Harry Kane luxusban fürdik Münchenben, nagy elődje szerény körülmények közt élt

Harry Kane pontosan azt teszi a Bundesligában, amit az érte rekordösszeget kifizető Bayern München vezetősége várt tőle: számolatlanul rúgja a gólokat. Tizenegy forduló alatt már 17-szer volt eredményes, vagyis máris több gólja van, mint amennyivel az előző idényben gólkirályi címet lehetett szerezni. Volt már angol csatár, aki Aranylabdát érdemelt ki a német bajnokságból, de vajon Harry Kane követheti-e a nagy előd, Kevin Keegan útját – ezt is fejtegeti az Origó cikke.

2023. 11. 24. 14:24
UEFA Champions League - FC Bayern Munich vs Galatasaray
epa10965365 Munich's Harry Kane (2-R) celebrates with teammates after scoring the 2-0 lead during the UEFA Champions League Group A match between FC Bayern Munich and Galatasaray SK, in Munich, Germany, 08 November 2023. EPA/ANNA SZILAGYI Fotó: ANNA SZILAGYI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevin Keegan 1977-ben igazolt a Hamburgba, 26 évesen Európa akkori legjobb csapatát, a friss BEK-győztes Liverpoolt hagyta ott a németországi kaland kedvéért. Végül három évig volt a Bundesliga egyik ékköve, mialatt kétszer is ő lett az Aranylabda győztese: 1978-ban és 1979-ben. A Bayern München színeiben most sokkal erősebben kezdett a Bundesligában, mint annak idején Keegan, de nagy kérdés, hogy a Bundesligából mennyi esélye lehet Aranylabdát nyerni. Ez a Gerd Müller legendás gólcsúcsát megdöntő Robert Lewandowskinak sem jött össze, legutóbb 1996-ban Matthias Sammer volt aranylabdás német csapatból.

Bundesliga - Bayern Munich vs Heidenheim
Harry Kane egyből gólkirály lehet a Bundesligában. Fotó: EPA/Anna Szilágyi

Kane talán Aranylabdát sosem nyer majd, de nem ez az egyetlen nagy különbség közte és Keegan között. Az Origó cikke alapján kiemeljük a legérdekesebb különbségeket a két angol csatár németországi történetében.

  • Keegan ötszázezer fontba került a Hamburgban, Kane vételára ennek mintegy a kétszázszorosa, sajtóhírek szerint legalább százmillió eurót fizetett érte a Bayern München a Tottenhamnek.
  • Kane a nyári érkezése óta még mindig egy szállodai szobában lakik Münchenben. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Kane a város legdrágább luxusszállodájában, a Hotel Kempinskiben él, és a The Sun szerint éjszakánként tízezer fontba kerül a lakosztálya. Ezzel szemben az Origó szerint Keegan „alig elviselhető” körülmények között élt Hamburgban, ahol egy hotel 19. emeletén kapott helyet feleségével és juhászkutyáival, a szobához még egy erkély sem tartozott.
  • Keegant állítólag gyűlölték a saját csapattársai, miután kiderült, hogy a fizetése messze meghaladja az övükét. Egy bolti félreértés miatt még gúnyolni is kezdték, „Der faulte englander”-nek, azaz lusta angolnak nevezték. Ezen kezdetben gólokkal sem tudott enyhíteni, a negyedik Bundesliga-meccsén talált be először, az első 15 bajnokiján mindössze kétszer volt eredményes – Harry Kane bezzeg ugyanennyi találkozón már 15-ször ünnepelt a Bayernben. Keegan első idénye katasztrófa volt, a Hamburg 10. lett a bajnokságban , ő pedig csak hat gólt szerzett.

A következő idénytől aztán Günter Netzer lett a HSV edzője, aki rendet tett az öltözőben, aminek meglett az eredménye. A Hamburg 1979-ben német bajnok lett, Keegan is kinyitotta a gólcsapot, így lett a „lusta angolból” ünnepelt sztár, kétszeres aranylabdás Németországban.

Kane már most hős Münchenben, de az Aranylabdára csak akkor lehet esélye, ha BL-t nyer a Bayernnel.

Az Origó teljes cikke Kevin Keeganről itt olvasható.

Borítókép: Harry Kane szórja a gólokat a Bayern Münchenben (Fotó: EPA/Anna Szilágyi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.