A VAR megszegte a saját szabályait, Szoboszlaiékat is érinti az eset + videó

A Premier League 18. fordulójának péntek esti mérkőzésén az Aston Villa 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Sheffield United ellen, így átmenetileg sem tudott a tabella élére állni. Ebben nagy szerepet játszott egy példátlan VAR-ítélet: Leon Bailey gólja az egész meccsen óriási mezőnyfölényben játszó Villa vezetését jelentette volna, ám Anthony Taylor a monitornál töltött idő után visszavonta a találatot. Az Aston Villa emellett két tizenegyest is számonkért a játékvezetőn.

2023. 12. 23. 8:02
Aston Villa v Sheffield United Premier League 22/12/2023. Leon Bailey of Aston Villa celebrates during the Premier Leagu
Aston Villa v Sheffield United Premier League 22/12/2023. Leon Bailey of Aston Villa celebrates during the Premier League match between Aston Villa and Sheffield United at Villa Park, Birmingham, England on 22 December 2023. Birmingham Villa Park West Midlands England Editorial use only DataCo restrictions apply See www.football-dataco.com , Copyright: xRyanxBrownex PSI-18690-0141No Use Switzerland. No Use Germany. No Use Japan. No Use Austria Fotó: IMAGO/Pro Sports Images via Reuters/Ryan Browne Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

csapata, a Liverpool szombat este a Premier League élére állhat, ha nyer az Arsenal elleni rangadón. Ez akkor is igaz lett volna, ha péntek este az Aston Villa hozza a papírformát, és nyer a Sheffield United ellen, ám ebben az esetben a Liverpool–Arsenal mérkőzést még a Villa várta volna az első helyről. A birminghamiek óriási mezőnyfölényben játszottak, és több játékvezetői ítéletet kifogásolhattak a mérkőzés után. A VAR-szobában ülők a sok vitát generáló VAR-technológia eddigi szabályait is megszegték.

Aston Villa v Sheffield United - Premier League - Villa Park Referee Anthony Taylor attempts to take control after Aston VAR
Anthony Taylor szabálytalan VAR-vizsgálat után vette el az Aston Villa gólját (Fotó: IMAGO/PA Images/Mike Egerton)

Az Aston Villa szurkolói két tizenegyest is számonkértek a játékvezetőn. Az egyik esetben egyértelműen jó döntés született, a sheffieldi játékos fejéről pattant a saját kezére a labda, az Ollie Watkins ellen lökés már kérdésesebb.

Igazán azonban a meg nem adott gól okozott felháborodást.

„A VAR tönkretette a karácsonyt”

A labdát 78 százalékban birtokolta az Aston Villa, s az 59. percben úgy tűnt, a viszonylag kevés helyzettel járó mezőnyfölény góllá érett: Leon Bailey talált a vendégek kapujába. Anthony Taylor azonban a VAR-vizsgálat után visszavonta a találatot.

Az Aston Villa szöglete után alapos tülekedés volt a tizenhatoson belül, s Jacob Ramsey megfogta a sheffieldi kapus, Wesley Foderingham karját. Már az is kérdéses, hogy miért pont ez volt a lefújt szabálytalanság, s nem az, ahogy előtte Ramsey mezét meghúzták.

Az igazi bökkenő azonban az, hogy a VAR megszegte a saját szabályait. Az utólag lefújt szabálytalanság után ugyanis kétszer is gazdát cserélt a labda, a Premier League oldalán pedig világosan szerepel: „A VAR csak azt a támadási labdabirtoklási fázist vizsgálja, amelyik a büntetőhöz vagy a gólhoz vezetett.”

A Sheffield az eset után megszerezte a labdát, mielőtt az utólag megítélt szabálytalanságtól teljesen függetlenül elveszítette azt.

Az Aston Villa tizenöt megnyert hazai meccs után veszített pontot a Villa Parkban, egyes hazai szurkolók szerint a VAR nemcsak a győzelmi sorozatot, hanem a karácsonyt is tönkretette.

Unai Emery, a váratlanul jól szereplő Aston Villa vezetőedzője idáig természetesen nem ment, nem borult ki, de azért elmondta a véleményét az esetről.

– Mindig elfogadom a VAR-döntést, de ma szükségtelen volt a visszanézés. A gól már a második akcióból született, és szerintem szabálytalanság sem történt. A VAR nagyon fontos a játékvezetők segítésében, de nem mindig szükséges a használata – fogalmazott Emery, aki szerint csapata győzelmet érdemelt volna, ugyanakkor elismerte, hogy a visszavont gól után visszaesett az Aston Villa teljesítménye.

A Sheffield United a 87. percben vezetést szerzett, Nicolo Zaniolo csak a 97. percben mentett pontot a Villának.

Szoboszlaiék a Premier League élére állhatnak

Létezett volna olyan forgatókönyv, hogy az Aston Villa töltse a Premier League élén a karácsonyt: birminghami győzelem, majd döntetlen a Liverpool–Arsenal rangadón. 

A megdöbbentő VAR-jelenet tehát befolyásolhatta a Premier League-trófeáért folyó versenyfutást is, ugyanakkor Szoboszlai Dominik csapatának annyival jobb a gólkülönbsége a Villáénál, hogy az Arsenal elleni esetleges győzelemmel akkor is a tabella élére állt volna, ha az Aston Villa nyer péntek este.

Borítókép: Leon Bailey (balról a második) hiába ünnepelt, a VAR-ozás után nem maradt érvényes a gólja (Forrás: IMAGO/Pro Sports Images via Reuters/Ryan Browne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.