Érdekes szerb vélemény: Willi Orbán Szoboszlai Dominiknél is fontosabb

Nebojsa Vignjevics szerint az a legnagyobb különbség a magyar és a szerb labdarúgó-válogatott között, hogy noha a szerb játékosokat egyénileg összességében magasabban jegyzik, csapatként a magyarok összeforrottabbak. Az Újpest vezetőedzője szerint Marco Rossinak érzékenyebb pont Willi Orbán hiánya, mint Dragan Sztojkovicsnak Dusan Vlahovicsé. Vignjevics vállalta Szoboszlai Dominik és Vlahovics összehasonlítását, végül arra is válaszolt, milyen eredményt vár a szombati Magyaország–Szerbia Európa-bajnoki selejtezőn.

2023. 10. 12. 5:30
Szoboszlai Dominik Willi Orbán
Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó Török Attila Nemzeti Sport csapat öröm Szoboszlai Dominik Willi Orbán Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Otthon járt a hétvégén. Belgrádban is olyan nagy várakozás előzi meg a meccset, mint Budapesten? – kérdeztük Nebojsa Vingjevics véleményét a szombati Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki selejtező előtt.

Nebojsa Vignjevics teljes tájékozott a magyar labdarúgásról (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

– Egyelőre nem mondanám, hogy forró lenne a hangulat. Valószínűleg azért, mert a sorsolás után Szerbiában mindenki úgy gondolta, Magyarország és Szerbia jut tovább a G csoportból, amin az sem változtat, hogy Dragan Sztojkovics együttese odahaza kikapott a magyaroktól.

– Sztojkovics nagyon sportszerűen fogadta a – kimondhatjuk – balszerencsés vereséget. Azért, mert ilyen az alaptermészete, vagy mert a vereség ellenére töretlenül bízik a továbbjutásban?
– Sztojkovics is optimista a kezdetektől fogva. Edzőként rendszeresen higgadtan értékel, a győzelmek után sem ittasul meg, a vereségeket is nyugodtan elemzi. A valóságnak megfelelően értékelte a mérkőzést: az első félidőben Magyarország, a második félidőben Szerbia játszott jobban. 

Szerbia is több millió szövetségi kapitány országa

– Szinte egyidősek, személyesen is ismeri Sztojkovicsot, aki anno a magyar drukkerek körében is nagyon népszerű volt?
– Noha csak három év korkülönbség van közöttünk, amikor én bemutatkoztam a jugoszláv első osztályban, ő már külföldön, Marseille-ben játszott, így a pályán nem találkozhattunk, és valahogy később is elkerültük egymást, tehát személyesen nem ismerem őt. Noha ő a Zvezda futballistája volt, én pedig a Partizanban nevelkedtem, én is csodáltam a játékát. Többre volt hivatott, mint amit elért. Sérülések hátráltatták, és talán nem mindig szerencsésen igazolt az új klubjához. Persze így is a szerb futball egyik legendája.

– Ha ő nem is, más szerb szakemberek kérdezték a véleményét a magyar válogatottról?
– Nem, én kizárólag a barátaimmal beszélgetek a meccsről, bár abban nincs különbség a két ország között, hogy Szerbiában is több millió szövetségi kapitány akad, akik jobban tudják, mi a teendő, hogyan kell összeállítani a válogatottat, mint a szakvezető.

 

Vignjevics szerint kiesése nagyobb veszteség, mint Dusan Vlahovicsé

– Közismert, hogy egy-egy kulcsjátékos sérült mindkét oldalon. Ön szerint Willi Orbán vagy Dusan Vlahovics kiesése a nagyobb veszteség?
– Szerintem egyértelműen Willi Orbáné.

Nemcsak a védelemben kulcsfigura, de igazi karakter, ő a magyar válogatott vezére, talán még Szoboszlai Dominiknél is fontosabb játékos.

Nem mondok vele újat, hogy minden csapat játékát a védekezés felől kell felépíteni, Willi Orbán ráadásul a labdakihozatalban is fontos szerepet játszik, továbbá az ellenfél kapuja előtti pontrúgásoknál is nagyon veszélyes. Természetesen Dusan Vlahovics nagyon jó futballista, de az ő pótlására ott van például Alekszandar Mitrovics, Willi Orbán viszont alapjaiban határozza meg a magyar válogatott játékát. Ezzel persze is tisztában van, és az elmúlt hetekben nyilván azon dolgozott, hogyan is pótolja Willi Orbánt. Kíváncsian várom, mire jutott.

Willi Orbán, Dusan Vlahovics, Nebojsa Vignjevics, Magyarország, Szerbia, Eb-selejtező
Willi Orbán és Dusan Vlahovics párharca a belgárdi szerb–magyar Eb-selejtezőn (Fotó: Europress/AFP/Andrej Iszakovics)

– Ha már Szoboszlai is szóba került, a Transfermarkt legfrissebb adatai szerint Vlahovics és Szoboszlai értéke egyformán hetvenmillió euró. Ön szerint melyikük a jobb futballista?
– Erre nagyon nehéz, szinte lehetetlen válaszolni. Nem ugyanabban a pozícióban játszanak, ami megnehezíti az összehasonlítást. Szoboszlai most egyértelműen jobb formában van, ráadásul erősebb bajnokságban állja meg a helyét meccsről meccsre. Vlahovicsot sem véletlenül jegyzik magasan, hiszen ontja a gólokat, de most nehezebb periódusban van. Az előttünk álló évek majd eldöntik, hogy melyikük képes a jelenleginél is magasabb szintre jutni, én magam természetesen ezt kívánom mindkettőjüknek.

Egyénileg a szerbek, csapatként a magyarok jobbak

– Marco Rossi irányításával két győzelem, egy-egy döntetlen és vereség a magyar válogatott a mérlege Szerbia ellen, Szerbia viszont ott volt Katarban a világbajnokságon. Melyik csapat az erősebb?
– A szerb labdarúgókat úgy általában magasabban jegyzik, egyénileg összességében a szerb válogatott tehát papíron jobb, csapatként azonban ez mostanában gyakran nem érvényesül, miközben a magyar válogatottat ennek éppen az ellenkezője jellemzi.

Marco Rossinak az a legfontosabb érdeme, hogy elképesztően erős csapatszellemet alakított ki. A játékosok nemcsak lelkesek, de fegyelmezettek is, maradéktalanul végrehajtják az utasításokat.

– Lehetséges, hogy a szerbek az 1997-es 12-1 emlékében élve még mindig kissé lebecsülnek minket.
– Ilyen alapon visszamehetnénk az időben Puskásék koráig, amikor a magyar válogatott Jugoszláviát is többször legyőzte. Nem, abban egészen biztos vagyok, hogy Szerbiában ma már senki sem becsüli le a magyar válogatottat. A közelmúlt eredményei alapján erre végképp nincs semmi ok, mindenki látja, hogy fejlődik a magyar futball.

– A Transfermarkt szerint a szerb bajnokság még mindig valamivel piacképesebb, mint az NB I. Átlagosan egy játékos piaci értéke ott 437, nálunk 402 ezer euró. A FIFA rangsorában is kicsi a különbség, Szerbia a 28., Magyarország a 32. A klubok teljesítménye, az UEFA-koefficiens szerint viszont annál nagyobb, Szerbia a 13., Magyarország csak a 25. Melyik adat fejezi ki jobban a valóságot, úgy általában erősebb-e a szerb labdarúgás a magyarnál?
– A szerb játékosok, ahogy már említettem, összességében még mindig keresettebbek, mint a magyarok, nagyobb számban játszanak erős ligákban, de Szoboszlai mellett ott van Sallai, Kerkez, Gulácsi, Willi Orbán is. Noha a Ferencváros az elmúlt években ért el sikereket, a szerb klubok, elsősorban természetesen a Zvezda és a Partizan összességében jobb eredményeket érnek el az európai porondon.

Az infrastruktúra oldaláról a magyar futball immár sokkal kedvezőbb helyzetben van, ami hosszú távon meghatározó lehet. Ma már nincs döntő különbség a két ország labdarúgása között, a szerb válogatott ráadásul hullámzó teljesítményt nyújt.

 

Egyszerre diplomatikus és megalapozott tipp a 2-2

– Ne kerülgessük tovább a forró kását! Milyen eredményre számít szombaton?
– Nehéz kérdés, de rendben, kimondom: 2-2-re.

– Összességében négy pont Szerbia ellen. Le se játsszuk a meccset…!
– Pedig izgalmas lesz, ebben egészen biztos vagyok. Szerbiában is mindenki tudja, hogy telt ház lesz a Puskás Arénában, ami hatalmas támogatás a magyar válogatottnak, de a túlfűtött hangulat veszélyes is lehet, ha a játékosok nem tudják kordában tartani az érzelmeiket. Kíváncsi vagyok, a szerb válogatott melyik arcát mutatja, mert mint utaltam rá, az elmúlt években hullámzó a teljesítménye. Ám bármi legyen is az eredmény, úgy gondolom, ez a két válogatott jut ki az Európa-bajnokságra.

Az Újpest mégiscsak nagy klub

Nebojsa Vignjevicset természetesen a saját csapatáról is kérdeztük. Az Újpest jól kezdte az idényt, kilenc forduló után a harmadik az NB I-ben. Vajon mi változott az elmúlt évekhez képest?  – A klub tulajdonosa, Roderick Duchatelet elfogadta, hogy növelni kell a költségvetést a jobb eredmények érdekében. Ez a legfontosabb szempont. Részben ebből következik, hogy mélyebb a keretünk, és most jó magyar játékosaink vannak. Harmadsorban a szurkolók is a csapat mellé álltak. Most látszik, hogy az Újpest mégiscsak nagy klub – összegezte a fejlődést a szerb szakember.

Nebojsa Vignjevics azt a kérdést sem kerülte meg, hogy a bajnokság végeztével elégedett lenne-e a jelenlegi harmadik helyezéssel. – Igen – felelte határozottan.

 

Borítókép: és Willi Orbán, a magyar futball két ékköve (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.