,41 másodperc alatt teljesítette a 200 métert, ennél csak Florence Griffith Joyner 1988-as, szöuli győztes ideje (21,34) volt jobb.

Női hármasugrásban a világcsúcstartó Yulimar Rojas drámai finálét nyert meg, s hozzá hasonlóan a női gerelyhajítók versenyében is az utolsó kísérletével ugrott az élre a legnagyobb esélyes, a japán Kitagucsi Haruka, így a kolumbiai Flor Ruiz új dél-amerikai csúcsa csak ezüstöt ért.

Országos csúcsot döntött a magyar váltó

A 200 méteres döntősök többsége természetesen kihagyta a 4×100-as váltó elődöntőit, amelyeket korábban rendeztek a péntek esti programban. A férfiak között a címvédő Kanada csak tizedik lett, így nem jutott a fináléba, a legjobb időt az olimpiai bajnok Olaszország futotta a Lylest nélkülöző amerikaiak előtt.

A magyar váltó mindkét nemnél végigvitte a botot, sőt a Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca összeállítású női staféta újabb tizenegy századot faragott az országos csúcson, amely immár 43,38 másodperc.

KEREKES Gréta; TAKÁCS Boglárka; KOCSIS Anna; CSÓTI Jusztina
A női váltó tagjai ünneplik az új magyar csúcsot (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az előző rekord a júniusi chorzówi Európa-játékokon született, akkor Kocsis helyett Sulyán Alexa volt a befutóember. A rekord ellenére helyezésben a női csapat (14.) hátrébb végzett a világbajnokságon, mint az Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel, Pap Márk összetételű férfiváltó (13.).

Még egy futószámban láthatott elődöntőket péntek este a Nemzeti Atlétikai Központ közönsége, s női 800 méteren is volt magyar érdekeltség. Kéri Bianka a három közül a leglassabb elődöntőben futott, s bár 250 méterrel a cél előtt nagy hajrát indított, végül nem tudott senkit sem megelőzni futamában, összesítésben a 23. helyen zárta a világbajnokságot.

Férfitízpróbában még csak féltávnál jár a mezőny, de már mindkét világbajnoka visszalépett. A francia világcsúcstartó, Kevin Mayer Achilles-sérülése miatt két szám után visszalépett, 2017 és 2022 világbajnoka súlylökésre már nem állt oda. Mayer fő célja, hogy jövőre hazai pályán, Párizsban a pályafutásából még hiányzó olimpiai aranyérmet is begyűjtse, ezért nem kockáztatta meg a folytatást. A 2019-es aranyérmes és uralkodó Európa-bajnok, a német Niklas Kaul pedig a magasugrás közben, sikeres kísérlet után adta fel a versenyt.

A budapesti atlétikai vb további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Noah Lyles az amerikai zászlóval (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.