Magyar–szerb: még szép, hogy a horvátok velünk vannak!

Kemény Dénes, a magyar vízilabda legendája szerint hiba lenne a másfél évvel ezelőtti kiütéses győzelemből kiindulni, Varga Zsolt, a magyar vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya pedig arra figyelmeztet, a szerb válogatottban mégis csak hat olimpiai bajnok szerepel, a magyarban pedig jelenleg egy sem, igaz, annál több világbajnok. Magyarország–Szerbia. Mindkét fél úgy áll hozzá, vízilabdában ez a csúcsrangadó. Péntek délután éppen a zágrábi Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A horvátok a meccs előtt szép ajándékkal lepték meg Varga Zsoltot.

2024. 01. 12. 11:36
VARGA Zsolt
Férfi vízilabda Európa-bajnokság – Magyarország-Olaszország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek délután eleve nem a munkáról szól, de a sportrajongóknak ezúttal tanácsos a szokásosnál is hamarabb letenni a lantot, délután háromtól játsszák ugyanis a Magyarország–Szerbia negyeddöntőt a Zágrábban zajló férfivízilabda Európa-bajnokságon. A mérkőzés a szerbeknek ezúttal lényegesen fontosabb, hiszen ők még nem szereztek olimpiai kvótát, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, viszont megtehette, hogy a világbajnoki címvédő együttes több klasszisának, jellemzően az idősebbeknek ezúttal felmentést adott a torna alól.

Varga Zsolt, szövetségi kapitány, vízilabda, Európa-bajnokság, Szerbia, Magyarország, Mladost, ajándék
Varga Zsolt az ajándékba kapott Mladost-mezzel. Forrás: Vlv.hu

A magyar válogatott fiatalokkal teletűzdelve is megállja a helyét, sőt több ifjú játékos is rangot vívott ki magának a csoportkörben az Olaszország elleni 10-5-ös győzelemmel. E mérkőzés másnapján a házigazda horvátok nemes gesztusként szép ajándékkal kedveskedtek Varga Zsoltnak. A magyar válogatott 2000-ben olimpiai bajnok szövetségi kapitánya 1997–2001 között a zágrábi Mladost játékosa volt. Erre emlékezve a klub elöljárói a csapat jelenlegi komplett szerelésével lepték meg a magyar szakvezetőt. Amit talán úgy is értelmezhetünk, a horvátok inkább nekünk drukkolnak péntek délután…

 

Varga Zsoltot meghatotta a horvátok gesztusa

– Nagyon kedves gesztus volt ez, meghatónak éreztem, hogy ennyi idő után még így emlékeznek rám… – mondta erről Varga Zsolt a Vlv.hu-nak.

A portálnak nyilatkozva a kapitány szakmázott is a mérkőzés előtt a rá jellemző aprólékossággal.

– Úgy gondolom, azt is látom, hogy egyfajta klasszikus játékot játszó szerb csapatról van szó. Náluk is a védekezés az első. Talán, ami meglepő volt az előző meccseiken, az az, hogy relatíve kevés szorosat játszottak, nagyon gyorsan lépegettek vissza zónára. Azt látni kell, hogy ez egy nagy játéktapasztalattal rendelkező csapat, ugye, van benne hat olimpiai bajnok, vannak kétszeres aranyérmesek is, szóval azért ez a csapat nagy játákerőt képvisel. Én úgy gondolom, hogy a gyorsaságunkkal, az állóképességünkkel, és azzal a bizonyos hatalmas szívvel tudjuk, illetve bízom abban, hogy tudjuk pótolni a játékban esetleg jelentkező hiányosságainkat – mondta Varga Zsolt.

Így igaz, a jelenlegi szerb csapatban hat tokiói aranyérmes szerepel: Branyiszlav Mitrovics, Dusan Mandics, Djordje Lazics, Nikola Jaksics, Szava Randjelovics, Sztrahinja Rasovics. Egytől egyig jól ismert klasszisok.

Miként korábban idéztük, Mandics, aki jelenleg az FTC játékosa, már beszélt a meccsről.

BURIÁN Gergely; VIGVÁRI Vince; GYAPJAS Viktor; magyar vízilabda-válogatott, Európa-bajnokság magyarorszáh, szerbia
Gyapjas Viktor szenzációsan védett az olaszok ellen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Mintha a legjobb csapatukkal találkoznánk, másként nem lehet hozzáállni. Motiváltak és tehetségesek. Öttel megverték az olaszokat, valami egészen lenyűgöző teljesítménnyel. Nyilvánvaló, hogy egy pillanatra sem engedhetjük le a fegyvereinket – méltatta a mieinket Mandics.

 

A spliti fényes emlék és a realitás

A magyar–szerb mérkőzésnek veretes múltja van. Ezúttal csak arra szorítkozunk, hogy miután Tokióban megvédték az olimpiai bajnoki címüket, a szerbek fiatalításba kezdtek. Ez bizony nem ment könnyen. A 2022-es margitszigeti vb-n a mieinkhez hasonlóan kiestek a negyeddöntőben, igaz, utána mentették a menthetőt és befutottak ötödiknek. Másfél hónap múlva a spliti Eb-n viszont csúnyán megégtek, csupán kilencedikek lettek, a csoportkörben a magyar válogatottól is kitütéses, 16-7-es vereséget szenvedtek, ami tízéves regnálás után Dejan Szavics szövetségi kapitány állásába került.

Szavics utódja, Uros Sztevanovics először is visszacsábított néhány korosodó klasszist. A munka első erdményeként a szerbek bejutottak a legjobb négy közé a tavalyi vb-n, igaz, végül érem nélkül távoztak, csak negyedikek lettek.

 

Milyen erőt képviselnek jelenleg a szerbek?

– Split előtt a szerbek hozzáláttak a csapat játékosállományának felfrissítéséhez, ami akkor bennünket is jellemzett, és onnan származott a jelentős különbség. Számomra sokkal inkább mérvadó a decemberi budapesti összecsapás, amelyen 12-12 született, és a szerbek büntetőkkel nyertek. Ezúttal mindkét válogatott győzhet, és egy újabb ötméteres párbaj is elképzelhető – mondta a Ripost érdeklődésére Kemény Dénes.

Nagy csatára van tehát kilátás. Amennyiben a magyar válogatott továbbjut, akkor vasárnap a horvát–görög mérkőzés győztesével találkozik az elődöntőben.

utolsó gólja az olaszok elleni meccsen:

Borítókép: Varga Zsolt, mint minden meccsre, a szerbek ellen is tökéletesen felkészítette a csapatát (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.