Dejan Sztankovics, a „varázsló” emiatt aggódik a Fradi–Fiorentina előtt

Gyakorlatilag élet-halál csata vár a Ferencváros futballcsapatára a Fiorentina elleni utolsó körös Konferencia-liga meccsen csütörtök este (18.45), amikor a magyar bajnok továbbjutással és kieséssel is zárhatja a csoportkört. A döntetlen papíron mindkét csapatnak jó lenne, de Dejan Sztankovics ezt a lehetőséget meg sem akarja hallani, mint mondta, még videójátékban a gyerekeit sem hagyta győzni soha, mindig nyerni akar. A Fradi vezetőedzőjét jelenleg azonban a sérülések aggasztják, szerinte most varázslónak kellene lennie.

2023. 12. 13. 15:01
STANKOVIC, Dejan
Leskovac, 2023. december 1. Dejan Stankovic, a Ferencváros vezetõedzõje a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában játszott Cukaricki - Ferencvárosi TC mérkõzés utáni sajtótájékoztatón a szerbiai Leskovacban 2023. december 1-jén. A Fencváros 2-1-re gyõzött a szerb csapat ellen. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor a gyerekeimmel PlayStationön játszottam, még őket sem hagytam nyerni soha, a pályán még a saját testvérem is ellenfél, akit le akarok győzni. Csináljunk úgy, mintha ez a kérdés el sem hangzott volna – így válaszolt Dejan Sztankovics, a Fradi vezetőedzője a Groupama Arénában tartott szerdai sajtótájékoztatón arra a felvetésre, hogy a döntetlen papíron mindkét csapatnak jó lenne a Fiorentina elleni meccsen.

STANKOVIC, Dejan
A Fradi edzője, Dejan Sztankovics szerint a Fradi csakis győzelemre játszik (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek szerint tehát a Fradi nem érné be az olaszok ellen egy újabb döntetlennel, miután Firenzében 2-2-t ért el októberben. Pedig az iksz már elég lenne a biztos továbbjutáshoz a tavaszi egyenes kieséses szakaszba, a már biztos továbbjutó Fiorentina pedig azért lehetne elégedett vele, mert megőrizné az első helyét a csoportban, amit a Fradi sikere esetén még el is veszíthet. Ha viszont Sztankovics együttese kap ki hazai pályán, és a másik mérkőzésen a Genk legyőzi a Csukaricskit, még ki is eshet. 

A vereség tehát az F csoport mindkét F kezdőbetűs csapatának sokba kerülne az utolsó fordulóban, Sztankovics mégsem írná alá előre a döntetlent.

Pedig a Fradi nincs a legjobb passzban, novembertől kezdve sok pontot elhullajtott az NB I-ben, az elmúlt hétvégén a paksi vereségével pedig eldőlt, hogy biztosan nem tölti az élen a téli szünetet, amelyben a tolnai kiscsapat mögé szorul. A Fradi erőltetett menetben van, a novemberi válogatott szünet óta három-négy naponta játssza a meccseit, a Fiorentina elleni a hatodik lesz ebben a sorozatban, amely vasárnap a ZTE ellen az NB I-ben zárul.

Sztankovics: Ilyen helyzetben varázslónak kell lenni

– Az edzőnek ilyen esetben varázslónak kell lennie, aki ráveszi a játékosokat, hogy kitartsanak és megfelelően teljesítsenek – fogalmazott Sztankovics. – Engem most az aggaszt, hogy legutóbb csak tizennégy játékossal tudtam edzeni, akik közül hárman kiesnek Tokmac, Baráth és Gojak személyében. Szóval most azon kell dolgoznunk, hogy a sérültek játékra készek legyenek. Fontos, hogy higgyünk magunkban. Az utóbbi időben többet adtunk, mint amennyit kaptunk a futballtól, ilyen minden csapat életében van, a Fiorentina is megtapasztalhatta az előző idényben.

Sztankovics szerint a korábbi firenzei meccsen a Fradi 60-65 percig kiváló teljesítményt nyújtott (addig 2-0-ra vezetett), de szerinte a Fiorentina másként készül a mostani találkozóra.

– Úgy éreztem, hogy az első meccsen alábecsültek minket, és a Fiorentina hozzáállása most biztosan másmilyen lesz – jósolta Sztankovics. – Kemény csatára számítok, nagy kihívás egy ilyen erős csapat ellen játszani, de épp ezért szeretjük a futballt. A Fiorentinán már nincsen nagy nyomás, hiszen biztosan továbbjutott, felszabadultabb lehet, kipróbálhat olyan dolgokat is, amiket mi most nem engedhetünk meg magunknak.

Zachariassen: Le kell vonni a tanulságokat a paksi meccsből

Sztankovics mellett a Fradi norvég középpályása, Kristoffer Zachariassen vett részt a sajtótájékoztatón, aki megerősítette, hogy csak a győzelem jöhet szóba, ha őket kérdezik. – Le kell vonnunk a tanulságokat a paksi vereségből, és már csak a Fiorentinára koncentrálunk. Nagyszerű csapatról van szó, de már bizonyítottuk, hogy hazai pályán bárki ellen tudunk nyerni, szóval győzelemre játszunk – jelentette ki Zachariassen.

A Fradi tavaly csoportgyőztesként jutott tovább az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába, most a Fiorentina legyőzésével ugyanezt vihetné véghez a harmadik számú európai kupában. De ha véletlenül mégis döntetlen lesz a vége, vélhetően azt se fogja bánni senki.

Borítókép: Dejan Sztankovics úgy véli, neki most varázslónak kell lennie (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.