„Dibusz Dénes a Fradi lelkiismerete” – a nagy előd a Fiorentina-meccs előtt

Ma már egyértelműen Dibusz Dénes az ország legjobb kapusa, állítja Szűcs Lajos, aki a Fradi korábbi korszakos nagy kapusegyénisége volt. Szerinte Dibusz mindig győzni akar, és emiatt nemcsak vezére, hanem lelkiismerete is lett a csapatnak. Szűcs Lajos lapunknak elmondta, hogy a csütörtöki, Fiorentina elleni sorsdöntő meccsen a győzelem is meglehet, de reméli, hogy a továbbjutáshoz szükséges döntetlen legalább összejön, az NB I-ben pedig annak ellenére sem kérdés a Fradi újabb bajnoki címe, hogy a Paks tölti a telet az élen.

2023. 12. 14. 4:45
DIBUSZ Dénes
Felcsút, 2023. november 26. Dibusz Dénes, a Ferencvárosi TC kapusa a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában játszott Puskás Akadémia FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a felcsúti Pancho Arénában 2023. november 26-án. A mérkõzés 1-1-es döntetlennel zárult. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bizonyos szempontból ő már a lelkiismerete is a Fradinak, mert igazi versenyzőtípus, aki mindig győzni akar, és ha nem jön össze, az borzasztóan zavarja, emiatt először magában és a csapatban keresi a hibát – így fogalmazott olykor ritkaságszámba menő őszinteségéről érdeklődésünkre Szűcs Lajos.

DIBUSZ Dénes; ABENA, Myenty; CVETKOVIC, Mihajlo;
Dibusz Dénes minden szinten vezér a Fradi életében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– El sem tudnám képzelni, hogy más legyen a Fradi csapatkapitánya – tette hozzá. – Intelligens és vezéralkat. Ki merem jelenteni, hogy Dénes az ország legjobb kapusa. Bizonyította ezt már a válogatottban és a Fradi nemzetközi meccsein is.

Reális a győzelem Dibusz Déneséknek?

Dibusz Dénes nem először fogalmazott önkritikusan, miután a Ferencváros az elmúlt hétvégén 3-2-es vereséget szenvedett a Paks ellen, és ezzel eldőlt, hogy nem a címvédő, hanem a tolnai csapat lesz az őszi bajnok az NB I-ben. A csapatkapitány őszinteségére különösen nagy szükség lehetett most, hiszen a bajnokságban a tavasszal még van ideje javítani Dejan Sztankovics együttesének, de a Konferencia-ligában négy nappal a paksi fiaskó után muszáj teljesíteni, mert a Fiorentina elleni utolsó csoportmeccs a Fradi továbbjutásáról vagy kieséséről dönt.

– Sok kritikát kap a Fradi az utóbbi időben az NB I-es botlások miatt – állapította meg Szűcs Lajos. – Elég sok sérülés is nehezítette az edző dolgát, és talán azok a játékosok, akik szerepet kaptak, jobban ki voltak hegyezve a nemzetközi meccsekre. Szerintem van annyira erős a keret, hogy a továbbjutáshoz minimálisan szükséges egy pontot be tudja gyűjteni a Fiorentina ellen. Sőt én azt mondom, hogy a három pont itthon tartására is van jó esély a közönség segítségével.

Újpest-szurkolókkal szövetkezik a Fiorentina

A Fradi kapuját 1999 és 2005 között védő Szűcs szerint arra nem lehet alapozni, hogy a már biztos továbbjutó Fiorentina félvállról veszi az Üllői úti meccset, mindenképpen kemény mérkőzés vár Dibuszékra.

– Igaz, hogy a Fiorentinának is itt az év vége, a játékosaiknak sok meccs van a lábukban, az ő továbbjutásuk már biztos, így benne van a pakliban, hogy kímélik néhány alapemberüket. Ugyanakkor aki ilyenkor esélyt kap, az mindig bizonyítani akar, és azt se felejtsük el, hogy presztízse is van a meccsnek. A Fiorentina lila-fehér csapat, és azt Firenzében is tudják, hogy a Fradinak milyen a viszonya az itteni lila-fehérekkel – utalt az Újpesttel szembeni ellentétre Szűcs.

Hogy nem minden alapot nélkülöző a felvetése, azt bizonyítja, hogy olasz lapértesülések szerint a mintegy ezer Fiorentina-szurkolóhoz Újpest-drukkerek is csatlakoznak a Groupama Arénában, és közösen szurkolnak majd – írta meg az Origó.

Szűcs Lajos nem lesz ott a lelátón

– Nem kell ecsetelnem, hogy Fradi-érzelmű ember vagyok, szívem szerint a helyszínen szurkolnék a Fiorentina ellen, de Vecsésen edzést tartok az utánpótlásban, így annak is örülök, ha a kezdésre hazaérek, és a tévében meg tudom nézni a teljes meccset.

Szűcs Lajos zárásként megjegyezte, hogy nemcsak a Fiorentina ellen, hanem az NB I-ben sem félti a Ferencvárost: – Továbbra is azt mondom, nem az a kérdés, hogy a Fradi újra bajnok lesz-e, hanem az, hogy mekkora különbséggel szerzi meg az aranyat.

Hogyan juthat tovább a Fradi?

Ha legyőzi a Fradi a Fiorentinát, akkor csoportelsőként továbbjut a Konferencia-liga F csoportjából. Ha döntetlent játszik, akkor a második helyen ugyancsak biztosan továbbjut az olasz csapat mögött. Ha kikap, akkor már a Genk kezében van a sorsa, amelynek a csoport másik meccsén mindenképpen nyernie kell a szerb Csukaricski ellen. De még a Fradi-vereség és a Genk-győzelem sem eredményezi automatikusan a magyar bajnok kiesését.

Mivel a belgák elleni mindkét meccs döntetlennel ért véget, azonos pontszámnál első körben az összesített gólkülönbség, majd a több szerzett gól rangsorol. Jelenleg mindkét mutatóban a Fradi áll jobban (8–5 vs. 6–5), de nem annyival, hogy ez ne változhata a Genk javára.

Ha a pontok, a gólkülönbség és a szerzett gólok száma is egyenlő lesz, akkor a következő valóban rangsoroló tényező a fegyelmi pontok lehetnek a két csapat között, ami a kapott sárga és piros lapokból jön össze. Ebben a Fradi már jelentősen jobban áll, csak 12 „büntető”-pontja van, míg a Genknek 18.

Így vagy úgy, eldől a továbbjutás kérdése.

Konferencia-liga, csoportkör, F csoport, 6. (utolsó) forduló, csütörtök:
Genk (belga)–Csukaricski (szerb) 18.45
Ferencváros–Fiorentina (olasz) 18.45 (tv.: M4 Sport)

Az állás:
1. Fiorentina 11 pont – már továbbjutott
2. Ferencváros 9
3. Genk 6
4. Csukaricski 0

Borítókép: Szűcs Lajos el sem tudná képzelni, hogy ne Dibusz Dénes legyen a Fradi csapatkapitánya (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.