José Mourinho ideje lejárt, már egy olasz középcsapatnak sem kell

Kedden jelentette be hivatalos felületein az AS Roma, hogy távozik a csapat kispadjáról José Mourinho. A fővárosi csapat kilencedik helyen áll a Serie A tabelláján, múlt héten kiesett az Olasz Kupából, az Európa-ligában csoportmásodikként már a nyolcaddöntőbe jutásért is meccselnie kell. Nagy kérdés, hogy a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes José Mourinho kap-e még fontos edzői megbízást.

2024. 01. 16. 10:51
José Mourinho
(FILES) Roma's Portuguese coach Jose Mourinho walks on the pitch before the UEFA Europa League football match between AS Roma and FC Sheriff at The Olympic Stadium in Rome on December 14, 2023. Jose Mourinho has been sacked as coach of AS Roma, the Serie A club saying in a statement on January 16, 2024. "we believe that an immediate change is in the best interests of the club." The 60-year-old Portuguese took over in 2021 and guided Roma to the 2022 Europa Conference League trophy and the final of last season's Europa League. (Photo by Andreas SOLARO / AFP) Fotó: AFP/Andreas SOLARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho 2004-ben lett edzősztár, amikor a Portót egy évvel az UEFA-kupa-győzelem után Bajnokok Ligája-trófeáig is elvezette. Utána a Chelsea, az Internazionale és a Real Madrid kispadján is sikerrel dolgozott, legnagyobb sikerét a milánóiak kispadján érte el, a fekete-kékekkel triplázott (Bajnokok Ligája, Serie A, Olasz Kupa) a 2009/10-es idényben. Az elmúlt években azonban egyértelműen leáldozóban van José Mourinho csillaga, s illik a sorba, hogy kedden az AS Roma is megköszönte a szolgálatait.

José Mourinho AS Roma
José Mourinho tehetetlen volt, az AS Roma vezetőinek elegük lett (Fotó: AFP/Isabella Bonotto)

Annyival legalább előrelépett Mourinho, hogy míg előző állomáshelyétől, a Tottenham Hotspurtól megnyert trófea nélkül távozott, az AS Roma kispadján legalább egy Konferencialiga-sikert fel tud mutatni.

Az olasz élcsapatok közé azonban nem tudta visszavezetni az elmúlt idényekben középcsapattá szürkült Romát, amely várhatóan zsinórban a hatodik idényben is lemarad a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekről, jelenleg ugyanis csupán a kilencedik helyen áll a Serie A tabelláján.

José Mourinho két vereséggel búcsúzott

A Roma múlt héten a városi rivális Lazio elleni 1-0-s vereséggel kiesett az Olasz Kupából, s akkor már több olasz lap arról írt, hogy Mourinho sorsa eldőlt. Az előző hét végén, a Milan ellen még ő ült a kispadon, de a vasárnapi 3-1-es vereség már valóban az utolsó meccsét jelentette a Farkasok kispadján.

Nagy kérdés, mit tartogat a jövő José Mourinho számára. A szakember már többször kifejezte, hogy egyszer szívesen leülne hazája, Portugália válogatottjának kispadjára, ám Cristiano Ronaldóék nemrég kaptak új szakembert, s a csapat Roberto Martínez vezetésével hibátlan mérleggel masírozott ki az Európa-bajnokságra.

Egy lehetősége szinte biztosan maradt Mourinhónak: Szaúd-Arábiában alighanem tárt karokkal fogadnák.

 Borítókép: José Mourinho dicstelenül távozik Rómából (Fotó: AFP/Andreas Solaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.