José Mourinho minden pontja 3,5 millió euróba került a Romának

A sajtóval folytatott állandó háborúzása felzaklatta a klub amerikai tulajdonosait, ezért is került lapátra José Mourinho, akinek a menesztését kedden jelentette be az AS Roma. Már azt is kiszámolták, hogy a portugál vezetésével minden megszerzett pont 3,5 millió euróba került az olasz csapatnak. Az új vezetőedzőt is bemutatták, a Roma világbajnok legendája, Daniele De Rossi veszi át az irányítást.

2024. 01. 16. 16:16
Coppa Italia - SS Lazio vs AS Roma
epa11068019 AS Roma's head coach Jose Mourinho gestures during the Coppa Italia quarter final soccer match between SS Lazio and AS Roma, in Rome, Italy, 10 January 2024. EPA/ETTORE FERRARI Fotó: ETTORE FERRARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, az AS Roma menesztette a vezetőedzőjét, José Mourinho azonnali hatállyal távozott a Serie A-ban mindössze a kilencedik helyen álló olasz klubtól. A portugál az utolsó két meccsén vereséget szenvedett a csapattal, vasárnap a bajnokságban a Milan otthonában veszített 3-1-re, előtte pedig az Olasz Kupában a városi rivális Laziótól kapott ki 1-0-ra.

AS Roma sacked head coach Jose Mourinho
José Mourinho dicstelenül távozott a Romától. Fotó: EPA/Massimo Percossi

Mourinho az elmúlt két évben sikeres volt a Romával, 2022-ben megnyerte a csapattal a Konferencia-ligát, tavaly pedig bejutott az Európa-liga budapesti döntőjébe, amelyet végül elveszített a Sevilla ellen. A múltbéli szép pillanatok azonban nem jelenthettek mentséget a jelenlegi idény kudarcaira: a Serie A-ban 20 meccsen mindössze 29 pontot gyűjtött a csapat, ami Fabio Capello 2002–2003-as teljesítménye óta a legrossszabb mutató a klubnál.

Most arról cikkeznek, hogy Mourinho kirúgásához azonban a sajtóval való ellenséges viselkedése is hozzájárult, ami felbosszantotta a Roma amerikai tulajdonosait. Már azt is kiszámolták, hogy a Mourinho vezetésével szerzett minden egyes pont 3,5 millió euróba fájt a klubnak, figyelembe véve a játékosok és az edzők fizetését, illetve a szerződésük hosszát.

A portugál vezetésével egyébként átlagban 1,7 pontot szerzett meccsenként a csapat, igaz, ez a mutató a jelenlegi idényben mindössze 1,45 pontra csökkent.

– A mostani karrierem legrosszabb szezonrajtja, de a Roma egymás után két európai kupadöntőn játszott – mentegette magát Mourinho korábban. Ez már nem volt elég.

Roma-legenda vette át Mourinho helyét

Utódját is bejelentette már a Roma: Daniele De Rossi veszi át a csapat irányítását, akivel az idény végéig írtak alá. Ő 18 éven át volt a Roma középpályása, 2006-ban világbajnok lett az olasz válogatottal, amelyben 117-szer játszott. A Roma mezében 616-szor lépett pályára, ezzel Francesco Totti mögött a második a ranglistán.

De Rossi edzőként tagja volt Roberto Mancini szövetségi kapitány stábjának, amikor Olaszország megnyerte a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságot. Vezetőedzőként 2022-ben a másodosztályú SPAL kispadján debütált, de tavaly februárban már ki is rúgták, mert a csapat a 18. helyen állt a Serie B-ben. Azóta most kapott munkát először.

Borítókép: José Mourinho ideje lejárt a Roma élén (Fotó: EPA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.