Gólörömök háborúja, két piros lap és szenzáció lett belőle + videó

Megírni sem lehetett volna drámaibb forgatókönyvet, mint ahogyan Jordánia válogatottja búcsúztatta Irak csapatát a labdarúgó Ázsia-kupa nyolcaddöntőjében. Az esélyesebb Irak 1-0-s hátrányból még fordított, de Ajmen Husszein gólöröme következtében emberhátrányba került. Jordánia a 95. percben egyenlített, majd a 97. percben a győztes találatot is megszerezte, igaz, az egyik gólöröm miatt nélkülöznie kell majd legendás támadóját a negyeddöntőben.

2024. 01. 30. 13:05
Ajmen Husszein Irak Jordánia Ázsia-kupa
Iraq's forward #18 Aymen Hussein reacts after he was given a red card during the Qatar 2023 AFC Asian Cup football match between Iraq and Jordan at Khalifa International Stadium in Doha on January 29, 2024. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP) Fotó: AFP/KARIM JAAFAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajmen Husszein nem akart hinni a szemének. Az Ázsia-kupa csodásan alakult Irak számára, a 2007-es győztes megnyerte a csoportját, meglepetésre a legnagyobb esélyesnek tartott Japán előtt, Husszein pedig öt találatával a góllövőlista élén állt a csoportkör után. Bár a nyolcaddöntőben egy óriási védelmi hibát kihasználva Jordánia vezetést szerzett Irak ellen, az irakiak a második félidőben fordítottak, a vezetést érő találatot éppen Husszein lőtte. A középkezdésnél viszont már nem lehetett a pályán, az iráni születésű, de az idei Ázsia-kupán már ausztrálként közreműködő Alireza Faghani játékvezető a gólöröme miatt felmutatta az iraki támadónak a második sárga lapját, így értelemszerűen a pirosat is.

Jordánia Irak gólörömök piros lap Ázsia-kupa
A furcsa gólörömök és piros lapok meccse után Jordánia ünnepelhetett, a válogatott Irak legyőzésével jutott az Ázsia-kupa negyeddöntőjébe (Fotó: AFP/Karim Jaafar)

Husszein a találata után valóban nem fogta vissza magát, kiszaladt a reklámtáblákon túlra az iraki szurkolókhoz, majd a pályára visszatérve fűevést imitált. A történet azonban nem itt kezdődött.

– A piros lap megváltoztatta a mérkőzést. A játékosok minden nagy tornán megünneplik a góljaikat. A játékvezetőnek nem lenne szabad ezért piros lapot adnia. Mind láttuk, hogy a jordánok ugyanígy ünnepeltek, és nem kaptak lapot. Részben vállalom a felelősséget a vereségért, de akad, akinek nálam is nagyobb a felelőssége – dohogott a lefújás után Irak spanyol szövetségi kapitánya, Jesús Casas.

Gólörömök háborúja Jordánia és Irak között

A szakember nem a levegőbe beszélt: amikor az első félidőben Jazan Al-Naimat egy rossz iraki passzt kihasználva vezetést szerzett Jordániának, ő is kiszaladt a szurkolókhoz, akik előtt négy társával körbe ült, és éppúgy evést imitált, mint Husszein.

Az egyetlen különbség az lehetett, hogy Husszein gólöröme már válasz lehetett az ellenfélnek, de a jordán játékosokból láthatóan nem váltott ki reakciót a gólöröm, csak Faghani játékvezetőből. Ő nevezhető egyébként a leghíresebbnek a mérkőzés résztvevői közül, hiszen 2016-ban olimpiai döntőt, 2018-ban világbajnoki bronzmeccset vezetett, 2015-ben pedig az Ázsia-kupa döntőjét is rá bízták.

Faghani döntése még akkor is rosszul érintette volna a legjobb játékosát elvesztő Irakot, ha megőrzi előnyét, ám Husszein a tornán már nem töltheti le az eltiltását, ugyanis Jordánia a 95. percben egyenlített, majd, még mindig a rendes játékidő hosszabbításában, a 97. percben a győztes találatot is megszerezte.

Az, hogy ilyen sokáig tartott a mérkőzés, nem kirívó, az Ázsia-kupán a 2022-es katari futball-vb-n látott hosszabbítási elveket követik, volt már olyan játékrész is a tornán, amelynek a végén tizenöt perc volt a ráadás. Sőt, az eredetileg hosszabbításként felmutatott hetes ellenére Iraknak még a 101. percben akadt egy nagy gólhelyzete, de ez kimaradt.

Jordánia 2004 és 2011 után harmadszor játszhat negyeddöntőt az Ázsia-kupán, ennél tovább még sosem jutottak a jordánok, most viszont jó esélyük lehet rá, az újonc Tádzsikisztán ellen játszanak. Ennek ellenére az ő örömük sem lehet teljes, Faghani ugyanis az egyenlítő találat utáni gólöröm miatt kiállította Hamza Al-Dardurt, aki az idei tornán ugyan már csak kiegészítő ember, de a jordán válogatott történetének legeredményesebb góllövője.

Iraknál persze még így is jobban jártak, Husszeinéket hiába kiáltották ki titkos esélyesnek a hibátlan csoportkör után, már a legjobb nyolc közé sem jutottak be.

A nyolcaddöntők legnagyobb rangadóját kedden 17 órától rendezik az Ázsia-kupán, a Roberto Mancini irányította Szaúd-Arábia és a Jürgen Klinsmann vezette Dél-Korea csap össze, a továbbjutót Ausztrália várja a negyeddöntőben, s bejutott már a legjobb nyolc közé a rendező Katar válogatottja is.

Borítókép: Hiába ő a torna gólkirályjelöltje, Ajmen Husszein dicstelenül távozott az Ázsia-kupáról (Fotó: AFP/Karim Jaafar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.