Nem csitul az F1-botrány, Sainz dühöng, szerinte a többi csapat kibabrált vele

Kettős Ferrari-siker született a Formula–1 idei utolsó előtti időmérőjén, Charles Leclerc szerezte meg a pole pozíciót a vasárnapi futamra Las Vegasban. Mögötte csapattársa, Carlos Sainz volt a második leggyorsabb a szombati kvalifikáción, ám a spanyol az előző napi botrányos büntetése miatt csak a 12. helyről rajtolhat majd a versenyen. Sainz nehezen fogta vissza magát az időmérőt követő sajtótájékoztatón, szerinte a többi csapat kampányolt ellene.

2023. 11. 18. 13:37
Formula One Las Vegas Grand Prix - Qualifying
epa10982071 Spanish Formula One driver Carlos Sainz Jr. of Scuderia Ferrari following the Qualifying session for the Formula 1 Las Vegas Grand Prix, in Las Vegas, Nevada, USA, 18 November 2023. The Formula 1 Las Vegas Grand Prix is held at the Las Vegas Strip Circuit on 18 November 2023. EPA/ETIENNE LAURENT Fotó: ETIENNE LAURENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kaotikusan indult a Las Vegasi Nagydíj hétvégéje az F1-ben, hiszen az első szabadedzésen Carlos Sainz egészen elképesztő hiba áldozata lett: a Ferrari megállt alatta, miután egy rosszul rögzített csatornafedél szikrázva nyársalta fel a padlólemezét. Az edzést piros zászlóval megállították, majd le is fújták, s bár nyilvánvalóan vétlen volt a pálya hibájából történt balesetben a Ferrari pilótája, mégis őt büntették meg. Az autó jelentősen sérült, az akkumulátort is cserélni kellett, emiatt tíz rajthelyes büntetést kapott a spanyol, ami sokakat megbotránkoztatott.

Formula One Las Vegas Grand Prix - Qualifying
Sainz, Leclerc és Verstappen volt a leggyorsabb Las Vegasban, mégsem lesz Ferrari első sor a futamon. Fotó: EPA/Etienne Laurent

Mindez még a szombati időmérő után is joggal dühítette Sainzot. A Ferrari nagyszerűen teljesített a kvalifikáción, az olasz istálló két versenyzője volt a leggyorsabb. A pole pozíciót végül Charles Leclerc szerezte meg, aki idén az ötödik alkalommal rajtolhat majd az első helyről, a monacói mögött Sainz mindössze 44 ezredmásodperccel lemaradva lett második. Az első sor helyett azonban mehet a 12. rajtkockába vasárnap a büntetése miatt.

Sainz: Rossz hangulatban vagyok, bár próbálom leplezni

– Jó lett volna pole-t szerezni, de ez most csak arról döntött volna, hogy a tizenegyedik helyről rajtolok a tizenkettedik helyett – nyilatkozta Sainz az időmérő után. – Nem fogok hazudni, még mindig nagyon csalódott vagyok a büntetés miatt. Rossz hangulatban vagyok, bár próbálom leplezni. Világos, hogy biztonsági probléma volt a pályával. Ez a probléma tönkretette az autómat. A szerelőimnek öt órát kellett egy teljesen új autó összerakásával tölteniük. Ennek tetejébe kapok egy tíz rajthelyes büntetést olyasmiért, aminek semmi köze nem volt hozzánk.

Sainz kiemelte, hogy az FIA kivételt tehetett volna velük a rendkívüli körülményekre tekintettel, s a fair play is ezt diktálta volna, ám mégsem tette meg, amiben szerinte a rivális csapatoknak is komoly szerepük volt, amelyek inkább a büntetéséért kampányoltak.

A két Ferrari-versenyző mögött a már világbajnok volt a harmadik leggyorsabb, így a Red Bull hollandja rajtolhat majd Leclerc mellől az első sorból. A második sor George Russellé (Mercedes) és Pierre Gasly-é (Alpine) lesz, míg a harmadik sor a két Williamsé lett, akik Alex Albon, Logan Sargeant sorrendben rajtolhatnak majd.

Hamilton: Borzalmas volt az időmérő, de ez van

Meglepetéseket is tartogatott az időmérő, már a Q1-ben kiesett mindkét McLaren, Oscar Piastri és Lando Norris is, a Q2-ben pedig a Mercedesszel, valamint Sergio Pérez a Red Bull-lal vérzett el.

Hamilton egy régi problémával magyarázta a korai kiesését, miután a tizedik rajthelyet megszerző hétszeres világbajnok csapattársa, Russell a második sorba került.

– Egészen borzalmas volt az időmérő, de ez van – fogalmazott Hamilton. – Egyszerűen nem volt tapadásom odakint, a gumik egész idő alatt nem működtek. Már régóta megvan nálam ez a probléma.

A vasárnapi futam magyar idő szerint 7 órakor rajtol (tv: M4 Sport). 

A rajtsorrend:
1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
2. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Pierre Gasly (francia, Alpine)
3. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
4. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
5. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
6. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
7. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri)
8. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
9. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
10. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

Borítókép: Carlos Sainz az időmérő után is maga alatt volt Las Vegasban a botrányos büntetése miatt (Fotó: EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.