Sok vagy kevés? Szoboszlai sérülése a számok nyelvén

A legfrissebb hírek szerint Szoboszlai Dominik a Liverpool következő mérkőzésén, január 21-én a Bournemouth elleni Premier League-mérkőzésen ismét játszhat, tehát relatíve olcsón megúszta a sérülését, csupán két kupamérkőzést kellett kihagyni. Mégis felmerül a kérdés: túl van-e hajszolva Szoboszlai, ez okozta-e a húzódást? Nem csupán Jürgen Klopp szavai árulkodók e kérdésben. A játékpercek alapján Szoboszlai Dominik nem csupán a Liverpool, hanem az egész Premier League, ebből fakadóan az európai futballelit egyik legtöbbet foglalkoztatott labdarúgója.

2024. 01. 11. 18:41
English Premier League - Liverpool vs Arsenal, SZoboszlai Dominik
epa11042480 Dominik Szoboszlai of Liverpool reacts during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Arsenal FC, in Liverpool, Britain, 23 December 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az volt a tervünk, hogy lecseréljük őt, de sajnos egy perccel elkéstünk ezzel a lépéssel, mert az utolsó megmozdulásánál a combhajlító izmát fájlalta – idézte a Magyar Nemzet Jürgen Kloppot a Liverpool honlapján közölt nyilatkozat alapján a Liverpool–Newcastle (4-2) mérkőzés másnapján. Árulkodó nyilatkozat. A Vörösök mestere is tudta, hogy túl van hajszolva, pihentetni kellene. De mikor? Nyilván Klopp is úgy kalkulált, majd január 10–20. között, a Liverpool ugyanis ebben a másfél hétben nem játszik mérkőzést. Ám az az egy perc végül – legalább – két mérkőzésbe került, Szoboszlai ugyanis az Arsenal elleni FA-kupa-, valamint a Fulham elleni Ligakupameccsen már nem játszhatott.

Szoboszlai Dominik, Premier League - Liverpool Newcastle United, sérülés, Jürgen Klopp, játékperc
Szoboszlai Dominik szervezete a Newcastle elleni mérkőzésen jelezte: elég, pihenni kell. Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN

Min múlik, hogy egy játékos mennyit bír?

A túlhajszoltság persze relatív. Több tényezőt is felsorolhatunk.

1. Poszt. Nem mindegy, hogy ki milyen szerepkörben játszik. Nem akarjuk lebecsülni a kapusok terhelését, hiszen szétstresszelik magukat minden meccsen, de mégsem futnak mérkőzésenként 10-13 kilométert. Sőt a mezőnyben is van különbség. „Hova fussanak?” Idézhetjük Csank János aforizmáját, amikor a középhátvédek futóteljesítménye kerül terítékre. Nyilván a középpályások és a szélsők futnak a legtöbbet.

Szoboszlai középpályás, ráadásul nem spórol az erejével. Emlékezhetünk, októberben jöttek a hírek, hogy ő futja a legtöbbet meccsenkénti átlagban az egész Premier League-ben.

2. A bajnokság színvonala és irama. A legtöbb mérkőzést, egyben játékpercet teljesítő játékosok az indonéz bajnokságból kerülnek ki, de hát azt a színvonalat és terhelést nyilván nem lehet összehasonlítani a Premier League-gel. Azon lehet vitatkozni, hogy vajon az angol bajnokság a legszínvonalasabb-e az összes közül, de hogy ott a legnagyobb az iram, azon aligha. 

Szoboszlai extrém terhelésnek van kitéve.

3. Életkor. Ez sem igényel magyarázatot: más futóteljesítmény várható el egy fiataltól és más egy harmincon túli rutinos játékostól.

Szoboszlai e tekintetben ideális korban van a maga 23 évével, de ez nem jelenti azt, hogy az ő szervezetének ne lenne szüksége pihenőre.

 

Szoboszlai a Liverpoolban a második, a Premier League-ben pedig az ötödik

Szoboszlai Dominik, válogatott, Liverpool, futóteljesítmény, sérülés
Szoboszlai rengetegeteg fut, méghozzá nagy sebességgel. Fotó: AFP/Paul Ellis

Az általánosságban leírtakat érdemes megnézni a számok nyelvén.

December 31-i állapot szerint Szalah mögött Szoboszlai játszotta a legtöbb percet a Liverpool mérkőzésein a 2023/24-es idényben. Íme, az akkori állapotban megfelelő rangsor:

1. Szalah 1955 perc
2. Szoboszlai 1776 
3. Alexander-Arnold 1679 
4. Alisson 1620 
5. Van Dijk 1618 
6. Nunez 1479 
7. Gomez 1384 
8. Diaz 1379 
9. Gakpo 1312 
10. Mac Allister 1268.

 

Ám hangsúlyozzuk, ez a lajstrom csak a Liverpoolban teljesített meccseket tartalmazza. Szoboszlai összesen 26 klubmérkőzésen játszott: 20-at a Premier League-ben, 3-3-at az Európa-ligában, illetve a Ligakupában.

Ezenfelül Szoboszlai szerepelt hat válogatottmérkőzésen, amelyeket végigjátszott. Ezekkel együtt a Transfermarkt kimutatása alapján az öt legerősebb liga valamennyi játékosát véve a hatodik legtöbbet foglalkoztatott futballistája, amivel a Premier League-re szűkítve az ötödik.

Egyértelműen a túlterheltség okozta a sérülését. Most olcsón megúszta, ha – miként a Metropol megírta – hihetünk a legfrissebb híreknek, január 21-én a Bourmouth ellen már újra játszhat. Sőt egész pályafutását tekintve is olcsón megúszta a magyar válogatott csapatkapitánya, hiszen korábbi sérülései alkalmával ennél mindig többet kellett kihagynia.

Szoboszlai Dominik, sőt úgy általában a topfutballisták túlterheltségével foglalkozott az Origó legutóbbi podcastja is:

Borítókép: Szoboszlai fájlalja, hogy nem játszhatott két kupamérkőzésen (Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.