Usain Bolt önjelölt utódja bizonyított, jöhet a világcsúcs?

Lezajlott a budapesti atlétikai vb királyszámának döntője. A férfi 100 méteres síkfutás fináléját az amerikai Noah Lyles nyerte, aki a sprintdupláért jött Magyarországra. Most már hivatalosan is ő a világ leggyorsabb embere, de 200 méteren ennél is többre vágyik: megdöntené Usain Bolt világcsúcsát.

2023. 08. 20. 19:40
Noah Lyles
Atlétikai vb - Férfi 100 méteres síkfutás Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden atlétikai világbajnokság legjobban várt versenyszáma a férfi 100 méteres síkfutás, még ha mi a Halász Bence bronzérmével zárult kalapácsvetésnek is legalább akkora jelentőséget tulajdonítottunk augusztus 20-án. A sprintdöntőben ott volt a 200 méter címvédője, az amerikai honfitársa, a 2019-ben 100-as bajnok Christian Coleman és a világ idei legjobb idejét futott brit Zharnel Hughes is, hiányzott viszont az olimpiai bajnok Lamont Marcell Jacobs és a világbajnok Fred Kerley.

Az olasz sprinter sérülésekkel bajlódott a vb előtt, idén nem is futott tíz másodpercen belül, így az ő kiesése kisebb meglepetés volt, Kerley viszont győzelmet várt magától, ám egyetlen századmásodperccel lemaradt a fináléról.

A döntőben Coleman kiválóan rajtolt, de aztán négyen is elfutottak mellette. A világbajnoki címet Noah Lyles 9,83-as időeredménnyel szerezte meg, a második, a harmadik és a negyedik helyen szinte egyszerre esett be a célba további három futó.

Hughes, a botswanai Letsile Tebogo és a jamaicai Oblique Seville neve mellett egyaránt 9,88 jelent meg, ám az ezredmásodpercek vizsgálata után kiderült: az új nemzeti csúcsot futott Tebogo egy ezreddel megelőzte Hughest, míg utóbbi három ezredet vert Seville-re, aki így a dobogóról is lemaradt.

Noah Lyles a klasszikus sprintdupláért érkezett a vb-re, ami Usain Bolt 2015-ös moszkvai sikerei óta senkinek sem sikerült. Papíron a nehezebbik felét megoldotta az amerikai, 200-on egyértelműbb esélyes, mint 100-on volt, a hosszabb távon már a legutóbbi két világbajnokságon az övé lett az arany.

Lyles nem helyezte alacsonyra a lécet magának, kijelentette, hogy 200 méteren megdönti Usain Bolt 19,19-es világcsúcsát. Igaz, a 100 méterre 9,65-öt ígért, ettől jócskán elmaradt, így bőven benne van a pakliban, hogy a jamaicai legenda űrideje a budapesti vb után is világrekord marad.

Atlétikai világbajnokság

Férfi 100 m
1. Noah Lyles (amerikai) 9,83
2. Letsile Tebogo (botswanai) 9,88
3. Zharnel Hughes (brit) 9,88

A budapesti atlétikai vb további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Noah Lyles, a világ leggyorsabb embere (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.