A szuperszámítógép szerint ekkora Szoboszlai esélye az angol bajnoki címre

Ötven százalékkal csökkent a Manchester City esélye az angol bajnoki címre, ugyanakkor Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool jelentősen erősödött a Premier League első helyéért folytatott versenyfutásban. Mindezt a futballstatisztikákkal foglalkozó Opta által üzemeltetett szuperszámítógép számolta ki. A mesterséges intelligencia pontosan megmondta, mekkora jelenleg Szoboszlai esélye arra, hogy az első angliai idényében bajnok legyen.

2023. 12. 19. 13:00
English Premier League - Liverpool vs Manchester United
epa11034557 Dominik Szoboszlai of Liverpool reacts after his shot went wide during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Manchester United, in Liverpool, Britain, 17 December 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző idényben a Manchester City tarolt, nemcsak Angliában, hanem Európában is. Pep Guardiola csapata megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is, így nem volt meglepetés, hogy a jelenleg zajló szezon előtt az Opta által üzemeltetett szuperszámítógép úgy vélte, a City címvédése szinte auutomatikus lesz az angol bajnokságban, sem az Arsenal, sem a többek közt Szoboszlai Dominikkal erősítő Liverpool nem lesz képes megállítani. Azóta korrigálta a saját számítását a szuperszámítógép.

English Premier League - Liverpool vs Fulham
a szuperszámítógép szerint angol bajnok lehet a Liverpool mezében (Fotó: EPA/Tim Keeton)

A Daily Mail számolt be róla, hogy a szezon előtt a mesterséges intelligencia 90,2 százalékos esélyt adott a Manchester City címvédésére, ami igencsak magabiztos, nem sok kétséget hagyó jóslatnak minősült. Az előző idényben ezüstérmes Arsenal mindössze 4,1 százalékot kapott, a keretét a nyáron átalakító Liverpool 3,5 százalékot, a minden idény előtt a szebb napjai után sóvárgó Manchester United pedig 1,7 százalékot.

Azóta eltelt a 38 fordulós Premier League idényből 17 kör, és a szuperszámítógép most újrakalkulálta az esélyeket a bajnoki címre. Jelentősen változott a helyzet.

Szoboszlai és a Liverpool bajnokesélyessé lépett elő

Továbbra is a Manchester City a legesélyesebb, de mintegy ötven százalékot vesztett, már csak 39,3 százalékot adnak a végső sikerére. Tekintettel arra, hogy eközben az Arsenal (29,9 százalék) és a Liverpool (23,6 százalék) esélye nagy mértékben növekedett, immáron háromesélyesnek nevezhető a Premier League a szuperszámítógép szerint.

Szoboszlai Dominik tehát a mesterséges intelligencia szerint akár már az első angliai idényének a végén bajnoki címet ünnepelhet – erre az idény előtt kevés esély látszott a gép szerint.

A City élvezi a szuperszámítógép bizalmát, a Villa nem

A korrekció valamilyen szinten tükrözi az idény jelenlegi állását, hiszen az Arsenal 39 ponttal az élen áll, a Liverpool és az Aston Villa következik 38-38 ponttal, majd a Manchester City 34 ponttal. A számítógép szerint a címvédő a negyedik helye ellenére képes lesz javítani, ugyanakkor az Aston Villát nem tartja nagy bajnokesélyesnek, mindössze 6,8 százalékot ad neki.

Borítókép: Szoboszlai Dominik és a Liverpool esélyei megnőttek az angol bajnoki címre (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.