Az amerikai csillagharcos Budapest meghódítására tör

Még csak két versenynap zajlott le a budapesti atlétikai vb-n, de egy amerikai fiatalember már nagyot lépett afelé, hogy a világbajnokság legnagyobb sztárja legyen. Noah Lyles három aranyéremért (100 m, 200 m, 4×100 m) jött, amire legutóbb a jamaicai legenda, Usain Bolt volt képes nagy világversenyen, s az előzetesen legnehezebbnek tartott feladatát megoldotta, vasárnap este ő lett a 100 méteres síkfutás világbajnoka. Amerikai sztárfutó lévén nem meglepetés, hogy a látványos ünneplés és hangzatos kijelentések sem maradtak el. Lyles a védjegyévé vált, a Dragon Ball japán rajzfilmsorozatból kölcsönzött mozdulatot is bemutatta, 200 méteren pedig a világcsúcs megdöntése a célja.

2023. 08. 21. 15:33
Noah Lyles Zharnel Hughes Christian Coleman Letsile Tebogo
2023 budapest Atlétikai vb - Férfi 100 méteres síkfutás Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

hamar megmutatta, hogy tehetséges futó. 2014-ben az ifjúsági olimpián 200, 2016-ban, az U20-as világbajnokságon 100 méteren szerzett aranyérmet. A sprintszámok korszakos zsenije, Usain Bolt ellen azonban nem futhatott, Lyles a riói olimpiai indulásról egy hellyel lemaradt az amerikai válogatón, 2017-ben, Bolt utolsó versenyeinek évében pedig sérülés miatt meg sem próbálkozhatott a vb-szereplés kiharcolásával. Mostanra, huszonhat éves korára Noah Lyles elért arra a szintre, hogy ha szemtől szembe már nem is, Usain Bolt világcsúcsának üldözése során megküzdhet a jamaicai legendával.

Noah Lyles Dragon Ball Son Goku
2023 Budapest atlétikai vb
Noah Lyles a Dragon Ball ikonikus mozdulatával ünnepelt Budapesten is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bolt megüresedett trónjára már 2019-ben benyújtotta az igényét Noah Lyles, amikor 200 méteren világbajnoki címet szerzett. Az amerikai futó akkor még összességében visszafogott stílusban ünnepelt, bár gyorsasága mellett szürkéskék hajával is felhívta magára a figyelmet. Ehhez az ihletet a Dragon Ball című japán rajzfilmsorozat – Lyles egyik kedvence – adta, amelyben csillagharcos szereplőinek hajszíne is változik, amikor korábbi elképesztő erejükhöz képest is új szintre lépnek. Az amerikai futó budapesti 100 méteres győzelme előtt, a döntőre hangolva is a sorozat főszereplője, Son Goku képét viselte a zokniján, majd a siker után a főhős ikonikus mozdulatával ünnepelt.

A csillagharcosok felfoghatatlan erejű, emberformájú űrlények, akik minden csatával erősebbekké válnak, s jellemzően meg vannak győződve arról, hogy legyőzhetetlenek. Gyorsaságra átültetve nem nehéz párhuzamokat találni, különösen Lyles nyilatkozatait hallva.

– Amikor az amerikai bajnokságon koronavírussal küzdve csak harmadik lettem, sokan leírtak. Én viszont három aranyért jöttem Budapestre, egyet már megszereztem, jön majd a többi is. A 100 méter volt a legnehezebb, de hatvannál az élre álltam, és utána már csak azt tettem, amit Noah Lyles tud. Most jön a kedvenc távom, a 200 m. Azért akarom megcsinálni az egyéni duplát, mert senki más nem érdemli meg nálam jobban – jelentette ki túláradó magabiztossággal a döntő után Lyles.

Legutóbb Usain Bolt volt képes az általa áhított triplára (100 m, 200 m, 4×100 m váltó). A jamaicai legenda három világbajnokságon (2009, 2013, 2015) és három olimpián (2008, 2012, 2016) is besöpörte a három aranyat, igaz, az első ötkarikás váltósikert egyik csapattársa doppingvétsége miatt utólag elveszítette.

Lylesnak a 200 méter nagyon áll, a legutóbbi két vb-n is megnyerte a számot, ugyanakkor a hasonló egók ismeretében kérdéses, hogy mire mennek egymás oldalán az amerikaiak váltóban. Tavaly 100 méteren besöpörték az összes érmet, 4×100-on mégis csak az ezüst jutott nekik Kanada mögött.

Noah Lyles megdönti Usain Bolt világcsúcsát?

Az amerikai futó a budapesti atlétikai vb előtt 100 méteren 9,65 másodperces, 200 méteren 19,10-es időt ígért. Különösen utóbbi keltett nagy visszhangott, hiszen a félkörös távon 19,19 másodperc a világcsúcs, ezt Usain Bolt futotta 2009-ben, a berlini világbajnokság döntőjében.

Lyles egyéni csúcsa 19,31, a tavalyi vb-döntő óta ez az amerikai nemzeti csúcs, egy századot faragott Michael Johnson 1996-os, atlantai idején. (Érdekesség, hogy Johnson 1995-ben Noah Lyles édesapjával együtt nyert vb-aranyat a 4x400-as váltóban, igaz, Kevin Lyles csak a selejtezőben, Johnson csak a fináléban futott.) Idén 19,47 a legjobbja, de a 100 méteres döntő már bizonyította, hogy Lyles formaidőzítése kiválóan sikerült. Ráadásul Lyles ebben az évben megdöntött egy kevésbé jelentős, de azért figyelemre méltó Bolt-csúcsot, immár az amerikai rendelkezik a legtöbb 20 másodpercen belüli 200-as futással.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Lyles 100 méteren jócskán elmaradt jósolt idejétől, 9,83-mal nyerte a finálét. Ha csak ugyanannyival lassabb lesz 200 méteren is, már nem lesz meg a világcsúcs. Ráadásul Bolt 2009-es vb-formájának jó mércéje, hogy az érvényes 100-as világcsúcsot (9,58) is azon a versenyen futotta, azaz Lylesnak papíron a táv második felében kellene sokkal gyorsabbnak lenni, mint Usain Bolt volt fénykorában.

Ha megteszi és összejön az új világcsúcs, az annak a jele lesz, hogy Noah Lyles jó csillagharcos módjára valóban minden futásával újabb szintre lép. S nem mellesleg vitathatatlanul a budapesti atlétikai vb legnagyobb sztárja lesz.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Noah Lyles mindenkit lehagyott a 100 méteres döntőben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.