Klopp a City elleni meccsre készülve: Csak az időnket pazaroljuk!

A Premier League elmúlt éveinek legfontosabb rangadójával, a Manchester City–Liverpool mérkőzéssel kezdődik meg szombaton az idény tizenharmadik fordulója. A vendégek menedzsere, Jürgen Klopp elégedetlenebb nem is lehetne ezzel a menetrenddel.

2023. 11. 24. 15:55
English Premier League - Liverpool vs Nottingham Forest Jürgen Klopp
epa10947531 Liverpool manager Juergen Klopp reacts during the English Premier League match between Liverpool and Nottingham Forest in Liverpool, Britain, 29 October 2023. EPA/PETER POWELL No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services' or as NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: PETER POWELL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpoolnak folyamatosan kijut „a jóból”, a válogatott szünetek után legkevésbé kedvelt időpontban, a forduló nyitómérkőzésén, azaz szombaton 13.30-kor lépnek pályára Jürgen Klopp vörösei. Ez rendre megesik a csapattal, jóval többször, mint a fő vetélytársakkal. Míg a sikeredző 2015-ös kinevezése óta gárdája már tizenháromszor lépett pályára ebben az időpontban, addig az említett időszakban a második legtöbbször játszó Tottenham Hotspurrel és Chelsea-vel ez mindössze hétszer fordult elő.

FIFA 2026 World Cup qualifiers - Uruguay vs. Bolivia Darwin Núnez Liverpool Klopp
Núnez kedden még Dél-Amerikában játszott, szombaton pedig már Klopp csapatában (Fotó: EPA/GastA3n Britos)

Az egyik fő probléma, hogy ilyenkor a Liverpool általában nem teljesít jól. A legutóbbi ilyen, az Everton elleni összecsapást ugyan megnyerték Szoboszlai Dominikék, de például az előző idényben egy 13.30-kor kezdődő mérkőzésükből sem került ki győztesen a Pool, három vereség mellett három döntetlen volt a mérlege.

 

Miért nem szereti Klopp a nap korai szakaszában rendezett meccseket?

Klopp már többször is felszólalt a korai meccskezdés ellen, mindhiába. A német menedzsert leginkább az zavarja, hogy a válogatott szünet után a messzi távolból visszatérő futballistáinak nincs elég idejük a regenerációra. Darwin Núneznek (Uruguay), Luis Díaznak (Kolumbia), Alisson Beckernek (Brazília) és Alexis Mac Allisternek (Argentína) keddről szerda virradóra még a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkön volt jelenése, majd a Liverpool hazarepítette őket Angliába, hogy csütörtökön már edzésre jelentkezzenek. Péntekenként pedig ilyenkor általában újra útra kelnek, hacsak szombaton nem hazai mérkőzés következik a Premier League-ben.

– Ha csak később kezdődik a meccs, akkor a srácok természetesen többet alhatnak, és bárkit megkérdeznek, elárulja, hogy az alvásnak rendkívül fontos szerepe van a regeneráció során – magyarázta még Klopp 2020-ban. Íme néhány további nyilatkozata:

– Miként tudnak egyáltalán egy ilyen meccset szombaton (ottani idő szerint – a szerk.) 12.30-ra időzíteni? Őszintén szólva azok, akik meghozzák ezeket a döntéseket, nem értik a futballt. Ez egy lehetetlen időpont.

– Az esti meccseket kedvelem. Szombat éjszaka az emberek nem járnak korán aludni, szóval az tökéletes időpont a futballmérkőzések megrendezésére. Sokkal kedvezőbb, mint délben focizni – délben éhes vagyok, de este 7.45-kor már nem!

 

Klopp panaszai viszont süket fülekre találnak, így most taktikát váltott. A Manchester City elleni csúcsrangadót felvezető sajtótájékoztatóján már egyszerűen nem volt kedve magyarázkodni.

– Nem elég jó az angol nyelvtudásom, szóval csak az én és az önök idejét fecsérelném azzal, ha megpróbálnám megértetni a véleményem önökkel. Thomas Tuchel nyugodtan elmagyarázta, mi a gond ezzel, erre egy német újság kirohanásról írt. Szó sem volt kirohanásról, de senki sem akarja meghallgatni, mit akarunk mondani. Úgyhogy tudják mit? Imádok 12.30-kor játszani! – ironizált a sikeredző.

A tanítványaira váró feladatról ennyit tett hozzá: – A szombati egy nehéz mérkőzés lesz, mivel az elmúlt években a világ legjobbjának számító csapattal nézünk szembe. És mint tudják, nem túl jó az eredménysorunk az Etihadben. Különösen erős csapatról van szó, ha sikerül megzavarnunk a játékukat, akkor lehet esélyünk, egyébként nem. Úgy érzem, hogy most kisebb a különbség a csapataink között, mint az előző idényben (legutóbb 4-1-re győzött a City – a szerk.), meg kell nyernünk a legfontosabb párharcokat a pályán.

A rangadó előtt a Manchester City 28 ponttal a Premier League tabellájának élén áll, a Liverpool – az Arsenallal karöltve – egy ponttal lemaradva a riválistól a második.

Borítókép: Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.