Novak Djokovics ma este biztosan olasz-drukker lesz

Novak Djokovics három szettben 7:6, 4:6, 6:1-re nyert Hubert Hurkacz ellen a torinói ATP-világbajnokságon. A szerb ezzel még nem jutott tovább a csoportból, még azért kell szurkolnia, hogy a hazai pályán játszó olasz Jannik Sinner legyőzze a dán Holger Runét.

2023. 11. 16. 16:51
null
TENNIS-ITA-ATP-FINALS Fotó: TIZIANA FABI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torinói ATP-vb-n az életben maradásért küzdött az év végi világelsőségét a múlt hétvégén bebiztosító Novak Djokovics. Az előző fordulóban a hazai pályán játszó olasz Jannik Sinner ellen vereséget szenvedő Grand Slam-rekorder a Roger Federert nyugdíjazó lengyel Hubert Hurkaczt ellen lépett pályára az ATP-világbajnokságon. Djokovics számára csak a győzelem volt az elfogadható a hórihorgas, a megsérült Sztefanosz Cicipasz helyett beugró lengyel játékossal szemben.

Hubert Hurkacz    Fotó: AFP/TIZIANA FABI

Az első szettben a 225 kilométer/óra sebességgel adogató Hurkacz egészen a rövidítésig állta a sarat Djokoviccsal szemben, ott azonban előjött a 24 Grand Slam-győzelem összes rutinja. Djokovics lényegesen jobban összpontosított, okosan egyszerűsítette le a játékát, miközben ellenfele halmozta a ki nem kényszerített hibákat. A 2023-as éb egyik legjobb tie-breaket játszó teniszezője a rövidítésben összesen egy pontot tudott szerezni Djokovics ellen. 

A szerbnek elemi érdeke lett volna két játszmában diadalmaskodni a lengyel ellen, de ez nem jött neki össze. A folytatásban ugyanis 2:2-nél Hurkacz elvette a szerváját, és ez a brék kitartott a szett végéig, 6:4-gyel egyenlített a lengyel. Ezzel az is eldőlt, hogy hiába nyeri meg a mérkőzést Djokovics, ez sem feltétlenül garantálja neki a továbbjutást. A szettarányok figyelembevételével az ő sorsa majd később a Rune–Sinner találkozón dől el. 

A döntő szettben 2:1-nél jött a fordulat, a meglepően indiszponált lengyel belegabalyodott a saját adogatásába, és ezt Djokovics, aki szintén nem a tőle megszokott fordulatszámon pörgött, ügyesen ki is használta. 4:1-nél is megvolt ugyanerre a lehetősége, és ezt ki is használta. 2 óta 2 perc játék után, kettős brékelőnyben adogatott a győzelemért. Megoldotta a feladatot, de a győzelme pillanatában még nem tudhatta, hogy a sikerével bebiztosítja-e a továbbjutását.

ATP-vb, Torinó: Djokovics (lengyel)–Hurkacz (lengyel) 7:6 (7-1), 4:6, 6:1.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.