Bozsik Péter: Fájó, hogy a mélyreható apa-fia beszélgetésekre nem maradt idő

Hetvenéves az évszázad mérkőzése: az Aranycsapat 1953. november 25-én győzött 6:3-ra Anglia ellen a londoni Wembley-ben. Az ötödik magyar gólt Bozsik József lőtte, akinek a fia, Péter később bajnok edző lett az NB I-ben, és 2006-ban a válogatott szövetségi kapitánya is lehetett. A magyar labdarúgás napja alkalmából Bozsik Péter lapunknak édesapja korai távozásáról és az Aranycsapat jelentőségéről is beszélt, arra a kérdésre pedig, hogy napjaink sztárja, Szoboszlai Dominik valóban mérhető-e már Puskás Ferenchez, BMW-s, mercedeses hasonlattal válaszolt.

2023. 11. 25. 5:47
null
Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia válogatottja hetven évvel ezelőttig veretlen volt hazai pályán, aztán találkozott az 1952-es olimpián aranyérmes magyar csapattal. Az Aranycsapattal. A páratlan siker fénye két emberöltőnyi távolságból sem kopott meg, a 6:3 az évszázad mérkőzéseként maradt meg az emlékezetben, a Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor tizenegyet az álmából felriasztva is felmondja a futballszerető közönség. A 6:3 évfordulóját, november 25-ét 1993 óta a magyar labdarúgás napjaként tartjuk számon, amit Bozsik József fia méltónak tart az Aranycsapat sikereihez.

Többek közt Király Gábor is megemlékezett Bozsik József és az Aranycsapat sikeréről (Fotó: MLSZ/Micheller Szilvia)

– A 6:3 olyan speciális eredménye a magyar labdarúgásnak, s nemcsak a világraszóló győzelem, hanem a válogatott összetétele, szerkezete, szakmai újításai miatt is, hogy megemlékezésre érdemes – fogalmazott lapunknak Bozsik Péter. – Nekem személy szerint azért is különleges ez a meccs, mert édesapám kifejezetten jól játszott az angolok ellen.

Bozsik Péter: Az Aranycsapat önbecsülést adott

Bozsik József lőtte az ötödik magyar gólt a régi Wembley-ben. A 101 válogatottságával sokáig csúcstartó legendás jobbfedezet mindössze 52 éves volt, amikor 1978-ban elvitte a szíve. Bozsik Péter akkor még csak tizenhat volt.

– Sajnos édesapám korán elment – gondolkodott el kérdésünkre. – Fájó, hogy az igazi mélyreható, felnőttes apa-fia beszélgetésekre már nem kerülhetett sor köztünk, mert gyerekként, fiatalon még egész egyszerűen nem voltam annyira érett, hogy megérthettem volna a jelentőségét a sikereinek, az élete nehézségeinek.

Felnőve falta az Aranycsapat és az édesapja emlékét őrző írásokat, s ma már meg tudja fogalmazni, mitől volt különleges az a gárda, amely hetven évvel később is a mércét jelenti.

– Manapság is láthatjuk, hogy ha a válogatott hozza az eredményeket, az egy egész ország szívét melengeti – kezdte Bozsik Péter. – Azokban az időkben, amikor az Aranycsapat a csúcson volt, erre még nagyobb szükség lehetett. A 6:3 nemcsak szakmailag volt nagyszerű győzelem, hanem megvolt az a többlettartalma is, hogy megmutattuk a világnak, mi is vagyunk valakik a vasfüggöny mögött. Mindig eszembe jut, amit a németek mondanak, hogy az 1954-es berni döntőben megszerzett világbajnoki cím visszaadta az önbecsülésüket. Számunkra az Aranycsapat hasonló jelentőséggel bírt.

Szoboszlai, Puskás – BMW, Mercedes

A magyar válogatott tavaly megismételte az Aranycsapat sikerét, sőt számszakilag felül is múlta azt, hiszen 4-0-ra győzött idegenben Anglia ellen. Újabban pedig azt fejtegetik egyre többen, hogy napjaink legnagyobb sztárja, a Liverpoolban futballozó már Puskás Ferenc nyomdokában jár. Mi erről a véleménye az Aranycsapat-legenda fiának?

– Nincs könnyű helyzetben Szoboszlai Dominik és senki más sem, hiszen a futball csapatjáték, az egyén eredményessége függ a társak teljesítményétől is. Most összeállt a válogatott, amely jövőre az Európa-bajnokságon akár rég nem látott sikert is arathat. Az összehasonlításoknak nem sok értelmét látom, az 50-es évek BMW-jét vagy Mercedesét sem lehet a mostani autókhoz mérni. Ugyanakkor az Aranycsapat mégiscsak olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes volt, nagyon magasan van a léc ahhoz, hogy valaki felérjen a szintjére.

Szoboszlai célzott rá, hogy jövőre az Európa-bajnokságon nagy sikerre készül, amikor azt mondta, hogy a veretlenül, csoportelsőként való kijutás a tornára csak a kezdet . Bozsik Péter és édesapja is volt rövid ideig szövetségi kapitány, viszont már 2018 óta vezeti a válogatottat, és már csak tíz mérkőzéssel marad el Sebes Gusztávtól, az Aranycsapat mesterétől – egy Eb-elődöntővel jövőre be is foghatná őt.

Marco Rossi titka: érti a magyar lelkületet

– Marco Rossi nagyszerű munkát végez, de a körülmények is rengeteget fejlődtek, össze sem lehet hasonlítani a korábbi tíz-húsz évvel – hangsúlyozta Bozsik Péter. – A szakmai munka mellett abban látom Rossi sikerének a titkát, hogy a piros-fehér-zöld színek ugyanolyan kedvesek a szívének, mint bármelyikünknek, még ha neki sokáig a zöld is volt elöl a sorban. Érti a magyar lelkületet, ezt már a Honvéd edzőjeként bizonyította, és ezt kamatoztatja a válogatottnál is.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hagyományoknak megfelelően idén is megemlékezést tartott a 6:3 évfordulóján a centenáriumi emlékműnél, ahol a volt válogatottsági csúcstartó, a nemzeti csapatban 108-szor védő Király Gábor és a korábbi válogatott Laczkó Zsolt, Rossi egyik stábtagja is koszorút helyezett el.

Borítókép: Bozsik Péter szerint a magyar labdarúgás napja méltó emléket állít az Aranycsapat nagy győzelmének (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.