Egy magyar állampolgár ma történelmet írhat az Afrika-kupán

Már eddig is óriási meglepetéseket hozott az Afrika-kupa, ma pedig az alig több mint félmillió lakosú Zöld-foki Köztársaság áll futballtörténelmi siker kapujában, ami számunkra azért lehet különösen érdekes, mert egy magyar állampolgár is van a keretében. A már hazaköltözött Stopira ráadásul a jelek szerint nem felejtette el Magyarországot, szűkebben véve Fehérvárt sem.

2024. 02. 03. 6:36
STOPIRA
Budapest, 2023. április 2. A fehérvári Stopira, miután gólt fejelt a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Klopp még viccelődött is, hogy reméli, Egyiptom gyorsan elvérzik az Afrika-kupán, így mihamarabb visszakaphatja Mohamed Szalahot. A német kívánsága csak félig teljesült: Egyiptom meglepetésre már a nyolcaddöntőben kiesett, a Liverpool vissza is kapta Szalahot, csakhogy sérülten… Nem Egyiptom korai kiesése volt az egyetlen nagy meglepetés, az öt legmagasabban jegyzett afrikai csapat közül egy sem jutott el a negyeddöntőig.

CAF 2023 Africa Cup of Nations - Egypt vs Ghana
Mohamed Szalah számára hamar véget ért az Afrika-kupa (Fotó: EPA/Legnan Koula)

Így tehát Egyiptom, Algéria, Tunézia, Szenegál és a 2022-es vb-n első afrikai válogatottként az elődöntőig jutó Marokkó sem került be a legjobb nyolc közé. Ott van viszont a Zöld-foki Köztársaság, amelynek ma a Dél-afrikai Köztársaság lesz az ellenfele a negyeddöntőben. A nagyjából Győr-Moson-Sopron vármegye méretű szigetország korábban csak egyszer jutott ilyen messzire, 2013-ban. Az elődöntő most történelmi bravúr lenne.

Stopira túl a csúcson és úton a csúcsra

A nagy sikernek egy magyar állampolgár is részese lehet. Stopira 2019-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, de az Afrika-kupán persze a Zöld-foki Köztársaság egyik legendája, az 58 válogatottságával negyedik az örökranglistán. A védő 2012-től tavaly nyárig volt a Fehérvár erőssége, és ha hinni lehet a statisztikáknak, ő az NB I történetében a harmadik legtöbb meccsen pályára lépett légiós 265 mérkőzéssel. (E tekintetben csak Djordje Kamber és Ivan Lovric előzi meg.)

A mostani menetelés nagy kárpótlást jelenthet a volt fehérvári kedvencnek, amiért a 2013-ban negyeddöntőig jutó csapatból egy sérülés miatt kimaradt. A 35 éves Stopira persze már túl van a csúcson, a fehérvári búcsúja után csak hónapokkal később, november végén talált csapatot, hazaigazolt a Zöld-foki-szigetekre a Boavista FC Praiához. Ennek ellenére is bekerült a válogatottba, s pályára ugyan még nem lépett a most zajló Afrika-kupán, arrafelé igazi példakép.

Hazájában sportpályákra gyűjt pénzt

Épp egy szociális célból sportpályák létesítésére gyűjtő kampány arca. Az egyik ilyen jótékonysági eseményen Stopira Fehérvár-mezben adott nyilatkozatot a helyi híradóban, noha akkor már rég hazaköltözött. Stopira a jelek szerint nagy hirtelenjében nem felejtette el Magyarországot.

A Dél-afrikai Köztársaság ellen nem lesz könnyű dolguk Stopiráéknak, hiszen az ellenfél ejtette ki nagy meglepetésre Marokkót a nyolcaddöntőben. Ugyanakkor a keretértékek alapján is ki-ki meccsre lehet számítani (23 és 27 millió euró). Reálisan nézve az elődöntőig álmodhat a Zöld-foki Köztársaság, mert ott már a jóval erősebb Nigéria várna rá, amely a pénteki negyeddöntőben elintézte Angolát.

A másik ágon pedig a házigazda Elefántcsontpart számít nagy esélyesnek, de sokszor borult már a papírforma a mostani Afrika-kupán.

Negyeddöntők:
Mali–Elefántcsontpart 18.00
Zöld-foki Köztársaság–Dél-afrikai Köztársaság 21.00

Pénteken játszották:
Nigéria–Angola 1-0
Kongói DK–Guinea 

Borítókép: Stopira a Fehérvár egyik vezére volt éveken át (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.