Atlétikai vb: a címvédő nem veszteget szót az olimpiai bajnokra

Mától jövő vasárnapig Budapest lesz a sportvilág központja. Hazánk fővárosa ad otthont az év legjelentősebb sporteseményének, az atlétikai világbajnokság ma délelőtt a férfiak 20 kilométeres gyaloglásával kezdődik. Holnap, az állami ünnepen rendezik a férfi-kalapácsvetés döntőjét, amely a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet nyert Halász Bence révén a legjobb magyar éremeséllyel kecsegtet az atlétikai vb-n. Szintén augusztus 20-án derül ki, hogy ki idén a világ leggyorsabb embere.

2023. 08. 19. 5:45
Fred Kerley
Fotó: Image of Sport/Kirby Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományosan az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság mögött az atlétikai vb számít a világ harmadik legjelentősebb sporteseményének, s mivel az előbbi kettőt nem rendezik meg idén, a legkisebb túlzás nélkül állítható, hogy a mától jövő vasárnapig hazánkban zajló atlétikai világbajnokság 2023 legfontosabb sporteseménye. Ráadásul éppen a budapesti lesz az első vb a sportok királynője számára, amelyen kétezer feletti lesz az induló sportolók száma.

Halász Bence atlétikai vb
Halász Bence a legnagyobb éremesélyesünk a hazai atlétikai vb-n (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

– Történelmi pillanat lesz, amikor elsőként dörren a rajtpisztoly Magyarország és az egész közép-európai régió eddigi legnagyobb sporteseményén – hangsúlyozta a világbajnokság jelentőségét a tegnapi sajtóeseményen Németh Balázs, az eseményt szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Az atlétikai vb a jövő szempontjából is fontos, hiszen a sportág a világbajnokságra felépült Nemzeti Atlétikai Központtal újra méltó hazai otthont kapott. A vb alatt 35 ezer néző fér be a stadionba, amelynek befogadóképességét az esemény után 15 ezresre csökkentik. A világbajnokságra a jegyek 85 százaléka már elkelt, több mint száz országból érkeznek a nézők.

– Azt szeretnénk, hogyha a világbajnokságra kilátogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodnának. Remélem, hogy az itt tapasztalt életre szóló élményeknek hála minél többen kezdenek majd el rendszeresen sportolni – mondta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa, míg Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke kiemelte, hogy a sportolók számára is fontos, hogy olyan helyre érkeztek, amely büszke arra, hogy megrendezheti a vb-t.

A világbajnokság ünnepélyes megnyitója ma este hatkor lesz a Nemzeti Atlétikai Központban, a versenyek azonban már délelőtt megkezdődnek, az első világbajnoki aranyérem már délelőtt, a Hősök terén gazdára talál, ahol 8.50-kor vágnak neki a férfi gyaloglók a 20 kilométeres távnak. A versenyszámok döntő többségéhez hasonlóan itt is lesz hazai induló: Helebrandt Máté a 2017-es, londoni vb-n a programból azóta kivett 50 kilométeres távon az ötödik helyen végzett. Hasonlóan kiemelkedő eredményt most nem várhatunk tőle, a budapesti első aranyérem megszerzésében leginkább a címvédő japán Jamanisi Tosikazu, az olimpiai bajnok olasz Massimo Stano vagy a világranglistát vezető svéd Perseus Karlström reménykedhet.

Lesz-e magyar aranyérmes a budapesti atlétikai világbajnokságon? 

A stadionban 10.30-kor startol a délelőtti program, s már az első nap láthatjuk a legkomolyabb hazai éremesélyest: Halász Bence csoportja délben kezdi el a kalapácsvetés selejtezőjét, a másik két magyar induló, Rába Dániel és Varga Donát később, a B csoport tagjaként lép majd dobókörbe. A tavalyi müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert Halásznak a vasárnapi döntőbe jutás papíron nem okozhat gondot, ott pedig a 2019-es bronz után újabb világbajnoki érmet nyerhet.

Álmainkban természetesen az a forgatókönyv szerepel, hogy augusztus 20-án, Budapesten a magyar atlétika első szabad téri világbajnoki címét ünnepeljük, de ehhez a lengyelek két klasszisának, az olimpiai bajnok Wojciech Nowickinek és az ötszörös vb-aranyérmes Pawel Fajdeknek is lesz néhány szava.

Az 1998-as, budapesti Európa-bajnokságon aranyérmet nyert Gécsek Tibor szerint a 80 méter feletti dobás már elég lehet a dobogóhoz, s a korábbi klasszis hangsúlyozta: neki huszonöt évvel ezelőtti sikerekor legalább egy métert pluszt jelentettek a magyar szurkolók.

A hazai nézők támogatásában természetesen nemcsak Halász bízhat, a világbajnokságon minden korábbinál nagyobb, hatvanhárom fős magyar csapat vesz részt. A tavaly Halászhoz hasonlóan Eb-ezüstérmet nyert (100 méteres gátfutás) kedd este kezdi meg szereplését, a világbajnokságon azonban reálisan nem várható tőle érem.

Az utolsó pillanatban kiderült, hogy a versenyszámban címvédő és világcsúcstartó nigériai Tobi Amusan három elmulasztott doppingtesztje ellenére indulhat a budapesti vb-n, habár a sportág doppingellenes szerve, az Athletics Integrity Unit (AIU) még fontolgatja, hogy fellebbez a döntés ellen.

Harmadik tavalyi Eb-érmesünk, a Münchenben 35 kilométeres gyaloglásban harmadikként zárt Madarász Viktória duplázik a hazai vb-n, holnap kevésbé erős számában, 20 kilométeren indul, a 35 km-es távot majd csütörtökön teljesítik a gyaloglók. A magyar atlétika egyetlen világbajnoka, a 2018-ban súlylökésben fedett pályán aranyérmet nyert Márton Anita már túl van pályafutása csúcsán, de a jövő szombati selejtezőben kivívhatja a jogot, hogy újabb vb-fináléban szerepeljen.

A legtöbb alkalommal Krizsán Xénia és Nemes Rita élvezheti ki a magyar drukkerek támogatását, hiszen hétpróbázóként szombat délelőttől vasárnap estig hét fellépésük lesz a stadionban. Ebben a versenyszámban sérülése miatt kihagyja a vb-t a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok belga Nafissatou Thiam, a márciusban vele együtt világcsúcsot döntött Adrianna Sulek gyermekáldás miatt nem jött el Budapestre. Az esélylatolgatást nem könnyíti, hogy több kiváló versenyző, köztük a 2021-es fedett pályás Eb-n ötpróbában bronzérmet nyert Krizsán sem teljesített még idén teljes hétpróbát.

Kik lesznek az atlétikai vb legnagyobb sztárjai? 

A női hétpróba és a férfi kalapácsvetés mellett vasárnap avatnak bajnokot az atlétikai vb hagyományos királyszámában is, azaz kiderül, ki a világ leggyorsabb embere. Férfi 100 méteren a jamaicai világcsúcstartó, Usain Bolt visszavonulása óta az amerikaiak visszavették az uralmat, tavaly Eugene-ban a teljes dobogót kisajátították maguknak.

A címvédő Fred Kerley, a tavalyi 200-as bajnok, azon a távon világcsúcsra törő és a legrövidebb táv 2019-es aranyérmese, Christian Coleman is pályázhat az aranyra, viszont az idei legjobb eredmény (9,83 másodperc) nem amerikai futó, hanem Zharnel Hughes nevéhez fűződik, aki Linford Christie harmincéves brit csúcsát döntötte meg. Az olasz olimpiai bajnok, Lamont Marcell Jacobs viszont nem sorolható az esélyesek közé, ugyanúgy sérülések hátráltatták a felkészülését, mint tavaly, s akkor a vb elődöntőjében már nem állt rajthoz.

A címvédő Kerley nyilatkozata mindezt figyelembe véve is erősre sikerült, amikor az olimpiai bajnokról kérdezték.

Nem gondolom, hogy jelenleg sok szót kellene fecsérelnünk rá.

Kerley mellett ott ült Lyles is a sajtótájékoztatón, neki annyit címzett: „Ha Noah 9,65-öt fut, én gyorsabb leszek.” A válasz sem késett: „Mind ezt mondják, amíg meg nem verik őket.”

Ma is rendeznek olyan számban döntőt, amelyben legutóbb amerikai söprés volt: férfi súlylökésben ráadásul akár világcsúccsal is indulhat a budapesti atlétikai vb, hiszen a címvédő Ryan Crouser idén 23,56 méterre javította saját rekordját. Ha ennek a közelében dob, akkor az aranyérme nem foroghat veszélyben.

Crouser felkészülésének hajrája viszont távolról sem volt tökéletes, két vérrögöt kell kezelni a lábában, s ha emiatt kissé elmarad a csúcsformájától, akkor a 2019-es vb után ismét megtréfálhatja őt a magyar szurkolók támogatásában is bízó Joe Kovacs. A harmincnégy éves súlylökő neve árulkodó, a nagyapja 1956-ban költözött Magyarországról az Egyesült Államokba.

Ma rendezik még a női 10 ezer méteres döntőt, valamint a vb-programban 2019-ben debütált 4×400 méteres vegyes váltó fináléját is. Utóbbi szám délelőtti előfutamaiban indul a magyar staféta is. A döntőbe jutás óriási bravúr lenne, még akkor is, ha nem minden ország a legerősebb futóit indítja ebben a versenyszámban, a címvédő Dominikai Köztársaság például nem nevezte a női 400-on egyéniben is aranyesélyes Marileidy Paulinót.

Atlétikai világbajnokság, a hétvégi döntők

Szombat: férfi 20 km gyaloglás (8.50, Helebrandt Máté)férfi súlylökés (20.37), női 10 000 m (20.55), 4×400 m vegyes váltó (21.49).

Vasárnap: női 20 km gyaloglás (7.15, Madarász Viktória, Oláh Barbara), női távolugrás (16.55), férfi kalapácsvetés (17.49), női hétpróba, utolsó versenyszám (18.00, Krizsán Xénia, Nemes Rita), férfi 10 000 m (18.25), férfi 100 m (19.10).

Atlétikai vb tele magyarokkal

Rendezőként Magyarország szinte minden versenyszámban indíthat atlétát a világbajnokságon, ugyanakkor igen széles a paletta, hogy kivel szemben milyen elvárásaink lehetnek. A mai nyitónapon a férfi súlylökés selejtezőjében Tóth Balázs számára például az egyéni csúcsok alapján már az említésre méltó lenne, ha bárkit megelőzne. Bravúr lenne az elődöntőbe jutás 1500 m-en Vindics-Tóth Lili Annától, ahogy a fináléba kerülés 3000 méteres akadályfutásban Palkovits Istvántól, valamint a 4×400-as vegyes váltónktól is.

Boros Bence számára 100 méteren reális cél, hogy a délelőtti selejtezőből bejusson a ma esti, már a sztárokat is felvonultató fordulóba. A férfi kalapácsvetés mellett a rendkívül szoros női távolugró mezőnyben is bízhatunk abban, hogy a szombati délelőtti selejtezőből jut magyar versenyző (Bánhidi-Farkas Petra, Lesti Diana) a vasárnap esti döntőbe. Szombat este Szögi István (1500 m) az elődöntőbe, Szikszai Róbert (diszkoszvetés) a döntőbe jutásért küzdhet, a hármasugró Szenderffy Dániel számára már az indulás is siker.

Vasárnap délelőtt az idén egyaránt magyar csúcsot javított Takács Boglárka (100 méter) és Molnár Attila (400 méter) is elődöntőbe juthat. Ugyanez nem várható reálisan további futóinktól: Bánóczy Árpád 400 méter gáton, Szeles Bálint 110 méter gáton, Rapai Fanni 400 méter síkon áll rajthoz. Az ügyességi számok holnap délelőtti selejtezői közül férfi magasugrásban Török Gergely, női diszkoszvetésben Kerekes Dóra próbálkozik meg a bravúrral.

A legjobb esélyeink női gerelyhajításban lehetnének, Szilágyi Réka tavaly épphogy lecsúszott az Eb-dobogóról, negyedikként zárt Münchenben, az idei felkészülését azonban sérülés hátráltatta, a júliusi országos bajnokságon sem indult, ahol távollétében a szintén vb-induló Moravcsik Angéla nyert. Ebben a számban a döntőbe jutás papíron nem jelenthet gondot a tavalyi Eb-ezüstérmesnek, a vajdasági, szerb színekben versenyző Világos Adrianának.

Az atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Fred Kerley biztos benne, hogy Budapesten megvédi a világbajnoki címét (Fotó: Image of Sport/Kirby Lee)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.