Kikapott a Fradi, az élen telel a Paks az NB I-ben

Meglepte a Paks a Ferencvárost, negyedóra alatt kétgólos vezetést szerzett, s a címvédő már csak azért sem tudott egyenlíteni, pláne fordítani, mert Makreckis kiállítása miatt emberhátrányba került. A Paks végül 3-2-re nyert, így négypontos előnyre tett szert a címvédő előtt, tehát az idei utolsó, 17. forduló eredményeitől függetlenül elsőként várhatja a téli szünetet.

2023. 12. 10. 18:46
Paks, FTC, rangadó, Ferenváros,
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázott, fázott éppen eleget a paksi pálya az elmúlt napokban, mégis jó állapotban, harcra készen várta a rangadót. Ugyanez a hazai drukkerekről már nem mondható el. Miként országszerte általában, Pakson is a Ferencváros elleni mérkőzés az év fénypontja, ehhez képest bőven akadtak üres helyek a lelátón a hazai szektorokban. Hiába, a hideg sokakat elriasztott, s azok sem készültek fel rá kivétel nélkül, akik a helyszínen nézték meg a meccset. Böde Dániel sietett a fagyoskodók segítségére, szétosztott néhány takarót a kezdés előtt. Megtehette, mert csupán csereként várta a meccset. 

Paks FTC, Varga Barnabás, Papp Kristóf, rangadó, őszi első
A paksi vezető gól. Papp Kristóf fejesét dermedten nézi (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

Ugyanúgy, mint a korábbi paksi, immár ferencvárosi kedvenc, Varga Barnabás, aki sérüléséből felépülve nem került be egyből a kezdőbe; majd talán csütörtökön a Fiorentina ellen.

Csupa magyar – egy magyar

Így állt fel a két csapat.
Paks: Szappanos – Szélpál, Kinyik, Szabó J. – Kovács, Papp, Horváth, Mezei, Osváth – Könyves, Hahn
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Aaneba, Cissé, Civic – Gojak, Besic – Marquinhos, Abu Fani, Zachariassen – Pesic

A Paks tehát, mint mindig, ezúttal is csupa magyar játékossal állt fel, a Ferencvárosban viszont Dibusz Dénes volt az egyetlen hazai játékos, miként az különösen a Rebrov-érában gyakran megtörtént.

Abena nincs, Aaneba nagyot hibázott

A 8. percben Gojak hevesen reklamált Andó-Szabó játékvezetőnél, merthogy szerinte a szerelése után nem járt szöglet a paksiaknak. Nem is sejthette, mennyire fontos döntést hozott a spori: a sarokrúgás után ugyanis Papp Kristóf csúsztatott Dibusz kapujába, vezetést szerzett a Paks (1-0).

A 15. percben pedig már 2-0-ra vezetett a hazai csapat. Egy pontatlan paksi indítást Aaneba kísérhetett haza, ám nagyot hibázott, röviden gurított Dibusz felé, Könyves köszönte, lecsapott a labdára, és közelről a hosszúba helyezett (2-0). Abena kidőlése még ezen a meccsen is sokba került a Ferencvárosnak.

A Fradi próbálkozott a folytatásban, olykor tűzijátékot rendezett Szappanos kapuja előtt, de nem tudott betalálni. Ugyan Hahn Jánost sérülés miatt le kellett cserélni (Szabó Bálint állt be a helyére), de a Paks így is megtartotta kétgólos előnyét és nyugodtan várhatta a második félidőt.

 

Varga Barnabás szűk félórát kapott

Dejan Sztankovics a szünetben Abu Fani helyett Katona Bálintot küldte be, majd a 67. percben hármas cserére szánta rá magát, beküldte Varga Barnabást. Nyomott a Fradi, s a 70. percben szépített. Marquinhos a 16-osról tekert mesterien a bal felsőbe (1-2).

Paks, FTC, Makreckis, kiállítás
Makreckis elvesztette a fejét, ami sokba került a Fradinak (Fotó: Csudai Sándor)

Az FTC nem sokáig örülhetett a gólnak. Makreckis a második félidőben végig nagyon idegesen játszott, a 77. percben megkapta a második sárga lapját, vele a pirosat. Modani sem kell, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta a csapatát.

A Paks élt a lehetőséggel. A 84. percben Kovács Krisztián ügyesen lépett be Katona elé, ahogy mondani szokás, megvolt a kontakt. Így is véleményes volt a büntető, Andó-Szabó megadta, a VAR nem bírálta felül (3-1).

Ezzel eldőlt, gondolhattuk. Mégis izgalmas lett a hajrá. A 89. percben a paksi kapu előtti kavarodás végén, amiben a vendégek részéről Marquinhos és Varga Barnabás is benne volt, Lisztes emelte közelről a hálóba a labdát (3-2).

Nem is változott az eredmény, 3-2-re nyert a Paks, és az őszi zárófordulótól függetlenül az élen telelhet.

Labdarúgó NB I, 16. forduló

Péntek
Puskás Akadémia–Kecskemét 3-0 (1-0), Felcsút, Pancho Aréna, 1000 néző, jv.: Karakó, gólszerzők: Colley (22.), Nagy Zs. (69., 89.)

Szombat
MTK Budapest–Debreceni VSC 2-1 (1-0),  Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2000 néző, jv.: Bognár, gólszerzők: Thian (33.), Stieber (84.), illetve Szécsi (50.)
ZTE–Újpest 1-1 (0-0), Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 1755 néző, jv.: Bogár, gólszerzők: Medgyes (86.), illetve Ambrose (50.)

Vasárnap
Kisvárda–Diósgyőr 1-2 (0-1), Kisvárda, Várkerti Stadion, 1841 néző, jv.: Csonka, gólszerzők: Camaj (90+5.), illetve Pozeg Vancas (41. – 11-es), Acolatse (85.)
Mezőkövesd–Fehérvár 0-2 (0-0), Mezőkövesd, 1527 néző, jv.: Vad II, gólszerzők: Kodro (90+5.– 11-es), Christensen (90+7.)
Paks–Ferencváros 3-2 (2-0), Paks–Ferencváros 3-2 (2-0). Paks, 4201 néző, v.: Andó-Szabó. Gólszerzők: Papp (8.), Könyves (15.), Szabó B. (85., 11-esből), illetve Marquinhos (69.), Lisztes (87.). Kiállítva: Makreckis (77.).

Borítókép: Papp Kristófot ünneplik gólja után a paksiak (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.