Szoboszlainak bánatot okozott barátja rekordja

Erling Haaland rekordot érő góljával került előnybe a Manchester City a Liverpool ellen a Premier League 13. fordulójának szombati nyitómérkőzésén. Trent Alexander-Arnold kiegyenlített a második félidőben, 1-1-es eredménnyel zárult az angol csúcsrangadó, Szoboszlai Dominik és társai egy ponttal távoztak a címvédő otthonából.

2023. 11. 25. 14:28
Erling Haaland Liverpool Manchester City Szoboszlai Dominik Premier League
Manchester City's Norwegian striker #09 Erling Haaland celebrates scoring the opening goal during the English Premier League football match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on November 25, 2023. (Photo by Darren Staples / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas irammal, Manchester City-fölénnyel kezdődött a mérkőzés, a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool csak elvétve jutott át a felezővonalon az Etihad Stadionban. Így nem jelentett meglepetést, hogy a kapusok közül először Alissonnak kellett nyújtózkodnia egy labda után – igaz, a brazil hálóőr magának „kereste a bajt”. Eladta a labdát, majd Phil Foden célozta meg a vendégek kapuját, de a középre tartó lövés nem okozott nagy gondot Alissonnak.

Haaland Szoboszlai Premier League Liverpool Manchester City
Szoboszlai Dominik sem tudta megfékezni Erling Haalandot Fotó: AFP/Darren Staples

Ezt követően a Liverpool és Darwin Núnez percei következtek. Negyedóra elteltével Mohamed Szalah beadása után az uruguayi csatár fejese a léc alá tartott, Ederson bravúrral a kapu mellé tolta a labdát. Röviddel később Szoboszlai Dominik találta meg remek passzal Núnezt, de a labdaátvétellel gondjai akadtak a társnak.

Az előzetes hírekkel ellentétben Nathan Aké is bevethető állapotban volt a Manchester Citynél, Pep Guardiola a kezdőcsapatba is nevezte őt. A holland védő pedig ezt egy gólpasszal hálálta meg a 27. percben. Alisson elcsúszott a kirúgás közben, Aké kaparintotta meg a labdát, majd az álmos Liverpool-játékosok között várakozó Erling Haalandhoz továbbított, aki a tizenhatos vonaláról kilőtte a bal alsó sarkot. 

A norvég sztárcsatár 48. Premier League-mérkőzésén az ötvenedik gólját rámolta az ellenfelek kapujába – ennél kevesebb meccsen senki sem érte el ezt a mérföldkövet. Szoboszlai Dominik minden bizonnyal nem bánta volna, ha barátja egy meccsel később jut el félszázig...

A Liverpool mindent megtett az egyenlítésért, de Szoboszlai előkészítése után Núnez csak az oldalhálót találta el, Szoboszlai közvetlenül a szünet előtt leadott távoli lövésével pedig Ederson könnyedén megbirkózott, így egygólos City-fórral zárult az első félidő.

 

Egyenlítés – már Szoboszlai nélkül

A folytatás utáni első tíz percben nem módosult az eredmény, a vendégcsapatot irányító Jürgen Klopp ezért változásokat eszközölt, Curtis Jonest Ryan Gravenberch, Diogo Jotát Luis Díaz váltotta, de a német edző bánatára ezek után sem változott túl sokat a játék képe. Sőt, a Citynek akadt több helyzete, a 65. percben kezezés miatt reklamáltak a hazai játékosok, büntetőt viszont nem kaptak. Három perccel később ennek ellenére is gólt szereztek, Rúben Dias volt eredményes, ám az Alisson elleni szabálytalanság miatt érvénytelenítették a találatot.

Szoboszlai Dominikot a 73. percben lecserélte Klopp, így már csak a kispadról láthatta, hogy Trent Alexander-Arnold kiegyenlít a 80. percben, az angol kiválóság Szalah passza után, tizennégy méterről lőtte ki a jobb alsót.

A végjáték is sok izgalmat tartogatott, de több gól már nem született, az 1-1-es döntetlen értelmében a Manchester Citynek megszakadt a hazai győzelmi szériája, nem sikerült beállítania a Sunderland rekordját. A bajnoki címért zajló verseny pedig még szorosabb lett, az élen álló, 29 pontos Manchester Cityt és a második, 28 ponttal rendelkező Liverpoolt a 13. forduló végére az Arsenal és a Tottenham Hotspur is átugorhatja.

 

Ismét négy gólt kapott a Chelsea

Az előző fordulót követően, amikor a Manchester Cityvel játszott közönségszórakoztató, 4-4-re végződött mérkőzést, szombaton is négy gólt kapott a Chelsea. Most azonban csak egy válaszgólra futotta a londoniaknak, így 4-1-re kikaptak a Newcastle Unitednál vendégeskedve.

A Bournemouth a tizedik fordulóig nem győzött az idényben, de ha egy üzlet beindul... A legutóbbi négy bajnoki mérkőzésükből hármat megnyertek Kerkez Milosék, szombaton a Sheffield United otthonából is elhozták a 3 pontot. A magyar válogatott védő ezúttal a kispadon kezdett, a szünetben cserélték be a 3-1-re végződött találkozón.

Premier League, 13. forduló:
Manchester City–Liverpool 1-1 (1-0)
gólszerzők: Haaland (27.), ill. Alexander-Arnold (80.)

szombat:
Burnley–West Ham United 1-2 (0-0)
Luton Town–Crystal Palace 2-1 (0-0)
Newcastle United–Chelsea 4-1 (1-1)
Nottingham Forest–Brighton 2-3 (1-2)
Sheffield United–Bournemouth 1-3 (0-2)
Brentford–Arsenal 18.30 (tv: Spíler 1)

vasárnap:
Tottenham Hotspur–Aston Villa 15.00 (tv: Match 4)
Everton–Manchester United 17.30 (tv: Spíler 1)

hétfő:
Fulham–Wolverhampton Wanderers 21.00

Borítókép: Erling Haaland rekordot döntött a Premier League-ben (Fotó: AFP/Darren Staples)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.