„Magyarország díszes limlomja nem veri meg Angliát”

November 25. a magyar futball napja az 1953-as, Anglia ellen aratott 6-3-as siker emlékére, azonban a sikert hosszú évekig nem övezte nagy tisztelet itthon. Ez persze sokkal inkább politikai, semmint sportszakmai szempontok miatt történt, miután az Aranycsapat több tagja 1956 után külföldön folytatta karrierjét.

Forrás: Origó Sport2023. 11. 25. 11:14
angol magyar labdarúgó-válogatott 6:3 évszázad mérkőzése
Fotó: AFP/Thaly Zoltán Jr.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Aranycsapat 1952-ben, a helsinki olimpián szolgált rá nevére, ám az ottani bajnoki címnél sokkal többet emlegetett siker az 1953-as, Anglia elleni 6-3-as győzelem, amelyet az évszázad mérkőzéseként ismerünk, s 1993 óta a magyar válogatott akkori sikerének emlékére annak évfordulóját, november 25-ét a magyar labdarúgás napjaként ünnepeljük. Nem volt azonban mindig ennyire fontos a hazai sajtóban, hogy megemlékezzenek az Aranycsapat bravúrjáról.

Magyarország Aranycsapat
Magyarország válogatottja, az Aranycsapat nagy győzelmet aratott hetven éve, Londonban (Fotó: AFP/Staff)

Az talán közismertebb, hogy a mérkőzés előtt az angolok nem tartották túl sokra a magyar csapatot. Persze várták a mérkőzést a kontinens legerősebb csapata ellen, de még mindig dolgozott az angolokban az a felsőbbrendűségi érzés, aminek hatására az első világbajnokságoktól távol maradtak.

Magyarország díszes limlomja nem veri meg Angliát

– idézi a meccs előtti egyik angol szalagcímet összeállításában az Origó.

Az eredmény ismert, a 6-3-as győzelem pedig természetesen „az imperializmusra mért csapás” visszhangot kapta meg itthon, verseket írtak a tiszteletére, egy évvel később viszont már nem emlékeztek meg róla.

Az ok ekkor még az Aranycsapat 1954-es világbajnoki döntőben elszenvedett váratlan veresége volt, két évvel később viszont már az 1956-os forradalom után külföldön maradt játékosok miatt nem lehetett írni az évtized elején még világverő magyar válogatottról.

Az éveken át tartó csend csak az 1970-es években tört meg, először Hofi Géza humorista merte emlegetni Bozsikékat, majd a 6-3-as győzelem huszonötödik évfordulóján döntött úgy a Népsport, hogy hosszabb összeállításban emlékezik még az évszázad mérkőzéséről. Sebes Gusztáv, az Aranycsapat szövetségi kapitánya elemezte visszamenőleg, hogy miként állította össze a magyar válogatottat.

„Nem akartam hinni a szememnek, olyan csend fogadott az öltözőben, mintha kikaptunk volna. Inkább meghatott, mint vidám volt a hangulat, mintha a játékosok csak akkor kezdték volna megsejteni, hogy milyen nagy dolgot vittek végbe. Feledhetetlen, csodálatos nap volt.” – idézte fel akkor Sebes. Mintha a játékosok előre tudták volna, hogy a sikerükről évtizedeken át hallgatnak majd a hazai sajtóban.

Ezután már az enyhülés évei következtek, 1981-ben Puskás Ferenc is hazalátogatott, először azóta, hogy a Real Madrid színeiben parádézott. 1993-ban pedig a magyar labdarúgás napja lett november 25-e.

Az Origó teljes összeállítása ITT olvasható.

Borítókép: Kivonul a magyar és az angol válogatott a Wembley gyepére (Fotó: AFP/Thaly Zoltán Jr.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.