Egy orvos elárulta, a megsérült Szoboszlai ott lehet-e az Eb-n

Szoboszlai Dominik hétfőn este a cseréje előtti percben megsérült. A Liverpool magyar középpályása a Newcastle ellen 4-2-re megnyert mérkőzésen sántikált le a pályáról, az edzője, Jürgen Klopp nem tudta megmondani, hogy mennyire súlyos a sérülés és mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás. A Mandiner az egyik legnevesebb magyar ortopédsebészt kérdezte meg.

2024. 01. 03. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

hétfőn este aligha volt boldog. Bár a Liverpool nagy csatában 4-2-re legyőzte a Newcastle-t, a magyar válogatott csapatkapitányának csak a 64. percig tartott a mérkőzés. Jürgen Klopp lecserélte, ő pedig a lábát húzva sántikált le a pályáról. A menedzser a mérkőzést követően elmondta, Szoboszlai Dominikot amúgy is le akarta cserélni, de sajnos egy-két percet elkésett, ezért a középpályás még megsérülhetett. A sérülés súlyosságáról nem tudott mit mondani, meg kell várni az orvosi vizsgálatok eredményét.

English Premier League - Liverpool vs Arsenal
Szoboszlai Dominik gondban van. Fotó: Adam Vaughan

A Mandiner megkérdezte a Magyar Sportorvos Társaság főtitkárát, dr. Tállay Andrást, az ismert ortopédsebészt arról, hogy az ilyen jellegű sérülésnek milyen következményei lehetnek. – A combhajlítóizom sérülése nagyon gyakori mindenféle sprinteléssel járó sportágban, különösen a labdarúgásban, ahol még a lövések is nagy erőkifejtést igényelnek. Tudjuk, hogy sajnos a legjobb rehabilitáció, a legjobb szakemberek és diagnosztikai eljárások mellett is előfordul, hogy egy sportoló szervezete egyszerűen egy sérüléssel jelzi, hogy pihenésre van szüksége.

 

Szoboszlai Forma–1-es gyógyulása

Tállay András elmondta, ha megtörténik a baj, akkor az első fizikális, azaz kézzel végzett vizsgálatot követően az öltözőben már ultrahang segítségével is megnézik a sérülést. ez azonban közvetlenül a sérülés után még nem annyira informatív. Ezután következik az MR-vizsgálat, amelyből többet lehet tudni, de pár napon belül ebből csinálnak egy kontrollvizsgálatot is, mert nem mindig lehet elsőre látni azt, hogy a sérülés milyen károsodással járt. Biztosat csak akkor fogunk tudni, ha megvan a képalkotó vizsgálatok eredménye, ez egybevág a fizikai vizsgálattal. Ekkor megkezdődhet a kezelés, meg kell nézni, hogy erre hogyan reagál a szervezet, majd mind a képalkotókkal, mint a funkcionális tesztekkel kontrollálni a folyamatot. 

Szoboszlai Dominik egy ideig biztosan nem játszhat. Fotó: Paul Ellis

Az ortopédsebész szerint egy BLASZ 2-es labdarúgónál általában azt szokták mondani, hogy mindenféle eszköz és emberi segítség nélkül két héttől három hónapig terjedhet a rehabilitációhoz szükséges idő. Természetesen az élsportolók szintjén ez teljesen más, egy Liverpool-szintű csapatnál olyan rehabilitációs és fizioterápiás infrastruktúra és szakembergárda áll rendelkezésre, ami korábban elképzelhetetlen voltak nálunk. Az biztos, hogy Szoboszlai Dominik a Liverpoolnál „Forma–1-es” körülmények között gyógyulhat. Arra a kérdésre, hogy a játékos ott lehet-e az Európa-bajnokságon, Tállay András így válaszolt: – Persze! Bár nem láttam a sérülést, de nem tudom elképzelni, hogy három hónapnál hosszabb időre lenne szükség a gyógyulásához. 

 

Borítókép: Szoboszlai Dominik sérülése csupán néhány percen múlott (Fotó: AFP/Peter Fowell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.