Olaszország bosszút állt, és reménykedhet az Eb-részvételben

Újabb kérdőjelek tűntek el péntek késő este, újabb csoportokban zajlott le az Európa-bajnoki selejtezők utolsó előtti fordulója. Eldőlt, hogy Dánia is ott lesz a kontinenstorna mezőnyében, Olaszország sorsa viszont még nem dőlt el, és a csehek sem vehetik biztosra a kijutást, ez a két válogatott hétfőn ki-ki meccset játszik Ukrajnával, illetve Moldovával.

2023. 11. 18. 8:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora este Albánia , néhány órával később Dánia csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek már biztosan ott lesznek a jövő nyári Európa-bajnokságon. A H csoportban a dánok Szlovéniát fogadták, és egyértelmű volt a képlet: amelyikük nyer, az már ünnepelhet. A házigazdák kezdtek jobban, néhány bravúrja akadályozta meg a vezetésüket, de csak a 26. percig, akkor ugyanis Joakim Maehle közelről a hálóba talált. Nem sokáig örülhettek, Erik Janza ugyanis négy perccel később gyönyörűen lőtt szabadrúgásból a hazai kapuba.

A dánok már a kijutást ünnepelhették. Fotó: AFP

A döntés a második félidőre maradt, a dán támadók számításait továbbra is Jan Oblak húzta keresztül. Thomas Delaney fejesénél azonban ő is tehetetlen volt, ugyanakkor csak neki volt köszönhető, hogy Szlovénia megúszta 2-1-gyes vereséggel. Dánia a győzelmével biztos Eb-résztvevő, míg Szlovénia egy ponttal előzi meg Kazahsztánt – az utolsó fordulóban egymást közt rendezhetik le a második továbbjutó sorsát.

 

Anglia már korábban kivívta a részvétel jogát a kontinenstornán, csoportelsőként fogadta Máltát. Csak a gólkülönbség lehetett kérdéses, ám a britek nem nagyon szorgalmazták a gólszerzést, és csak 2-0-ra nyertek. Egy szerencsétlen öngóllal szereztek vezetést, majd a második félidő derekán kispályás módra sikerült kipasszolgatni a vendégek védelmét, és állította be a végeredményt.

Harry Kane az angolok második gólját lövi Málta ellen. Fotó: AFP

Az olasz válogatott azért hiányzott a tavalyi világbajnokságról, mert a pótselejtezőn Palermóban kikapott Észak-Macedóniától, és most pénteken este eljött a visszavágás ideje. A tét persze nagyobb volt a bosszúvágynál, az olaszoknak ugyanis nagy szükségük volt a három pontra, hogy kedvező helyzetben várják az utolsó, hétfői fordulót. A szünetben úgy tűnt, minden eldőlt a római Olimpiai-stadionban, a hazai csapat 3-0-ra vezetett, a 74. percben viszont már csak 3-2-t mutatott az eredményjelző… Hét percig rághatták a körmüket a talján szurkolók, akkor Giacomo Raspadori kettőre növelte a különbséget, a hosszabbításban pedig a csereként beállt Stephan El Shaarawy bevitte a kegyelemdöfést. Olaszország tehát 5-2-re nyert, hétfőn pedig Ukrajnával játszik ki-ki meccset, számára a döntetlen is elég az üdvösséghez.

Roberto Lewandowski sem tudott segíteni a lengyeleken. Forrás: Uefa.com

Az E csoportban Lengyelországnak csak a győzelem adhatott reményt, ha viszont Csehország nyer, akkor a többi eredménytől függetlenül megszerzi a kvótát a jövő évi Európa-bajnokságra. Végül egyik sem jött össze, mert bár a szünet előtt a lengyelek vezetést szereztek, azt a fordulást követően a vendégek hamar kiegyenlítették, és bár a kemény összecsapásoktól sem mentes ütközetben mindkét együttes előtt adódtak további lehetőségek, a legnagyobb helyzetből sem született újabb gól, így maradt az 1-1. Ezzel eldőlt, hogy a lengyelek biztosan nem jutnak ki egyenes ágon az Eb-re, ugyanakkor a rájátszásban még reménykedhetnek, a cseheknek pedig elég egy pont hétfőn Moldova ellen a kijutáshoz.

 A házigazda németek mellett a selejtezőből immáron 12 válogatott biztosította a helyét a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyre június 14. és július 14. között kerül sor. A 2024-es labdarúgó Eb biztos résztvevői: Németország (házigazdaként), MAGYARORSZÁG (G csoportból), Spanyolország (A), Skócia (A), Franciaország (B), Anglia (C), Törökország (D), Albánia (E), Belgium (F), Ausztria (F), Dánia (H), Portugália (J), Szlovákia (J).

Európa-bajnoki selejtezők, pénteki eredmények

C csoport: Olaszország–Észak-Macedónia 5-2, gólszerzők: Darmian (17.), Chiesa (41., 45+2.), Raspadori (81.), El Shaarawy (90+3.), illetve Atanaszov (52., 74.), Anglia–Málta 2-0, gólszerzők: Pepe (8. – öngól), Kane (75.), a csoport állása: 1. Anglia 19/7, 2. Olaszország 13/7, 3. Ukrajna 13/7, 4. Észak-Macedónia 7/7, 5. Málta 0/8.

E csoport: Moldova–Albánia 1-1, gólszerzők: Baboglo (87.), illetve Cikalleshi (25. – 11-esből), Lengyelország–Csehország 1-1, gólszerzők: Piotrowski (38.), ill. Soucek (49.), a csoport állása: 1. Albánia 14/7 mérkőzés, 2. Csehország 12/7, 3. Lengyelország 11/8, 4. Moldova 10/7, 5. Feröer szigetek 1/7.

H csoport: Kazahsztán–San Marino 3-1, gólszerzők: Csesznokov (19., 51.), Aimbetov (90+2. – 11-esből), ill. Franciosi (60.), Finnország–Észak-Írország 4–0, gólszerzők: Pohjanpalo (40. – 11-esből), Hakans (48.), Pukki (74.), Lod (88.), Dánia–Szlovénia 2-1, gólszerzők: Maehle (26.), Delaney (54.), ill. Janza (30.), a csoport állása: 1. Dánia 22/9, 2. Szlovénia 19/9, 3. Kazahsztán 18/9, 4. Finnország 15/9, 5. Észak-Írország 6/9, 6. San Marino 0/9.

Borítókép: Simának indult, sima lett a vége, de izgulniuk is kellett az olaszoknak (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.